Moj internet dnevnik
Blog - kolovoz 2011
nedjelja, kolovoz 28, 2011
Sinoć je u Pločama održana 2. Pločanska ribarska noć, za mnoge najbolja ljetna manifestacija u gradu. Sa priloženih fotografija ćete vidjeti kakva je odlična atmosfera vladala do dugo u noć. Ovogodišnja Ribarska noć je posvećena proslavi 100. godišnjici osnivanja našega Hajduka, pod motom „100 teća za 100 lita Hajduka“. Kao i lani feštu je još mnogo uspješnije organizirao Mjesni odbor Ploče, na čelu sa vrijednim glavarom Zoranom Bulom. Odazvalo se oko 80 ekipa sa čitavog područja grada i okolice, a kako su mnoge ekipe skuhale i dvije, neke i tri teće, plan sa 100 teća je i prebačen. To je bio prizor za pamćenje. Na sve strane se dimilo ili od žive žerave  i vatre, ili od plinskih kuhala. Križala se kapula, selen i petrusimul, pomidori, luk i svi drugi sastojci za mnoge razne recepte za brudete, rižote, buzare, salate, pečenu ribu i žabe. Prizor je upotpunila ribarska koća na kojoj su se pekle srdele na gradelama. Opuzenska Udruga Pivčeva kala, koja organizira Opuzensku brudetijadu je donila svoju veliku inox teću promjera 1,5 metar i u njoj pripremila ogromnu buzaru od mušula i vongula (kućica). Siniša Juran je djecu, a i odrasle častio lijepom količinom sladoleda. Na početku su se nudile razne rakijice, smokve zelene i suhe, fritule, grožđe, slani inčuni i srdele, riblje paštete, ma svakakvih delicija.

Svaka ekipa je svoj uradak nudila publici, a mnoge su uz svoj štand imale i svoje goste. Mnoge ekipe su se potrudile ukrasiti svoj štand, što je doprinijelo ugođaju.

Opuzenska brudetijada je odlična fešta, ali ova naša je tek prava. To je festival slobodnih ideja recepata, izbora delicija za pripremu, mašte, i to joj daje posebnu draž. Tu nema nikakvih sputavanja, službenih ocjenjivanja, osim ocjena publike, koja je sve to probala i uglavnom nahvalila. Nudio je i organizator vino i pivo. A publike je bilo masu, kako se vidi sa fotografija, možda po mojoj slobodnoj ocjeni i više od dvije tisuće. Na pozornici su nas zabavljali mladi glazbenici mandolinskog orkestra iz Vrgorca, a naše voditeljice sa Radio postaje Ploče Marija i Lora su čitavo vrijeme komentirale događanja sa sudionicima fešte. Poseban obol dala je pločanska Torcida, koja je istaknula na robnoj kući svoje velike transparente, a sa zvonika crkve je pružila veliku bijelu zastavu do poda, simbol bijele Hajdukove boje. U toku večeri su dvaput izveli svoju bakljadu bengalkama.

Na kraju, sve mi se čini da ova fešta ide u pravcu još jednog zatvaranja obalne ulice i opće fešte, kao za Maraton lađa, možda već i slijedeće godine.

A danas ujutro ipak malo pokvaren dojam od sinoć. Velike količine smeća su ostale na rivi i potvrdile da još moramo na sebi dosta poraditi. Ja mogu razumjeti da komunalci neće raditi taj veliki posao bez da im to netko plati, ali ne mogu razumjeti da Grad nije mogao to naručiti, kao što to radi za Maraton lađa.Organizatori-MO Ploče

srza @ 18:54 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 21, 2011
I ove godine je održan tradicionalni Dječji maraton trupa u subotu,20.08.2011. koji predstavlja središnju ljetnu manifestaciju posvećenu isključivo djeci, u organizaciji Turističke zajednice Grada Ploče, i u izvedbi stalne dugogodišnje volonterske ekipe naših sugrađana. Bilo je na programu svega: Takmičenje u biciklističkim majstorijama, vožnja lađe oko tri bove u gradskoj lučici Mala pošta, utrka trupa za dječake ( i jednu djevojčicu !), utrka u vrećama, igra graničara ( iako ne znam zašto je tako zovu-prije smo je zvali „Na dvi vatre“?!) i utrke romobila. Bilo je tu natjecanja u više kategorija prema godištu rođenja i prema spolu, a za sve pobjednike su navečer poslije završetka natjecanja podijeljene zaslužene nagrade i priznanja. Djeca, ali i roditelji su imali uzbudljiv dan pun uspjeha, ali i ponekog poraza, što je sastavni dio svih natjecanja. Na kraju možemo zaključiti da i ove godine treba iskazati zahvalnost organizatoru, sponzorima i vrijednoj grupi volontera na trudu da se ova lijepa tradicija održi.Start !Pobjednička ekipa Šarić StrugaMladi kominski Gusari drugi, Birina trećaKvalifikacijeJedina curica Iva KrilićPomela ih Iva !Živopisne utrke u vrećamaEkipa prati natjecanja

srza @ 23:26 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 14, 2011
Bravo naši Kominjani! Veliki trud i rad je na kraju pokazao da se može, kad se nešto hoće. Ove godine na 14. Maratonu lađa, Kominjani su imali veliki motiv da osvoje treću uzastopnu pobjedu i osvoje veliki Domagojev štit u trajno vlasništvo, ili kako su oni napisali ZAUVIK. Na uspjehu im sve čestitke, jer su postigli ono što su zacrtali, bez obzira što su se mnoge ekipe spremale da ih u tome spriječe. Tako su Kominski gusari zlatnim slovima upisani u povijest Maratona uz legendarne Rogotinjane, kojima je to prvima uspjelo.

I ovogodišnji Maraton sam pratio kao član ekipe Radio postaje Ploče, koja je ponovno osmislila i realizirala najpopularniji direktni prijenos uživo. Ja kao fotoreporter i kapetan i Jurica Vukojević, kao radio reporter, u gliseru. Zatim Miroslav-Mimo Barbir kao radioreporter na zapovjednom brodu, te koordinatorice prijenosa u studiju RPP Marija Grgurinović i Lora Lovrić.

Ove godine mali gliser nam je ustupio naš predsjednik udruge obrtnika i frizer Gogo Marković Tomak, i na tome mu hvala! Ja sam prvi put vozio gliser, ali sam se sasvim dobro snašao. A u onoj ludnici nakon starta u Metkoviću, pa sve do iza Opuzena, to je jednostavno bilo kao borba za goli život!! Ne zna se tko je bio luđi, oni sa velikim pratećim brodovima ( posebno zapovjednim ), ili sa gliserima i raznim kaićima ili sa skuterima, koji su zadavali velike glavobolje policijskim gliserima, da kako tako uspiju držati red, barem da se poštuje određena polovica Neretve za prateće brodove. Svi odreda su navrli da budu točno uz vodeće lađe, što je sasvim nemoguće. U toj situaciji nama je preostala velika borba za osvajanje pozicija uz vodeće, kako bi brojnim slušateljima mogli dočarati šta se događa, a događanja i prevrata nije falilo. Morali smo se vraćati i natrag do zaostalih lađa da i njih spomenemo i izvjestimo njihove navijače o stanju u utrci, a zatim ponovna borba za osvajanje vodećih pozicija. U toj situaciji sam morao potpuno zapustiti moj fotoreporterski dio zadatka sve do iza Opuzena, kad se na vodi sve nekako posložilo i smirilo. Jurica je vjerno uživo prenosio obrate koji su se na stazi događali. Uzbudljivosti je naročito doprinijela mlada ekipa Baćine, predvođena iskusnima Tacom i Mrkom, koja je sa devete pozicije upornom i znalačkom vožnjom i taktikom uspjela preveslati sve protivnike, osim Kominskih gusara, za šta im je ipak falilo još malo snage. Svaka čast Baćincima! A ja sam ih pred start pitao jesu li oni mlada ekipa Baćine!? Imali su točno u Kominu jedan odličan napad na ekipu Opuzena, ali se taj put Opuzenci nisu dali. Poslije su ipak morali popustiti negdje oko ulaza u Crnu riku. Poslije ulaza u Crnu riku nije bilo promjena u poretku na vrhu sve do cilja. Ove godine smo gliserom odlično pratili poredak vodećih, ali tada ne možeš pratiti zaostale ekipe, što je šteta. Možda dogodine RPP nabavi još jedan gliser, ali kako će nabaviti još jednog, jedinog i neponovljivog komentatora Juricu Vukojevića, koji se potpuno zanese u uzbudljivim opisima događanja na vodi.Uz obale Neretve su se načičkali mnogobrojni gledatelji u svim mjestima uz sirene, crkvena zvona, baklje, posebno u Kominu, koji je izgledao kao da se dogodio požar! Vlak sa navijačima, mopedi, automobili, bicikle su potpuno zakrčili prometnice uz obje strane Neretve. Sve u svemu utrka puna uzbuđenja i adrenalina. A u Pločama velika fešta, gdje se u par minuta slije silna masa svijeta i svih mogućih plovila i vozila da vide dolazak maratonaca i pozdrave ih zasluženim aplauzima, jer svi koji izveslaju ovakav maraton su zaslužili i puno više od toga!

Poslije dodjele nagrada nastavila se fešta uz nastup Soulfingersa i u kafićima i restoranima, uz mnogobrojne i potpuno nekontrolirane glazbe, koje izgleda mnogima ne smetaju. Fešta se nastavila do kasno u noć, a ja sam svladan naporima ovog dana otišao navrijeme. 

PRED START

UTRKA
PODJELA NAGRADA I FEŠTA

srza @ 21:40 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare