Moj internet dnevnik
Blog - kolovoz 2012
ponedjeljak, kolovoz 27, 2012
srza @ 01:13 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 25, 2012
Prije nekoliko dana dobio sam informaciju da je Brazilac iz Sao Paula odsjeo u našem hotelu «Bebić», a svrha njegovog dolaska u Ploče je užitak koji će doživjeti na našem Ušću leteći svojim zmajem (kite-om). Pa sad vi zamislite, Brazilac valjda preko interneta doznao za, sad već prepoznatu kajtersku destinaciju ( ili spot, kako kajteri kažu), pa pronašao i hotel «Bebić» i eto ti njega k nama! A da je on znao da smo mi to naše Ušće tako lijepo uredili da ima gdje parkirat (besplatno), da može razapet šator ( besplatno), da može kajtat do mile volje ( besplatno), da nuždu može obavit u moru ( besplatno), da ga neće ometati svjetlosna agresija, jer struju namjerno nismo doveli, traži se romantika! Nismo uveli ni vodu, jer tko se hoće istuširat, eno mu preko đige Neretva, šta će mu tuševi.Naravno na Ušću neće moći ništa potrošiti na jelo, sladolede ili slične nepotrebne stvari, osim popit dobru i hladnu pivu u bajkovitoj slamnatoj Morisovoj kolibi. Zato sve to što, sad već ozbiljnom broju kajtera treba, ima u Blacama, pa su oni već postali značajna turistička destinacija, takva da se i oni čudom čude šta ih je snašlo! Da je Brazilac sve to znao, davno bi on pohodio naše Ploče, i poslao još svojih prijatelja. Nazdravlje nam!

srza @ 00:54 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 14, 2012
 

Opet se pokazalo da uporni, vrijedni i stručni rad donosi rezultate. Kominski gusari su i ove godine po 4. put zaredom zasluženo osvojili naslov pobjednika 15. Maratona lađa 2012. Istina je da su mladi Baćinci ove godine bili sasvim dostojan protivnik, koji je odmah sa starta poveo utrku, pa sve do pred sami Komin, kada su gusari zapeli iz petnih žila i izbili na vodeću poziciju, što je u njihovoj taktici najvažniji element, jer u Kominu  dobiju dodatni poticaj od oduševljenih mještana. Ove godine je u Kominu izostala fantastična lanjska bakljada, ali je nažalost priroda priredila opasnu i nekontroliranu bakljadu u vidu velikog požara, koji je unio zebnju svima pred nadolazeću slavljeničku noć u Kominu, koji ni do sada nije stavljen pod potpunu kontrolu. Požar je takvih razmjera da je vidljiv i iz svemira, kako objavljuje blog Matijevići. Kroz Komin su Baćinci opet zapeli i sustigli u nekoliko navrata vodeće, ali su na ulazu u Crnu riku ipak za nijansu bili brži gusari i do cilja zadržali vodstvo. Malo mi je bilo nejasno kako su Baćinci u cilj ušli sa zaostatkom od cca 150 m, ali sam navečer od Tace-slavnog baćinskog timunjera doznao da im je ispod tumbina u Čeveljuši puka parić i to je bilo dovoljno za toliki zaostatak. Treći su došli žrnovski Galijoti sa Korčule, što je sasvim ugodno iznenađenje, jer su i otočani pokazali da imaju srce i snagu za utakmicu sa Neretvanima-svaka im čast i čestitke! Među ostalim lađarskim ekipama kažu da je bilo vrlo živo, sa velikim borbama, uz mnoštvo pretjecanja i prave borbe, jer nije važno baš ako ne možeš biti prvi, ali je jako važno da pretekneš prvoga ispred sebe, i to stvara nevjerojatne količine adrenalina i poticaj lađarima za učešće svake godine. Vidimo da se svake godine povećava broj ekipa, i što je još važnije debitanata!

 Da ne preskočim važni detalj sa starta Maratona. U trenutku starta na metkovskom mostu je Građanska inicijativa Spasimo dolinu Neretve podigla veliki transparent sa tekstom: NE DAMO NAŠU NERETVU-DOLJE GORNJI HORIZONTI u namjeri da upozori mnoge prisutne političare na veliki aktuelni problem i zlo koje se sprema dolini Neretve. Kako izvještavaju mediji, poslije su na rogotinskom mostu pokušali ponovno raširiti taj transparent prolazećim političarima, ali ih je spriječila interventna policija. Pitanje je čija je to policija? I čije interese oni zastupaju? Dali njih uopće zanima šta tišti neretvanskog čovjeka, ili im je dovoljno samo da ih Neretvani financiraju!? Od čega će i njih i političare financirati i tko će za njih glasati kad Neretva uskoro postane zapuštena pustinja?

A u Pločama standardno veliki doček lađara, podjela zasluženih priznanja i poslije fešta ispred crkve i u zatvorenoj, prepunoj ulici V. Nazora do ranih jutarnjih sati. Nisam dočekao kraj fešte, a ujutro zadovoljstvo zbog  izvrsno očišćenih ulica od naših vrijednih komunalaca, kao da do prije samo nekoliko sati nije bio na ulicama veliki dernek i u skladu s tim ogromne količine različitog smeća. Hvala im!

 

Ove godine nisam sudjelovao u direktnom prijenosu Maratona u ekipi Radio postaje Ploče, jer su imali neku drugu koncepciju, ali sam zato uz pomoć Milojka Glasovića i direktora Maratona Marija Sršena dobio mjesto u pratećem sudačkom gliseru g. Pave Jerkovića i supruge, zajedno sa TV snimateljem Andrijom, pa smo kao složna ekipa iz blizine pratili događanja na vodećim pozicijama. Uz nemjerljivi užitak napravio sam mnoštvo dobrih fotografija od kojih vam u nastavki prikazujem jedan dio, pa uživajte i vi.Na startu je udruga Spasimo dolinu Neretve rastegla veliki transparent kao upozorenje političarima

PRIJE STARTA 

 

UTRKA
FEŠTA
 
srza @ 10:52 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 8, 2012
 

Jučer je objavljena tužna vijest da je umro naš legendarni i proslavljeni plivač Veljko Rogošić. Legenda je otplivala u nebeska prostranstva i ne sumnjam da će i tamo negdje nastaviti sa svojim izuzetnim plivačkim podvizima, kojima nas je godinama obasipao. Što je bio stariji izmišljao je sve duže, teže, naprosto nevjerojatne dionice, koje je uspješno svladavao i u nama izazivao divljenje tom morskom junaku, koji je neprestalno pomicao granice ljudske snage, izdržljivosti i sportskog duha. I mi Pločani smo u dva navrata imali čast da nam je Veljko doplivao u naš porat prigodom njegovih dužjadranskih plivačkih maratona. Zadnji put smo Veljka ispratili sa naše rive 17.08.2005. Neka mu je laka zemlja i vječni pokoj.

Posljednji ispraćaj Veljka Rogošića sa pločanske rive 17.08.2005. god.

srza @ 17:29 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare