Moj internet dnevnik
Blog - kolovoz 2009
subota, kolovoz 29, 2009

Kažu da se ono što nije objavljeno, nije ni dogodilo., a u Baćini se ovoga ljeta dogodilo nekoliko lijepih fešti, koje ću vam ukratko opisati sa malo riječi i nekoliko fotografija.NOĆ LAĐARA

I ove godine je održana tradicionalna Noć lađara 31.07.2009. na Cotinom guvnu na Baćinskim jezerima, nekoliko dana pred održavanje 12. Maratona lađa. Na fešti su predstavljene ovogodišnje lađarske ekipe: Baćina i Baćina-mladi, sve uz dobru spizu, glazbu i ples do ranih sati.RIBARSKA NOĆ

Također već tradicionalna Ribarska noć održana je05.08.2009. pred velikim brojem mještana i gostiju na obali u baćinskoj lučici ispred Doma. Goste je zabavljao omiljeni Vinko Coce sa bendom. Baćinci su mnogobrojne goste lijepo počastili raznim ribarskim delicijama, među kojima su bile ribe na gradelama i rižot od mušula, koji je skuvan od 52 kilograma čisog mesa mušula. Vjerojatno su ljušture od školjaka napunile veliki kontejner. Atmosferu možete djelomično vidjeti na fotkama.TV EMISIJA ŽIVOT UŽIVO


Dana 25.08. 2009. je na Baćinskim jezerima emitirana uživo emisija Život uživo, koja je imala i dokumentarne priloge snimljene u pripremi emisije. U emisiji su prikazani život, običaji i povijest Baćine, kao i turističke mogućnosti. Bila je to do sada najbolja promocija, koju je Baćina doživjela na TV. Pokazani su lov ribe mrežom potegačom

( reka je Vjeko-je malo protuzakonito, ali to radimo rijetko, zbog održanja tradicije), pečenje plotica na ražnju od vrbinog pruća, pa se vruća riba pokrije lišćem od kapine, koje će pustiti svoje čudesne mirise. Ovaj običaj nisam nigdje drugdje vidio. Igranje na ploke i izrada ploki je također baćinski sportski specijalitet, koji se čuva tradicionalnim ljetnim turnirom u Bristovim docima-zaseoku Franići na Striževu. Predstavljena je i nova knjiga autora Iva Marinovića i Balde Šutića o Moliškim Hrvatima iz Italije, koji su porijeklom iz naših krajeva,uglavnom iz Baćine . Također je predstavljena i umjetnička obitelj Đelmić-akademska kiparica Snježana i suprug Ino, slikar i umjetnik od kamena. Pjesnik Toni Krilić recitirao nam je jednu svoju pjesmu.

Nastupile su izvrsna ženska klapa Pločanke, pod vodstvom prof. Helene Decovski

( u tradicionalno ružnim nošnjama) i  nova gračka muška klapa Kačić pod vodstvom prof. Jasne Krilić.

Predstavljene su i turističke ture vožnja lađom po jezerima sa foto safarijem, kupanjem, marendom i sportskom rekreacijom u prelijepoj prirodi. Ovaj program je moguće dograditi dodatnim sadržajima, koje bi zanimale turiste. Vitko Giljević demonstrira pečenje plotica na ražnju od vrbinog pruća


 srza @ 20:30 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 23, 2009

Na dan održavanja ovogodišnjeg Maratona lađa u Kominu 08.08. je održano Državno prvenstvo u pušenju lule za dame i gospodu. Organizator je bio gospodin Nenad Medak iz kluba "Buža" Split, kominjanin, koji dugo živi u Splitu, poznati fotograf i jedan od vrijednih autora kominskog bloga.

Na prvenstvu je sudjelovalo preko 20 takmičara iz cijele Hrvatske. Na nagovor prijatelja sudjelovalo je dva debitanta, koji inače ne puše lulu : Zvonimir Dugandžić iz Komina i Augustin-Nikola Marević iz Ploča. Naši predstavnici su napravili vrijedne rezultate, za koje poznavatelji kažu da su dostatni za evropska, pa i svjetska takmičenja: Nikola Marević 5. mjesto, Nenad Medak 9. mjesto i Zvonimir Dugandžić 11. mjesto. Natjecanje su vodili iskusni  državni suci prema dosta strogim pravilima.

I na kraju malo šale: Možemo zaključiti da smo vrlo talentirani "za popušit".Debitant Zvonimir Dugandžić puni luluDebitant Augustin-Nikola Marević pali luluMoćna reprezentacija Komina N. Medak i Z. Dugandžić


srza @ 23:54 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 22, 2009

Jučer je u Kominu održana velika fešta-Noć prvaka Maratona lađa 2009, jer su ovogodišnji pobjednici bili momci iz Udruge lađara GUSAR KOMIN. Kominjani su se potrudili i organizirali pravu feštu, kakvu znaju organizirati samo oni. Poseban ugođaj dala je prekrasna bina, koja je napravljena na velikom plovnom pontonu-splavi sa scenografijom za pamćenje, izvedenom od autohtonih neretvanskih plovila i proizvoda. Ispekao se je veliki vol, koji je do kraja ogoljen do kosti (i bukvalno). Kažu da je ispečeno oko 70 janjaca, a pića i kolača je bilo u izobilju. BRAVO KOMINJANI!


srza @ 19:52 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 10, 2009

Na 12. Maratonu lađa 2009. prvaci su opet postali Kominjani, nakon nekoliko godina lošijih rezultata. Ove godine su se vratili u velikom stilu, jer su sa šeste pozicije uspjeli preveslati sve protivnike i ući u cilj prvi. Poseban podvig i veliku želju i snagu su pokazali kad su u Crnoj riki uspjeli preteći odlične Donjane donje, što zaista nije lako.Drugo mjesto su zauzeli Donjani donji, a treći su "Marko Markota" iz Rogotina.

Posebnu napomenu treba staviti kao sjenu na ovogodišnji maraton, jer čujem da je bilo dosta kršenja osnovnih pravila, ali na kraju bez ikakvih sankcija, što nije dobro za naredne maratone, jer je to pokazatelj da se samo neke ekipe moraju držati pravila.

Završna fešta u Pločama je bila najbolja do sada, sa velikim brojem posjetitelja, i to je naš veliki potencijal, kojega treba u budućnosti još bolje iskoristiti.Kominski gusari u punoj vožnji pred ciljem u PločamaPobjednici u cilju !Zajednički ulazak u cilj: Čeljevo i ZagrebTorcida pozdravlja dolazak ekipe BBBPobjednici s predsjednikom MesićemFeminemke sa našom Nedom Parmać u živahnoj akcijiMarjan Ban je dao pravi dalmatinski štih fešti do kasnih noćnih sati

 srza @ 01:01 |Komentiraj | Komentari: 36 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 8, 2009

Sutradan po napisanom postu o KONZUMU, u prolazu preko parkinga, sav u čudu ugledam kišnu rešetku u sasvim pristojnom izdanju, napravim fotografiju, pa ću zadovoljno objaviti, kako je samo malo kritike bilo dovoljno, da se neke stvari isprave, i naravno pohvaliti KONZUM.Rešetka izgleda pristojno


Međutim drugi dan mi je valjda u podsvijesti nešto govorilo da pogledam bolje. Imao sam što i vidjeti! Oni su samo malo posložili usitnjene komade rešetke, tako da nepažljivi prolaznik ne može vidjeti da je rešetka prava trapula, u koju može upasti dijete, čovjek, vozilo, bilo tko! TEK SADA JE TO PRAVA OPASNOST.


Kad bolje pogledaš-to je prava opasna trapula
Inače dobra novost je da su večeras ugasili onu krnjavu svjetleću reklamu, pa ona sada izgleda mnogo bolje.

srza @ 00:46 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 3, 2009

I ovih dana su novine i elektronski mediji u više navrata komentirali aktualnu zabranu kupanja na našoj gradskoj plaži, pa me to poteže da se osvrnem na taj problem.

Naime mjerenja čistoće-kvalitete mora su pokazala da na našoj plaži ima 730 jedinica fekalne bakterije, a maksimalno dozvoljena količina je 300 jedinica. Ovaj podatak se odnosi na more III. kategorije, koje je jedva podnošljivo za kupanje, a u I.kategoriji: izvrsno (čemu bi trebali težiti)-dozvoljena je max količina od 100 jedinica, što bi značilo da naš rezultat katastrofično prelazi granice dozvoljenog zagađenja kanalizacijom.

Gradsku vlast pozivam da hitno riješi ovaj problem, ali ne na način, kako je to radila dosadašnja vlast-zabijanjem glave u pijesak, tim više što je problem fekalnog zagađenja moguće riješiti i brzo, i efikasno, i jeftino.Da pojasnim. Zagađenje potiče od tri nelegalna i protivpropisna fekalna ispusta u blizini plaže: Ispust od vojske, ispust od srednje škole i ispust od zgrada u Kačićevoj ulici. Rješenje problema je u tome da se paralelno sa obalom sva tri ispusta povežu u jedan kanalizacijski šaht u kojem je montirana pumpa, koja bi tlačnom cijevi fekalije prebacila u najbliži šaht gradske kanalizacije u ulici S. Radića, kako sam to skicirao na priloženoj karti. Po mom proračunu cijena ovog zahvata bi bila cca 200.000 Kn.

Radi tako malog iznosa se nemamo razloga stidjeti pred drugim gradovima, ili skrivati rezultate mjerenja, što je bila strategija dosadašnje gradske vlasti.

srza @ 22:05 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare

Već duže vrijeme mi se mota po glavi uputiti javnu kritiku našoj velikoj trgovačkoj tvrtki "KONZUM", odnosno njegovom dijelu koji vodi najveću trgovinu Konzuma u Pločama, koja je smještena u našoj robnoj kući u samom središtu grada. Potpuno je jasno da Konzum ne vodi nimalo računa o održavanju samog objekta, a isto tako niti o održavanju reda, čistoće, pa i sigurnosti posjetitelja svog dućana. Kako slika govori više od tisuću riječi, pogledajmo nekoliko fotografija, koje zorno ilustriraju stanje oko robne kuće-Maxi Konzuma u Pločama. Čemu služi ovakva svijetleća reklama?
 Pogledajmo limenu nadstrešnicu


Bez komentara
Opasne rešetke na parkingusrza @ 17:57 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare