Moj internet dnevnik
Blog - kolovoz 2010
ponedjeljak, kolovoz 30, 2010
Dana 27.08.2010, u petak, u isto vrijeme kad je ispred crkve bila već u tijeku ribarska fešta, koju je organizirao novi Mjesni odbor Ploče, u župnom dvoru u prelijepom prostoru su vrijedne žene Zajednice žena Katarina Zrinski iz Ploča organizirale otvaranje izložbe „Na starim ognjištima“. Otvaranje izložbe je obavljeno na trgu ispred glorijeta uz pjesme crkvene muške klape STINE i kominske ženske klape ŠTRIJADA. Dožupanica Marija Vučković je održala nadahnuti govor, a izložbu je otvorio gradonačelnik Krešimir Vejić. Prostor glorijeta, a poslije i samu izložbu je popunila mnogobrojna i raznovrsna publika i time nagradila izuzetan trud koji su žene uložile u osmišljavanje izložbe, sakupljanje mnogobrojnih zanimljivih eksponata-nekadašnjih upotrebnih predmeta, koje danas više ne viđamo, osim u muzejima. Bilo je tu svega, a današnja djeca se mogu samo snebivati nad predmetima za koje nikad nisu ni čuli. Mislim da su mnogi posjetitelji osjetili laganu nostalgiju za starim vremenima, i da su uspomene navirale sjećajući nas na djetinjstvo, ili možda na  prošla vremena i na naše stare, kojih već odavno nema, a oni su te predmete koristili i učili i nas čemu sve služe.IZNAD SVEGA ZANIMLJIVO I POUČNO!

Da ne nabrajam kroz nekoliko fotografija ću vam pokazati samo manji dio izložbe.

Blo je tu i raznovrsne spize,kolača, voća povrća, ljekovitih mirisnih biljaka, sve to složeno na lijepo aranžiranom stolu na središnjem dijelu prostora i popraćeno zbirkom recepata tradicionalnih jela neretvanskog kraja. Vinko Obad nam je demonstrirao sviranje na tradicionalnom gudačkom instrumentu Lijerici, u društvu Ljilje Mihaljević u narodnoj nošnji. Prikazane su i narodne nošnje iz našeg kraja, a na dva panoa i lijepe stare crno-bijele fotografije sa različitim motivima iz Neretve i sa starim narodnim nošnjama.

Udruga DEŠA iz Dubrovnika je održala kratku i bogatu prezentaciju aktivnosti kojima se ta značajna udruga bavi.

Jako dobar posao su napravile naše ženske i na tome im trebamo zahvaliti, a ako bi ovo rezultiralo možda nekakvom inicijalnom akcijom na sakupljanju eksponata i organiziranjem s vremenom zavičajnog muzeja ovoga našeg kraja, to bi zaokružilo akciju potpunim i povijesnim uspjehom.

srza @ 23:55 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
U organizaciji novog Mjesnog odbora Ploče i pod vodstvom Glavara Zorana Bule u petak, 27.08.2010. održana je ispred crkve u Pločama prva ribarska fešta u našem gradu. I TO KOJA FEŠTA! Odazvalo se 48 različitih ekipa iz svih mjesnih odbora, raznih sportskih i drugih udruga, restorana i kafića-da ne nabrajam.Bila je tu i ženska ekipa "VITA". Ma bilo je baš svega-kuvali su se brudeti svih mogućih vrsta i načina sa vrlo različitom ribom i rakovima, rižoti sa plodovima mora, mušule, liske, gulaš od sipe i kumpira sa naravno ljutom paprikom, peklo se petnaestak kašeta srdela, bilo je i slanih inčuna, smokava, grožđa, nudile su se u početku i rakije. Svaka ekipa je donila i svoje vino, a organizator je osigurao dovoljno crnog i bijelog vina i piva, sokove i sladolede za djecu, ma nije falilo ni tičijega mlika, šta bi se reklo.Bilo je tu različitih naprava za kuvanje i pečenje, kao da je sajam, ukratko jedna velika i lipa izložba kreativnosti različitih vrsta! Nije ovo bilo natjecateljsko kuhanje, kao što je Brudetijada u Opuzenu, ali je ovo puno bolje, jer nema nikakvih pravila, pa je mogla doći do izražaja stvarno velika različitost. Organizator je pripremio stolove, kruh, pribor za jelo i piće, a svaka ekipa je donijela svoj pribor za kuvanje i svoju ribu ili druge namirnice. Uživali smo u pogledu na toliki entuzijazam. Mislim da nitko nije očekivao ovakav veliki odaziv ni ekipa, a niti publike, koja je potpuno popunila veliki trg ispred crkve i dobar dio rive, kao da su svi skupa samo čekali jedan ovakav događaj, da se mogu odazvati. Neobično uspjela pučka fešta sa festivalom dalmatinskih događanja i ugođaja. Nadam se da će ovo ubuduće postati tradicija, koja će svaki put biti sve bolja. Sve je ukomponirano sa još jednim lijepim događanjem: Izložbom „Na starim ognjištima“, koju su pripremile žene iz Udruge „Katarina Zrinski“, a o tom događaju u drugom članku više. Veliki finiš večeri je priredio naš ribar Joze Batinović, Pekmin čaća, koji je tog jutra na parangal ulovio kapitalca zubaca od desetak kila, koji je čitavu večer krasio stol ekipe „Porto Tolero“ i na kraju završio na gradelama i nabrzinu smazan od prisutne publike.

A kako je došlo do ideje za ovu lijepu večer? Prije desetak dana smo sidili navečer u Fulina uz piće i razne priče. Bio je prisutan Fulin, Zoran Bule, don Petar, Ranko Barbir, Željko Čović, ja i još neki. Između ostalog pala je priča, kako novog glavara Bulu nisu pozvali na neku svečanost-mislim na otvaranje novog terminala za kontejnere. Ja sam mu reka, pa ti se još nisi ni pučanstvu predstavija, kako ćemo znat da si ti glavar, moraš napravit jednu dobru feštu, pa će to bit druga stvar! Ubrzo je pala ideja da bi to mogla bit ribarska fešta, koju imaju valjda sva mista u Dalmaciji, osim Ploča. Odmah je uletio i don Petar sa svojom podrškom i idejom da se to napravi uz već najavljenu izložbu u župnom dvoru „Na starim ognjištima“. Bule je ozbiljno shvatio dogovor, okupio neveliku ekipu i za malo dana eto fešte neviđene!!

E sad ga moramo svi napokon priznati za Glavara!
srza @ 00:28 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 26, 2010
I ove godine ponavlja se prekrasna slika koju daje regata u jedrenju na dasci koja se pod pokroviteljstvom Luke Ploče događa već nekoliko godina na Ušću Neretve. Ove godine regata je održana od 16. do 18. srpnja, 2010. u organizaciji Kluba jedrenja na dasci „EOL“ Ploče, pod vodstvom predsjednika Tea Marinovića-Crumpe. Uz to i ovoga ljeta Ušće su zauzeli pobornici kiteboardinga-kiteri, koji su tu čitavog ljeta, a ima ih iz zemlje i inozemstva. Naše Ušće naglo postaje prepoznatljiva lokacija za kitere u zemlji i Evropi, jer ovakve uvjete kakve imamo mi, nije lako naći u svijetu, što nam potvrđuju sami mnogobrojni kiteri. Donosim vam nešto foto dojmova da s vama podijelim svoj užitak u pogledu na ove lijepe sportove.

Ali i ovom prigodom uz pohvale Kite klubu Komin na organizaciji događanja oko kitera na Ušću, ne mogu a da ne postavim pitanje, koje sam već prije nekog vremena istakao: ČIJE JE KOMINSKO UŠĆE? Naime na moju žalost na licu mjesta sam se uvjerio da Kominjani ni ovog puta nisu uvidjeli mogućnosti koje Ušće nudi, povezano posebno sa kiterima, kojih na Ušću cijelo ljeto ima barem stotinjak svakog dana. Tko im je organizirao smještaj ili hranu u vremenu kada je noć ili nema vjetra. Pogađate da to opet nisu nažalost Kominjani, nego se to organizira u Blacama i na opuzenskom Ušću. Nisu se oko toga pozabavile ni odgovarajuće službe i strukture Grada Ploče. Baš sam se zatekao kada su poduzetni Blaćani častili takmičare u kiterskim skokovima pečenim srdelama, što je njima nikakav trošak, ali će im kiteri biti zahvalni i dovesti će i svoje prijatelje, kojih je sve više. Kominjani ( i gradske službe ) zamislite se i poradite na tome da se Ušće napokon organizira, uredi i uređene usluge naplate, jer se kiteri ne mogu čudom načuditi da ovdje mogu imati takav užitak i to bez ikakva troška, koji je u tom svijetu posve normalan i očekivan.

srza @ 00:21 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 16, 2010
Velika mi je želja bila da u nekom plovilu svojim fotoaparatom pratim čitav Maraton lađa.  Znao sam da Radio postaja Ploče i ove godine namjerava pratiti Maraton direktnim prijenosom. U dogovoru sa RPP našao sam mali kaić moga nećaka Jerka Srzentića, uz nadu da će nas poslužiti vrijeme, jer smo zaista mali brodić-valjda najmanji koji je bio na Maratonu.

Ja i moj sin Mate smo krenuli u Metković kaićem, a Mimo Barbir i Jurica Vukojević će vlakom.

Mimo je sa Organizacijskim odborom sredio dozvolu da možemo sa lađama ući u Crnu Riku.

Na startu u Metkoviću, Mimo se ukrcao na predsjednički brod, a u kaiću sam na provi bio ja kao fotoreporter, u sredini Jurica, kao radioreporter, i na krmi Mate je vozio brod i uz to radio također direktni prijenos na Twitter pomoću BlackBerryja. Baš smo bili prava reporterska ekipa!

Odmah iza intonirane himne, uz podignuta vesla lađara, na plotun Dubrovačkih trombunjera, lađe su startale 13. Maraton lađa 2010. To je neopisivi trenutak, kad se Neretva bukvalno u par sekundi zapjeni uz zaglušujuće uzvike publike, sirene brodova, crkvena zvona, vatre bakljade – jedan sveopći zadivljujući šušur, koji treba doživjeti uživo! Ja sam posebno želio zabilježiti baš taj trenutak, i dok smo upalili pentu, lađe su već odmakle par stotina metara. Poslije se pokazalo, da naša procjena da ćemo biti brži od lađa, nije bila dobra. Uz pun gas smo na kraju Maratona došli do desetog mjesta. Drugi put moramo imati malo jači motor, a i malo jači brod, jer su nam valovi u žaru borbe dvaput oprali gaće i sve šta uz to ide. Jedino je Jurica ostao suh, jer je bio u sredini.

Odmah iza starta ekipa Torcide Ploče je počela sa svojim programom ležernog maratona zastajući se javiti svojim poznanicima na obalama Neretve, jer oni uvijek voze za zabavu, a ne za poredak. Nije prošlo nego par minuta od starta, a ekipa Bad blue boysa iz Zagreba je iz još neutvrđenih razloga u tren potonula. Snimio sam taj trenutak, gdje se vidi da čovjek na provi još vesla, drugi veslom pokušava šekati vodu, a ostali u čudu gledaju šta im se to događa. U slijedećoj slici svi još sjede u lađi, ali lađa je čitava pod vodom. Poslije smo doznali u Pločama, da im je ekipa Torcide Ploče pomogla izvaditi lađu i da su zajedno , kasnije došli na cilj u Pločama. Eto vidite da ne moraju uvijek biti neprijatelji Torcida i BBB!!

Niz Neretvu u svakom mjestu bodrenje brojnih gledatelja uz zvona, sirene i baklje. Kroz Krvavac gusta dimna zavjesa-krasan prizor! U Opuzenu nije bilo neke gužve, jer ove godine su se izmjene posada izvodile na drugoj-desnoj strani Neretve, tako da nije bilo presjecanja putanje lađa i pratećih brodova, što je pametni i logični potez Organizacijskog odbora nakon dugo godina, jer je to donijelo novi kvalitet natjecanju i pridonijelo sigurnosti lađara, i moram primjetiti da su svi bili dosta disciplinirani i držali se svatko svoje strane rijeke. Desna strana je bila za lađe, a lijeva za prateće brodove. U Kominu još ljepša slika-prava ludnica kad je prva prošla ekipa Gusara iz Komina, ali ne daju se ni ekipa Stabline, Čeljeva i ostali, koji su još dosta zgusnuti, tako da je prvih desetak ekipa u razmaku od dvjestotinjak metara. Mi u kaiću ne možemo pratiti poredak među vodećima, jer smo dosta iza njih, ali zato Mimo iz zapovjednog broda dojavljuje taj dio poretka, a Jurica znalački opisuje slušateljima događanja na Neretvi. Vidjeli smo mnoge žestoke borbe i pretjecanja, pa ponovna vraćanja izgubljene pozicije. Nevjerojatni prizori žestoke borbe veslača. Zapravo nema razlike u žestini borbe na prednjim pozicijama, kao ni straga, jer je svako mjesto važno u konačnom poretku i obrani časti ekipe!

U Crnu Riku su ušli u poretku: Gusari Komin, Stablina, Baćina, koja je od Komina do Banje pretekla nekoliko ekipa i sa, mislim osme pozicije izbila kao treća u usku Crnu Riku-svaka čast Baćincima. Dalje su bili Marko Markota Rogotin....itd.

Mi smo ušli iza naše pločanske ekipe Južnjak, koji su tada bili na 13. mjestu. Pred našim očima su u dva navrata dokazali da nije ispravno opće mišljenje da kad uđeš u Crnu Riku-to je zapravo konačni poredak na cilju. Ma kakvi - oni su najprije kroz Šarić Strugu pretekli ekipu Žrnovskih galijota, a kroz Stablinu, ekipu Sveti Roko iz Podrujnice. I naše je srce bilo puno, gledajući naše kako se pošteno bore za što bolji plasman.

Ulazak u Ploče bio je fantastičan prizor, jer se u nekoliko minuta u Grad slije silno mnoštvo automobila, motorbicikla, bicikla, pješaka, pratećih brodova, koji su došli preko Ušća Neretve u luku, sada uz zvona naše crkve Kraljice neba i zemlje i ogroman broj ljudi za koji je teško reći broj, ali se može reći da od hotela do mostova kod pijace više nije bilo mjesta.

Konačni poredak je: 1. Gusari Komin,2.Stablina,3. mjesto dijele Baćina, koja je i došla treća za dužinu lađe iza Stabline i Marko Markota iz Rogotina, koji su došli dosta iza Baćine. Ne znam detalje, ali radi se valjda o odluci Organizacijskog odbora. Naši Južnjaci su na 9. mjestu, što je vrlo solidan uspjeh, kako i sami kažu, obzirom na trud uložen u pripreme.

Iskrcali smo Juricu, koji je nastavio sa voditeljskom ulogom na dodjeli nagrada. Poslije je održana ceremonija dodjele nagrada, pa zabava uz Nenu Belana i Fiumense, a u gradu ispred kafića i restorana u zatvorenoj ulici V. Nazora fešta do jutarnjih sati. Ove godine mi se čini da je u Pločama bilo značajno više ljudi nego dosadašnjih godina.

Eto tako je ekipa Radio Ploča obavila zadatak direktnog prijenosa Maratona, kažu slušatelji vrlo uspješno. Čujem da su me nahvalili, i previše, a i ja se RPP- u zahvaljujem, što smo zajedničkim snagama mogli doživjeti Maraton i iz ove perspektive.

 

srza @ 21:32 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 10, 2010
Dana 05.08.2010. u Pločama je obilježen Dan pobjede i godišnjica slavne akcije OLUJA, koja je dovela do završetka Domovinskog rata i oslobađanja četvrtine okupirane Hrvatske od srpskih agresora.

 

Polaganje vijenaca i svijeća kod križa na groblju, kod sv. Nikole i kod Spomenika poginulim braniteljima u Pločama

Tijekom jutra su svečano položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja i poštovanja poginulim i umrlim braniteljima uz budnicu i nastup kominske glazbe. Posebno je u crkvi održano misno slavlje također posvećeno braniteljima. Otužno je izgledala činjenica da župnik don Petar nije bio nazočan polaganju vijenaca, jer su se protokol Grada i crkveni preklapali, pa su isključili prisustvo jednih i drugih na obje strane. A nisam mi sumnjao da don Petar neće doći, nakon smiješne najave u protokolu Grada, gdje je najavljen kao: „Predstavnik katoličke crkve u Hrvata“. Valjda je poznato tko je u nas predstavnik crkve u Hrvata!? Žalosno je da se takve jednostavne stvari ne mogu dogovoriti i uskladiti. Posebno žalosti činjenica da se građani nisu odazvali na ovakvu svečanost u čast naših poginulih branitelja, kojima dugujemo današnju slobodu i samostalnu državu.

 

 

Ribarska noć u Baćini

I ove godine su Baćinci organizirali Ribarsku noć ispred baćinskog doma na novoj rivi u pravom ribarskom i dalmatinskom ugođaju. Feštalo se uz morske specijalitete : pečene srdele, brudet i rižot od plodova mora, uz odgovarajuća pića i glazbu do kasno u noć. I ove godine se ovaj program preklopio sa koncertom u crkvi, što bi u budućnosti trebali izbjegavati, jer program obilježavanja Dana pobjede može biti raspoređen i u dva dana. Žao mi je da sam u Baćini bio samo malo na samom početku, pa sam otišao na Koncert u crkvu. Zabilježio sam nekoliko foto dojmova iz Baćine.

 

Koncert u crkvi u Pločama

I ove godine don Petar je organizirao krasan koncert u Pločama u počast braniteljima i Danu pobjede i domovinske zahvalnosti. Nastupili su solisti Irena Prskalo i Dalibor Žderić, kominska ženska klapa „Štrijade“, Pučki pivači iz Rogotina, nova muška crkvena klapa „Stine“, kojima je ovo bio prvi javni nastup, i Mješoviti zbor župe Kraljice neba i zemlje Ploče, pod ravnanjem prof. Jasne Krilić i uz glazbenu pratnju Domagoja Mustapića. Sve u svemu jedan lijepi koncert, koji je svečano i prigodno obilježio Dan Pobjede. Poslije koncerta svi izvođači su bili lijepo počašćeni iz kužine Župnog dvora.

srza @ 00:55 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 2, 2010
I ove godine, dana 31. srpnja održana je 14. tradicionalna Utrka trupa Ploče 2010. u gradskoj lučici ispred crkve. U pojedinačnoj konkurenciji nastupilo je 24 takmičara, a u dvojcima 31 ekipa, pa su utrke bile vrlo zanimljive i borbe neizvjesne do kraja. U jednoj utrci kvalifikacija došlo je do fotofiniša u kojemu nije mogao biti određen pobjednik, pa je utrka između te dvije trupe ponovljena.U finalnoj utrci je pobjednička ekipa poslije prolaska kroz cilj u žaru borbe čak potonula.

Pred mnoštvom građana uz uobičajene popratne sadržaje, dobru ugostiteljsku ponudu i zatvorenu ulicu V. Nazora, vidjeli smo još jednu dobru ljetnu manifestaciju, koju je kao i uvijek organizirala Turistička zajednica sa svojim stalnim mnogobrojnim suradnicima-volonterima i mnogim sponzorima, kojima se i ovim putem zahvaljujemo, a želimo da se ove fešte nastave i u budućnosti, jer će od iduće godine organizaciju izgleda preuzeti Pučko otvoreno učilište Ploče.

U međuvremenu je stalna vrijedna baćinska ekipa pripremila roštilj od kobasica i skuša, vino i sokove,pa su građani tradicionalno lijepo počašćeni. Baćinci zaslužuju posebno priznanje za dugogodišnji volonterski trud kojim nam doprinesu u ljetnim, ali i drugim godišnjim feštama u Gradu

Poslije utrka trupa, na Močvari je održano natjecanje u potezanju konopa, gdje su zasluženo najjači bili Stablinjari. Poslije je u organizaciji Radio postaje Ploče-sportska redakcija, održano proglašenje najboljih sportaša Grada Ploče u prošloj godini i dodjela odgovarajućih priznanja.

Nagrađeni su:

Ekipno: Ženski rukometni klub dalmatinka- novi prvoligaš, NK Jadran-Luka Ploče i Veterani KK Ploče.

Pojedinačno: Sportašica godine Iva Družijanić, kapetanica novih prvoligaša, Sportaš godine Frane jerković, nogometaš Jadrana, najbolji strijelac, drugi strijelac Dalmacije.

Najbolji mladi sportaši: Renata Kežić, rukometašica i Ivo Vukojević, košarkaš.

Najbolji trener: Ivan Jerković. Trener rukometašica.

Čestitamo pobjednicima u svim kategorijama i napominjemo da je ovo zapravo nastavak tradicije proglašenja sportaša godine, koja je nažalost bila prekinuta još 1987. godine, kada je zadnji put održana-hvale vrijedan trud RPP.

Fešta je nastavljena na trgu ispred crkve dodjelom nagrada sa Utrke trupa i uz svirku pločanske grupe MENDO-do kasnih sati. Naravno i duž cijele Nazorove ulice ispred kafića i restorana, trajala je zabava do kasno u noć.

srza @ 00:48 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare