Moj internet dnevnik
Blog - rujan 2010
utorak, rujan 28, 2010


Zanimljivo. zar ne?

Foto: Zdravko Srzentić

srza @ 23:08 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, rujan 21, 2010
Kao što je poznato, nakon što su građani našeg grada i okolnih mjesta svojim potpisima  jasno poručili što misle o ideji da se u urbanom dijelu našeg grada izgrade trafostanica 110/20(10) kV i dalekovodi  UDRUGA GRAĐANI ZA GRAD PLOČE predala je  potpise gradonačelniku zajedno s zahtjevom za sazivanje  referenduma.Gradonačelniku smo 23.07.2010. uručili knjigu sa 2349 potpisa građana

Prije nekoliko dana  neugodno smo se iznenadili kad smo se uvjerili da gradske službe ništa ne rade po tom pitanju, iako su nam drugo obećavali. 

Naime, u  četvrtak 16. rujna 2010. godine u prostorijama Dubrovačko-neretvanske županije Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša  Ispostave Ploče održan je javni uvid  u idejni projekt HEP-a koji je zatražio izdavanje lokacijske dozvole za rasplet kablova od TRAFOSTANICE koja je smještana na brdu Stražnica.

 Za razliku od predstavnice Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, više sanitarne inspektorice koja je nakon uvida  bila protiv  predloženog idejnog projekta, gradske službe nisu se očitovale o idejnom projektu HEP-a iako se velika većina građana našeg grada i okolnih mjesta izjasnila protiv izgradnje trafostanice na toj lokaciji.

Budući se  nameće zaključak  da gradska vlast svojom neočitovanjem na idejni projekt želi ignorirati volju građana koji su svojim potpisom poručili što misle o ideji da se trafostanica i dalekovodi izgrade na toj lokaciji, upitali smo gradske službe što rade po tom pitanju i jesu li se očitovali o HEP-ovom idejnom projektu.

Na naš upit odgovoreno nam je da  potpisi građana jasno pokazuju što građani misle o tom pitanju i da će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća pristupiti proceduri izmještanja trafostanice i dalekovoda iz urbanog dijela našeg grada.

Ako  gradska vlast ne uvaži volju svojih građana i na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća ne pristupi proceduri  izmještanja trafostanice i dalekovoda s brda Stražnica UDRUGA GRAĐANI ZA GRAD PLOČE  inzistirat će na sazivanju referenduma, jer imamo obvezu prema svima koji su potpisali peticiju i napravit ćemo sve što treba da se ispoštuje volja građana.

 

 

PREDSJEDNIK UDRUGE GRAĐANI ZA GRAD PLOČE

 

IVICA POPOVAC

 

A ja dodajem, da smo petnaestak dana nakon uručenja potpisa v.d. pročelnika pravnog odjela, koji je zadužen za ovu temu upitali šta je poduzeto u vezi sa našim zahtjevom. Dobili smo odgovor da grad smatra da ne treba ići na referendum, jer bi to bilo samo nepotrebno rasipanje novaca. Plan je da se na prvoj redovnoj sjednici  Gradskog vijeća iza svečane sjednice povodom Dana grada ova tema stavi na dnevni red i donesu odgovarajuće odluke o premještanju trafostanice i izmjeni odgovarajućih prostornih planova. Plan je da će ta sjednica biti oko 25.rujna 2010. Takva vijest nas je obradovala, jer bi to bilo potpuno ispunjenje zahtjeva građana, bez velikih troškova. Sada međutim ispada da možda gradske službe imaju namjeru manipulirati sa voljom građana, a neka budu uvjereni da im to neće moći proći, jer smo već pokazali da znamo i možemo poduzeti prave korake, i to bez miješanja politike, što su građani ocijenili odličnim odazivom i svojim potpisima na peticiju za referendum.

Zahtjrv za sazivanje referenduma pogledajte ovdje:http://www.ploce.com.hr/doc/zahtjev-referendum.pdf

srza @ 22:43 |Komentiraj | Komentari: 42 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 20, 2010
Ove godine, 19 godina nakon utemeljenja, Dan HRM napokon je, zasluženo, centralno proslavljen u Pločama. Proslava je trajala dva dana sa bogatim programom. Prvoga dana je došlo 8 brodova HRM i privezalo se za putničku obalu, izvjesilo svečane gale i navečer upalilo svjetla. Prekrasan svečarski prizor. Popodne su građani mogli obići brodove, a susretljivi časnici u svečanim odorama su odgovarali na brojna pitanja znatiželjne publike. Navečer je u crkvi služena sveta misa u čast poginulim i umrlim pripadnicima HRM. Vrlo dojmljiv prizor u prepunoj crkvi, sa mnogim časnicima na čelu sa zapovjednikom HRM kontraadmiralom Antom Urlićem i predstavnicima NATO snaga. Čitavu misu je pjevao naš crkveni mješoviti zbor. Misu je vodio vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac, sve u režiji don Petra, koji je pripremio program uz učešće djece i predstavljanje prvih ročnika Hrvatske vojske, koji su zakletvu položili u Pločama 1991. u vojarni Sidrište, sa njihovim prvim zapovjednikom Vlahom Orepićem . U nadahnutoj propovijedi don Petar je zatražio da se ne zaboravi i da se odgovarajuće vrjednuje ogromni doprinos Ploča u samom početku Domovinskog rata, pa nabrojio u čemu smo sve bili prvi u Hrvatskoj: Osvojena je prva vojarna i dobavljene ogromne količine naoružanja, vođena je prva pomorska bitka sa „ratnim brodovima“ plovnom Lučkom dizalicom „Birina“, trajektom „Pelješćanka“ i remorkerima „Brodospasa“ „Kastor“ i „Trudbenik“, osnovana je prva ratna luka, po naredbi zapovjednika tek osnovane HRM admirala Svete Letice-Barbe, prva postrojba mornaričkog desantnog pješaštva, prvi ročnici Hrvatske vojske, prvi blagoslov vojne jedinice. Od admirala Urlića je zatražio da jednom brodu HRM dade ime PLOČE.

 

Poslije mise otvorena je prigodna izložba fotografija „Od Ploče do Ploča“, na kojima je pokazan nastanak grada od prvih početaka do danas. Izložbi je prisustvovao predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je sa pratnjom obišao eksponate, uz tumačenje profesora Ante Kovačevića, koji je pripremio izložbu od fotografija Zavičajne zbirke.

 

Iza izložbe je slijedio veliki klapski koncert ispred crkve uz veliki broj građana i gostiju. Nastupile su klape: „Luka Ploče“, „Pločanke“, klapa „Sveti Nikola“ iz Metkovića, klapa „Srdela“ iz Makarske, klapa Vela Luka, klapa HRM „Sveti Juraj“ i orkestar HRM.

 Drugi dan, 18.09. je započeo budnicom Orkestra HRM kroz grad, a u podne je izvršeno svečano postrojavanje postrojbi HRM, gdje su 105 časnika nagrađeni unaprjeđenjem u viši čin, pohvalama i nagradnim dopustima za naročite uspjehe u obavljanju zadaća. Govore i čestitke pripadnicima HRM su uputili izaslanik predsjednika Republike, predsjednika Sabora, Premijerka Jadranka Kosor i zapovjednik HRM kontraadmiral Ante Urlić. Podizanju zastave je predhodilo postrojavanje povijesne postrojbe Kliških uskoka uz zvukove bubnja i mijeha. Vidjeli smo i nekoliko Pločana u časničkim odorama. Kćerka našega brodograditelja Ante Glamuzine-Lamze, Sanja Glamuzina-Kevo je unaprijeđena, a Zapovjednik raketne topovnjače Dubrovnik ( koji inače zapovijeda raketnom topovnjačom Kralj Dmitar Zvonimir“ je naš sugrađanin Mate Barbir, sin Jurice. Ivka (Puljan) Kujundžić je također časnica HRM. Ženama posebno lijepo stoje svečane uniforme, a zanimljivost je da je žena zapovjednik raketne topovnjače „Kralj Petar Krešimir IV“.

Sada više nije neobično vidjeti ženu mornara. Čitavo vrijeme svečanosti pločansku uvalu ukrašavalo je pet privezanih neretvanskih Jablanovih lađa pod jedrima, dvije jedrilice Optimist i dvije lađe na vesla.

Sve u svemu lijepa i svečana proslava u gradu, koji je to odavno zaslužio, ali moram primijetiti sa jako malo prisutnih građana!

 

srza @ 23:23 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, rujan 19, 2010
Osim cjelodnevnog programa za ovogodišnji Dan grada, o čemu je dosta pisano, na programu su bila i dva značajna otvaranja novih objekata, a to uvijek znači napredak. Ujutro u 11 sati je otvoren prostor nove Knjižnice, koja je nakon 45 godina od formiranja, napokon dobila lijepi i odgovarajući prostor za smještaj bogatog fundusa u centralnoj ulici Vladimira Nazora. Fundus je i dodatno obogaćen donacijom čitave kućne biblioteke pok. profesora Petra Fursta, koji ju je poklonio knjižnici. Istina, ovo je već drugo otvaranje iste knjižnice, a ona još neće biti u funkciji, jer prema riječima ravnateljice Anite Zmijarević prije otvaranja treba još izvršiti značajan posao revizije čitavog fundusa u skladu s pravilima bibliotekarstva, i sa novim softverom, koji će registrirati cjelokupnu imovinu. Ravnateljica je održala kraći nadahnuti govor uz prisjećanja iz povijesti knjižnice i na ljude koji su u njoj radili, te zahvalila svima koji su pomogli pri uređenju nove knjižnice.Navečer je na Močvari otvoreno novo tenisko igralište, koje su izgradili vrijedni djelatnici Doma Športova, na čelu sa direktorom Petrom Cvitanovićem. Igralište je izgrađeno preko postojećeg teniskog igrališta, koje već dugo vremena nije bilo u funkciji, a stalno se osjeća potreba za takvim terenom na kojemu će moći igrati i natjecati se mladi i stari tenisači. Igralište je zemljano, napravljeno prema svim propisima, uz dobru drenažu i rasvjetu, pa je to novi lijepi sportski sadržaj u Pločama, koji izuzetno dobro izgleda pod rasvjetom. Radovi su započeti ovoga proljeća i u njih je utrošeno cca 700.000 Kn. Igralište su otvorili gradonačelnik Krešimir Vejić i dožupanica Marija Vučković, a priređen je i lijepi domjenak.

srza @ 23:50 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 14, 2010
U nedjelju,12.09.2010. navečer u akvatoriju Ploča održano je memorijalno natjecanje „Ostima pod sviću“ posvećeno prvoj godišnjici iznenadne i prerane smrti našeg prijatelja Tomislava Bule-Tomiše, Tomana-za njegovu užu obitelj, i „Mrkvaša“, nadimka kojega je dobio dok smo još bili djeca u najranijim danima našega malog grada i našeg djetinjstva, kada smo se igrali oko barakla na Crnoj Rici i pod Zminjcem, ili u tek formiranom Naselju. Jako dobro se sjećam Tomiše i njegovog najbližeg prijatelja, a poslije i kuma Gicija ( Ranko Stamenković ), kako sa ostima u rukama trče po pržinastom plićaku oko ušća Crne Rike u more, oko tadašnjeg bunkera i vrlo uspješno ganjaju cipliće. Već tada su kao djeca znali osigurati dobar ručak za svoje obitelji. Kao djeca smo znali često od mornara sa brodova iz Luke žicati žvake.Bule je tada među nama bio najuspješniji u dobijanju žvaka od pomoraca-amerikanaca, često crnaca, koje smo mi ovdje imali priliku vidjeti prije nego smo u školi i čuli da crnci postoje. To žicanje smo izvodili na našem tadašnjem dometu iz engleskog riječima: „gumi, gumi, žvak“! Kad bi mu uspilo dobiti paketić žvaka, onda bi se mi okupili oko njega i grebali se za žvaku, žutu, tanku, mirišljavu, čiji mi je okus i danas u ustima. Mnoge generacije tadašnje pločanske djece su bile u Jedriličarskom klubu „Mornar“, gdje smo stjecali znanja i iskustva u raznim korisnim vještinama, koja čovjeku kasnije vrlo dobro dođu u životu. Tu je i Tomiša godinama bio aktivni sudionik na svojoj „Biserki“. Motalo se oko nas puno dice, koja su željela s nama zajedriti. Cijena je često bila pomoć u struganju, čišćenju, kalafatavanju i pituravanju jedrilica na proljeće, kako bi se mogao provozati koji đir ljeti. Uporni su kasnije postajali pravi jedriličari.

Bule je dao svoj veliki doprinos kao nogometaš u Jadranu, kao malonogometaš u Luci Ploče, opet zajedno sa Gicijem, a bio je poznat po svojoj srčanosti i borbi za svoje boje do kraja. Iskušao se i kao jedan od prvih košarkaša, posebno zbog svoje dvometarske visine. Naše ljetne manifestacije Utrka trupa, Dječji maraton trupa i Maraton lađa nikad nisu prošle bez Tomišine pune pomoći u organizaciji, posebno u morskom dijelu tih događanja.

Već je postao legenda i po novom eko brodu, kojega je vozio i kojega smo već počeli zvati „Bulin brod“. Bio je i stalni sudionik naše tradicionalne ljetne ronilačke akcije čišćenja akvatorija luke sa „svojim brodom“. Bule je bio jedan od najboljih meštara za izradu ostiju, što nije ni čudno, obzirom na idealan spoj meštra bravara i znalca - lovca ostima.

Tomiša je dakle ostavio značajan trag u Pločama i njegovi prijatelji, skupa sa obitelji su odlučili njemu u spomen u organizaciji ŠU REFUL i uz sponzorstvo Luke Ploče, napraviti memorijalno natjecanje u lovu ribe ostima pod sviću, i to na način koji su zapravo osmislili i prvi u Pločama započeli i usavršili on i njegov Gici. Taj način lova mislim da se ne prakticira nigdje nego kod nas. To je vožnja kaića sa upaljenim feralom pod skoro punim gasom, gdje je meštar od ostiju na vrhu prove sa ostima, a kompanjon u krmi vozi kaić. Bule, poznat i kao inovator raznih tehničkih i drugih pomagala je bio usavršio i solo lov sa produženom ručicom pente, kojom je upravljao nogom sa prove. To je bilo potrebno u noćima kada kum Gici nije mogao ići na more. Pitanje je zašto stalno spominjem Gicija? Pa oni su čitav život bili nerazdvojni, jednostavno ne možeš zamisliti jednoga bez drugoga.                        Sama večer natjecanja je prošla izvanredno. Odazvalo se 17 ekipa, koje su se poslije počasnog kruga u Maloj pošti sa upaljenim feralima i ostima na provi, razasule na sve strane pločanskog akvatorija, svatko na svoju najbolju poštu, gdje je očekivao najbolji ulov u želji da osvoji prijelazni trofej-Buline zadnje osti u obliku simpatične skulpture na kamenom postolju. I ja sam želio doživiti uživo ovaj lov, pa sam se ukrcao u kaić prijatelja sa Čeveljuše Vjeke i Mate, u nadi da ću uhvatiti nekoliko dobrih fotografija, koje ću vam prikazati.

Nismo baš imali naročite sreće, ali se nismo ni osramotili. Nakon 2 sata lova svi su se vratili u luku ispred hotela Bebić i predali ulov na vaganje.

Pobjednici su ekipa Torcida Ploče, Robert Barbir i Severin Krželj sa ulovom od 9,98 kg, druga je ekipa Did i unuk, sa Čeveljuše, Branko i Branimir Žderić sa ulovom od  oko 7 kg i najvećom pojedinačnom ribom-lubinom-cikušom od 2,20 kg. Treća ekipa je Škrpun iz Ploča, Ranko Stamenković-Gici i Braco Milošević sa 3,97 kg ribe. Bilo je tu svega i svačega, sa dosta kvalitetne ribe i nešto rakova, a pravilo je bilo da se ne priznaje riba ispod 25 dkg težine.Dok su ribari bili na moru ispred hotela su se kuvale velike teće brudeta i rižota sa plodovima mora, što je prisutna publika odmah i degustirala uz vino i pivo. Poslije se nastavilo kuvati nove teće brudeta sa novim kuvarima i friškom ribom, a brzo su proradile i gradele. Najljepše od svega je bilo druženje i evociranje uspomena, jer se okupila ekipa, uglavnom starih Pločana i njihovih potomaka. Ukratko za mene večer puna emocija, kojima je doprinio stalni slideshow Bulinih fotografija na velikom platnu, u kojima smo mnogi vidjeli sebe i svoju mladost.

Na kraju ovog dužeg članka pogledajte i fotografije koje sam snimio te večeri.

srza @ 18:06 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, rujan 10, 2010
Moj prijatelj Boro Bustruc, inače ravnatelj Osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici, poznat u tom kraju, a i šire kao ljubitelj i veliki zaštitnik svih vrsta zmija, veliki ljubitelj prirode i ekolog, pozvao me da dođem, ako me zanima, u lov ribe golim rukama u riječici Matici, koja teče kroz polje Jezero. Da ako me zanima! Pa naravno da me zanima, jer sam o tome samo načuo neke natuknice, koje su mi izgledale prilično nevjerojatne, jer kako ćeš uloviti ribu rukom, a da ona ne pobjegne čim te osjeti? Opremili smo se ja, Boro i Mile Marušić, nevelika, ali orna ekipa, iako su se oni već unaprijed pravdali da vjerojatno nećemo uloviti bog zna šta, jer su oni već prije ovoga ljeta obašli pošte i ulovili šta je bilo.Inače stalni Borin partner u lovu je njegov šura Mario Rončević-Stanić, koji ovaj put nije bio s nama. Nadao sam se da nisu baš polovili sve, da su ostale bar neke ribice, samo da vidim uživo kako to izgleda. Za lov ne treba nikakva posebna oprema, osim povremeno maska i vreća u koju se sprema ulov. Obzirom da sam ja iskusni ronilac, ponio sam i nekoliko kila ronilačkih olova, da me drže bolje prema dnu i to se pokazalo dobrim potezom. Tako sam i ja kao novopečeni ribolovac rukama, naučio stare ribare nečemu novom. Lovno područje je u rijeci Matici na lokacijama gdje ima stijena u vodi. Naravno da se ovaj način ribanja može raditi samo ljeti pri najnižem vodostaju. Dakle plivaš, odnosno gaziš kroz rijeku dubine do 1,5 m i tražiš  rupe u tlu, ispod stijena. Zavlačiš ruku do ramena i ako napipaš ribu, vrlo nježno i polako je uzmeš i spremiš u vreću. Prije zavlačenja ruke obavezno dobro zamutiti vodu, da se riba dezorijentira i ne sjeti da je ne dira druga riba, nego lovac. Ja sam imao sreću, pa sam pronašao jednu lijepu rupu sa dosta  ribe, gdje sam uspio izvaditi barem 1,5 kg plotica. Dogodilo se da sam u jednom potezu izvadio i tri ribice, ali sitnije, a više puta sam znao izvući po dvije ribe. Stari ribari kažu da nema slađe ribe od takve, koja je uhvaćena nježno i to u zdravoj tekućoj vodi, u šta sam se poslije i uvjerio. Najviše smo ulovili plotica, zatim gobica, a zna se uloviti i  makalja.

Ukupno smo ulovili oko 4 kg ribe, koja je dopala samo mene, jer moji drugovi ribari su me željeli počastiti za moj prvi lov.

Najsitnije sam pofrigao sebi za marendu, srednje su činile izvrstan brudet, a najveće sam ostavio za navečar, mojim gostima u dimarici na Baćinskim jezerima. Tu sam im demonstrirao još jednu izuzetnu stvar, a to je plotica pečena na gradelama, pa još topla zadušena desetak minuta mirisnim liščem od kapine ( konopljike): To je stari baćinski specijalitet, koji svakako trebate isprobati budete li u prilici.

Inače Boro se je ovim lovom počeo baviti još u 7. razredu osnovne škole i priča mi da njihovi stari kažu da se na ovaj način riba počela loviti u vremenima kad su ljudi doseljavali iz okolnih brda na polje Jezero, dakle poslije probijanja tunela i isušivanja polja.Tada je, kažu, bilo ribe u izobilju. Poslije je taj način lova pomalo izumirao, kao i količina ribe, sukladno s količinom pesticida, koji se koriste u poljoprivredi. Danas u svakom jezerskom selu postoji ne više od 1-2 čovjeka, koji se povremeno upute u ovaj lov. Dakle ovo su vjerojatno zadnji dani takvog lova, ako ne učinimo nešto za zaštitu tog dijela naše prirode, a posebno dragulja rijeke Matice, čija me je ljepota izbliza osupnula. Vidjet ćete i sami sa nekoliko mojih fotografija, koje vam prilažem.

Kažu ljudi za ovaj autohtoni način ribanja, da možda ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj, pa neka ova pričica ostane zabilježena.

srza @ 21:47 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, rujan 7, 2010
Danas,07,09.2010. navršava se 4. godina od tragične pogibije našeg mladog, vrijednog sugrađanina Marka Markote. I ove godine njegovi prijatelji folkloraši su njemu u spomen priredili lijepi folklorni koncert u Rogotinu na igralištu kod stanice.

srza @ 23:53 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, rujan 3, 2010
Ovih dana smo svjedoci novog napada mobilnih operatera na našu prelijepu prirodu! Ovaj put nije u pitanju VIP-net, nego T-Mobile i to sa namjerom izgradnje jednog užasa od antene navrh dragulja prirode Neretve, brdašca SESTRUN kod Rogotina i Šarić Struge. To je valjda jedan od najljepših detalja u neretvanskoj dolini, sav obrastao u lijepu borovu šumu. Meni on izgleda kao prekrasni ukrasni zeleni broš usred doline.Dakle oni imaju namjeru navrh Sestruna izgraditi ružni čelični rešetkasti toranj visine 44 m !! Sestrun je visine oko 56 m, pa bi antena bila ukupne visine skoro 100 m. Sam antenski toranj bi bio samo par metara niži od zvonika pločanske crkve! Osim toga imaju namjeru kroz borovu šumu probiti cestu u obliku serpentine, dužine 550 m.Isto kao da nema okolnih visokih brda za postavljanje ovakvih antena, recimo iznad Šarić Struge, gdje su već HEP-ovci isprobijali mnoge serpentine do njihovih stupova za dalekovode, i naravno-nije im palo napamet sanirati unakaženu prirodu.

Osim toga na javnom uvidu, koji je ovih dana održan u postupku izdavanja lokacijske dozvole smo otkrili da, iako u gradskom Prostornom planu takva građevina nije predviđena, odnedavno je ucrtana u Izmjene i dopune Prostornog plana DNŽ, zajedno sa lokacijom trafostanice 110 kV u Pločama. Pitam se stvarno šta je radila dožupanica i naši vječnici na toj sjednici, kad su dozvolili usvojiti ovakve stvari, koje su suprotne svim našim interesima, a pogoduju različitim lobijima!?

Uime Udruge Građani za grad Ploče pozivam sve građane,ukoliko bude došlo do peticije za sprječavanje izgradnje ovog strašila, da se priključe toj akciji!

Malo sam se potrudio napraviti fotomontažu, kako biste vidjeli dragi čitatelji šta nam žele podvaliti, pa pogledajte i slobodno komentirajte što mislite o tomeDanašnji pogled na Sestrun sa jugaEvo šta planira T-Mobile!Današnji pogled sa sjeveraI nedaj bože budući pogled

Napomena: Obratite pažnju na siluetu pločanskog kampanela radi usporedbe!

srza @ 15:40 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 2, 2010
Na Tankoj Punti je 28.08.2010. u organizaciji Športske udruge Reful, po ideji Marka Tokića održano 1. otvoreno međunarodno prvenstvo u podmorskom šahu - na dubini od 8 m.

Vrlo zanimljiva ideja je da je na dnu postavljen betonski stol sa dvije kamene šahovske ploče i kamenim figurama. Dodatna specifičnost je da je to svojevrsni brzopotezni šah, jer dok ronilac-igrač razmišlja o potezu-mora zadržati dah tako da izvadi respirator iz usta. Kad odigra potez, uzima respirator sa zrakom, a protivnik vadi svoj. Sve to prati sudac-također ronilac. Za mene je bilo iznenađenje da se sa površine sasvim dobro vidilo događanje na dubini od 8 m, što je za naš kraj velika rijetkost. Zato sam obukao ronilačku opremu i malo gledao šah, a zatim jednu uru uživao u ronjenju i lijepim podmorskim prizorima, mnoštvu lostura i drugih školjaka na pjeskovitom dnu pokrivenom velikim livadama Posidonije. Može se reći da zaštićene vrste školjaka i biljaka tu u miru žive. Poslije završene igre okupili smo se u lijepoj hladovini borovine Tanke Punte uz komentare i dojmove ronilaca šahista, kojima je ovo bilo prvi put da tako igraju šah. Kuvari su prionuli spremanju izvrsnog rižota od plodova mora-uglavnom školjaka iz našeg kraja, uz sve pohvale nas, koji smo vadili i po dva puta. Glavni kuvar je bio Stipe Petrović, inače osvajač 3. mjesta na Prvenstvu. Na kraju je održana dodjela nagrada za tri prva mjesta i zajedničko fotografiranje za uspomenu.

srza @ 17:44 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare