Moj internet dnevnik
Blog - srpanj 2010
subota, srpanj 31, 2010
 

U sklopu programa Pločanskog ljeta 28.07.2010. u punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Pločama, održan je koncert Klavirskog tria u sastavu: Miladin Batalović-violina, Nikolaj Sajko-violončelo i Ivan Marinović-klavir. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i Kulturnog drušzva Festival Ploče, te obitelji Marinović, glazbenici su izveli prekrasan koncert na zadovoljstvo prisutne publike, koja ih je nagradila velikim aplauzima.

Program se sastojao od djela A. Piazzolle, S. Rachmaninova, G. Faure, J Massenet i V. Monti jeva Čardaša.

Sve u svemu jedna lijepa kulturna večer.

Koristim prigodu čestitati našem mladom glazbeniku maestru Ivanu Marinoviću na postignutoj dirigentskoj diplomi.

 

srza @ 14:23 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 26, 2010
Bez ikakve namjere za posebnim mijenjanjem sada već povijesti Maratona lađa, koji će ove godine doživjeti svoje 13. izdanje i koji se iz godine u godinu sve više razvija zasluženo zauzimajući sve veći medijski prostor i dovodeći nam veliki broj posjetitelja na dan Maratona u čitavu Neretvu, želim da ipak ostane zapisano odakle je potekla ideja o Maratonu.

Povod za ovaj članak je višekratni razgovor sa tadašnjim rukovodstvom Turističke zajednice g. Antom Štrbićem-Fulinom, predsjednikom i g. Veseljkom Perićem, direktorom i g. Stipom Grgurinovićem-Mickenom, svjedocima rođenja ideje o utrci lađa, koji već godinama napominju kako su zapravo oni autori te ideje, koju je osnivač Maratona gospodin Milojko Glasović ustvari posudio iz njihovih razgovora o daljnjem razvoju pločanske manifestacije UTRKE TRUPA.

Naime 1997. god. poslije održane TV emisije „Hvali more drž se kraja“, koju je vodio g. Mario Sedmak, i  I. Utrke trupa,u Restoranu FULIN je održan sastanak, na kojemu su bili prisutni Vedran Sršen, Veseljko Perić, Ante Štrbić-Fulin, Stipan Grgurinović-Micken.

Vodila se rasprava o tome kako još unaprijediti tu manifestaciju, koje takmičarske discipline eventualno još uvesti kako bi se podiglo zanimanje građana i od toga napravilo još veću, pravu neretvansku feštu, koja bi trebala postati tradicionalna. Između ostalih ideja i prijedloga je Stipe Grgurinović-Micken predložio da se sakupi nekoliko starih lađa, koje su tada bile još velika rijetkost i da se napravi utrka od Rogotina, ili čak od Komina do Ploča, pa bi fešta dobila još više na autohtonosti i očuvanju tradicije našeg kraja. Ideju je objeručke prihvatio g. Vedran Sršen i obećao da će on ispred tadašnje NGB banke financirati dobar dio troškova,zajedno sa Gradom, jer se uvjerio da je prva Utrka trupa okupila veliki broj građana sa cijele Općine i da je potrebna jedna takva manifestacija ljeti.

Kod tog razgovora je bio prisutan i g. Milojko Glasović u svojstvu osobe koja je montirala rasvjetu i razglas. Ideju je čuo, ali nije komentirao. Iduće godine pojavila se navrijeme već razrađena ideja održavanja Maratona lađa od Metkovića do Ploča, organizirano je vađenje starih lađa iz mulja neretvanskih jendeka i dalje je već povijest Maratona lađa. Gospodin Glasović je dalje uložio velike napore u izgradnju sada već jako uspješnog Maratona i općenito Udruge lađara i na tome mu svaka čast. Zasluge za razvoj ove manifestacije i dugogodišnje vođenje ove značajne priredbe svakako pripadaju njemu, ali neka se zapamti i kako je došlo do ideje o održavanju utrke starih lađa.srza @ 22:38 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
petak, srpanj 23, 2010
Kako smo najavili, jutros su predsjednik Udruge Ivica Popovac i dopredsjednik Zdravko Srzentić bili na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Vejića, pa su mu tom prigodom uručili knjigu sa 2349 potpisa građana i zahtjevom za raspisivanje referenduma o izmicanju trafostanice i dalekovoda 110 kV iz urbanog dijela grada.

U prigodnom razgovoru smo još dublje pojasnili naše namjere i istakli da smatramo da u ovoj temi treba potpuno izbjegavati politiku, jer teme tko je kriv za trenutnu lokaciju donose neizbježni zaključak da su sve strane krive, uključujući i nas građane, ali da sada svi trebamo uložiti svaki napor da se problem riješi što prije i bezbolnije.

Gradonačelnik je rekao da će odmah uputiti dopis prema HEP/HAC investitorima zbog dogovora na ovu temu.

Jasno je da će oni imati neke financijske zahtjeve obzirom na uložena sredstva u projektiranje TS na ovoj, za njih odobrenoj lokaciji, odnosno preprojektiranje zbog uklapanja objekta na novoj lokaciji. Naravno da ne treba prihvaćati njihove paušalne ocjene o cijenama i rokovima, nego oni sve trebaju temeljito tehnički i financijski obrazložiti. Za troškove koje su imali na izgradnji dalekovoda bez ikakvih dozvola, investitori nemaju pravo na naknadu, jer se radi o divljoj gradnji na vlastitu odgovornost.

A što se tiče pitanja tko će platiti te troškove, odgovor je vrlo jasan-platit će onaj kome treba struja. To su HAC, Lučka uprava i Luka i Grad Ploče, zajedno sa Hep-om, odnosno mi potrošači.

Posebno je za naglasiti da Grad niti ne mora u konačnici provesti referendum ukoliko donese odgovarajuće odluke prije referenduma, a sigurno je da jedino Gradsko vijeće i može donijeti potrebne odluke. U tom slučaju i naš trud bi bio nagrađen, jer bi se zacrtani cilj ostvario još i prije.Popovac predaje knigu potpisa gradonačelniku Vejiću

srza @ 13:20 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 20, 2010
Danas, 19.07.2010. u Pučkom otvorenom učilištu održana je najavljena konferencija za tisak Udruge Građani za grad Ploče, na kojoj su objavljeni rezultati akcije prikupljanja potpisa na Peticiju za raspisivanje referenduma, sa zahtjevom za izmještanje trafostanice i dalekovoda 110 kV iz urbanog dijela grada.

Udruga je prikupila 2349 potpisa, što bi bilo cca 25 % od broja birača u cijelom Gradu Ploče, koji je na zadnjim izborima imao 9.723 upisanih birača. Ovo je za Udrugu zaista lijep rezultat, koji je vjerno pokazao što o trafostanici i dalekovodima misle naši građani. Za raspisivanje referenduma je prema gradskom Statutu bilo potrebno 20 %, odnosno 1.944 potpisa. Naravno da smo mogli skupiti i daleko veći broj, ali smo zaključili da će i 25 % biti sasvim dovoljno za postizanje cilja. Naime iz sada stečenog iskustva niti 1% upitanih je odbilo dati potpis na peticiju, iz samo njima znanih razloga.

Udruga i ovim putem zahvaljuje svim ljudima koji su potpisali Peticiju, svim svojim suradnicima volonterima koji su vrijedno radili na prikupljanju potpisa, svim pisanim i elektroničkim medijima,Radio postaji Ploče, portalima i blogerima, koji su odlično pratili i podržavali akciju i  Studiju Tempera na doniranim plakatima.

Slijedeći korak će biti izrada službenog Zahtjeva za raspisivanje referenduma, kojega ćemo predati gradonačelniku. Naravno da Gradonačelnik i Gradsko vijeće ne mora ići na raspisivanje referenduma, već može odmah donijeti odgovarajuće odluke o izmjeni lokacije trafostanice i pripadajućih dalekovoda, što se zapravo od njih i očekuje, jer bi referendum bio dosta veliki trošak i gubitak vremena i energije uludo. Ovo posebno stoga što su se praktično svi predstavnici vlasti i stranaka na vlasti i u oporbi izjasnili da su protiv sadašnje lokacije trafostanice i dalekovoda, i to potvrdili svojim potpisima na peticiju.

Ako kojim slučajem ipak dođe do referenduma, to će biti prilika za plebiscitarno izjašnjavanje birača o lokaciji trafostanice i dalekovoda, ali i o onima koji to mogu promijeniti i bez referenduma.

Na pitanje novinara o drugim, postojećim trafostanicama „ubojicama“, predstavnici Udruge su pojasnili da se radi o već objavljenom slučaju trafostanice na Baćinskim jezerima, koja je u krugu od sto metara već ubila 20 ljudi raznim oblicima karcinoma i to u godinama, koje nisu bile za normalno umiranje. Zanimljivo da samo preko puta jezera, dakle 200 metara dalje nema niti jednog slučaja smrti od karcinoma. O ovom slučaju je pisao i portal rogotin.hr, a novinar A.Šunjić je poslao članak za Slobodnu Dalmaciju, međutim do danas nije objavljen, što izaziva sumnju da su lobiji već postavili zabranu širenja ove priče. Naime u tom članku je dr. Marčelja, naš cijenjeni fizičar, do nedavno direktor Instituta Ruđer Bošković naveo rezultate velike studije u Engleskoj, koja je na 28.000 istraženih oboljelih u roku 15 godina nepobitno utvrdila da zračenje trafostanica i dalekovoda izaziva leukemiju kod djece povećanu za 70 % na udaljenosti od 200 do 600 metara. To je ipak autoritet, koji ne može nitko pobijati, a on preporučuje iz sigurnosnih razloga odmak takvih  instalacija od stambenih zona. Također je u članku naglašeno da bi HEP morao dobro razmisliti o rekonstrukciji svih starijih trafostanica, koje nemaju nikakvu zaštitu od zračenja, koje nemilice ubija svoje susjede.Ovako izgleda dalekovod kod bliskih kuća u Birini!

Najavljena je i nova trafostanica ubojica u Stablini koja je u krugu od 100 metara ubila ili razbolila zasad 13 ljudi, od čega nekoliko slučajeva izuzetno mladih, ali o njoj drugi put više.

I na kraju smo najavili novi potencijalni sigurnosno-zdravstveni problem. Naime za 22.07.2010. je objavljen službeni uvid u Idejni projekt u postupku izdavanja Lokacijske dozvole za sve stranke u postupku, a radi se o postavljanju antene mobilnog operatera VIP na soliteru u ulici V. Nazora 47. Stranke u postupku su svi suvlasnici na broju 47.i 49., kao i svi suvlasnici-stanari sa susjednih parcela, a odnosi se na adrese V. Nazora 45,51, sve vlasnike garaža iza solitera i Grad kao jedinica lokalne uprave. Radi se dakle o novom zagađivaču koji napada naše zdravlje, a razlog je-pogodite.........pogodili ste! UŠTEDA NJIHOVA, NA RAČUN NAŠEG ZDRAVLJA. Ovim putem apeliramo na sve zainteresirane građane da se odazovu pozivu i u Županijskom uredu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Pločama, dadu svoje primjedbe i usprotive se takvom uređaju u gradu.Također pozivamo i Gradsku upravu da dade negativno mišljenje na Idejni projekt antene. Mi ćemo kao Udruga pomoći na razne načine da se ne ostvari ovaj podli naum.

srza @ 00:56 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 15, 2010
Budući  da večeras u ponoć završava akcija prikupljanja potpisa za sazivanje referenduma obavještavamo stanovnike našeg grada i okolnih mjesta da smo uspjeli u namjeri da prikupimo dovoljan broj potpisa potrebnih za sazivanje referenduma. Prema Statutu Grada Ploče  referendum se može sazvati na prijedlog 20% birača upisanih u popis birača Grada. Nakon uvida u liste s potpisima građana  možemo objaviti da imamo dovoljan broj potpisa, jer smo prikupili više od potrebnih 1944 potpisa ( ukupan broj birača na posljednjim lokanim izborima iznosio je 9733 ).  Točan broj potpisa i daljnje korake Udruge GRAĐANI ZA GRAD PLOČE objavit ćemo na konferenciji za novinare u ponedjeljak 19.srpnja 2010. godine. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam svojim radom i zalaganjem pomogli da prikupimo dovoljan broj potpisa, kao i ljudima koji su svojim potpisom poručili što misle o ideji da se trafostanica i dalekovodi izgrade u urbanom dijelu našeg grada.

 

                                                           UDRUGA GRAĐANI ZA GRAD PLOČE

srza @ 17:35 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 7, 2010

Obavještavamo stanovnike našeg grada i okolnih mjesta da je u tijeku potpisivanje peticije  za IZMJEŠTANJE TRAFOSTANICE ( 110 kV ) I DALEKOVODA ( 110 kV )  iz urbanog dijela našeg grada.

Udruga GRAĐANI ZA GRAD PLOČE pokrenula je potpisivanje peticije jer smo uvjereni da se za pitanje koje je od životne važnosti za naš grad treba pitati građane za mišljenje. Stoga vas pozivamo  da potpišete ovu peticiju i putem referenduma nedvosmisleno poručite što mislite o ideji da se trafostanica i dalekovodi izgrade na previđenoj lokaciji u urbanom dijelu našeg grada. 
PETICIJU MOŽETE POTPISATI U SUBOTU 10. SRPNJA 2010 OD 8:00 DO 12:00 SATI  NA TRŽNICI I ISPRED  ROBNE KUĆE ( KONZUM )  U PLOČAMA, TE ISPRED TRGOVINE STUDENAC U STABLINI .                                       PREDSJEDNIK UDRUGE GRAĐANI ZA GRAD PLOČE

                                                                     Ivica Popovac


srza @ 14:37 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
subota, srpanj 3, 2010

01.07.2010.  u Domu kulture u Pločama je održana Osnivačka skupština udruge Građani za Grad Ploče temeljem poziva Inicijativnog odbora građanske inicijative. Skupu se odazvalo stotinjak građana, što je za ustaljene pločanske prilike jako dobar broj, ali nije da ih nije moglo biti i dosta više. U svakom slučaju puno više nego kod održavanja npr javne rasprave o Prostornim planovima, gdje se odazove obično 6-7 zainteresiranih građana, uvijek istih. Ovaj put su ljudi osjetili da se trebaju odazvati i spriječiti zlo koje su nam pripremili HEP/HAC u obliku Trafostanice 110/20 kV sa tri pripadajuća ružno stršeća i opasna dalekovoda 110 kV, usred grada. Usvojen je predloženi Statut udruge, izabrano rukovodstvo sa predsjednikom Ivicom Popovcem na čelu, zamjenicima predsjednika Zdravkom Srzentićem i Julijanom Dropulićem i članovima Upravnog odbora Anom Musa, Vinkom Jakovčevićem i Jurom Družijanićem. Građani su ove prijedloge prihvatili aklamacijom, jer su, mislim osjetili da su predloženi ljudi spremni povesti građane u borbu za uklanjanje trafostanice i dalekovoda van centra grada-na sigurnu udaljenost i da znaju kako se to može uraditi.

Potvrđena je spremnost da se prije svega civilizranim metodama ustraje u zahtjevu na način da se skupi minimalno 2.000 potpisa na Peticiju, koja će biti temelj za raspisivanje referenduma, ukoliko sama peticija ne bude dostatna da pobudi naše političare da poduzmu odgovarajuće radnje za premještanje trafostanice na prijašnju lokaciju u kotlinu sjeverno od groblja Laniština. Poseban naglasak je stavljen na to da su svi ljudi dobro došli u Udrugu, ali bez ikakvih stranačkih pretenzija. NEĆEMO POLITIKU U SVOJU BUTIGU!

Također smo dali do znanja da nemamo potrebe za istraživanjem tko je poimenice kriv za ubacivanje u prostorne planove Grada i Županije, jer je naš zadatak prvenstveno ukloniti posljedice te krive odluke, za koju mislimo da nije proizašla iz svjesnog poznavanja opasnosti koje donose takvi energetski objekti usred grada, ili nagrđivanja i devastiranja prirode, nego su nasjeli na kukavičje jaje, koje im je podvaljeno od HEP-a, uz tvrdnje da to nije niti opasno, niti će se trafostanica uopće vidjeti. Sada smo svi skupa otvorili oči i sa naših objavljenih plakata vidjeli šta nam zapravo spremaju. Također je naglašena šteta koja bi proizašla u vidu pada  vrijednosti svih nekretnina u gradu i posebno zauzimanjem ogromnih površina najatraktivnijeg gradskog područja za razvoj grada, kojeg ionako imamo skoro pa ništa.

Građani su iznenađujuće aktivno i kvalitetno sudjelovali u bogatoj diskusiji, sa mnogim dobrim prijedlozima i za rješavanje drugih važnih životnih problema. Mi ćemo se naravno u prvoj akciji koncentrirati na rješavanje problema energetike, a kad uspijemo riješiti ovaj problem ( a siguran sam da hoćemo), onda u Pločama ništa više neće biti isto, jer ćemo time budućim zagađivačima raznih vrsta pokazati da u ovom gradu, ipak ne žive amebe, kojima možeš uvaliti šta ti god padne na pamet, a oni će pokorno pognuti glavu, kako se to do sada često dešavalo. Zato i ovim putem pozivam sugrađane da se okupimo u podršci ovoj akciji i uspjeh će biti zagarantiran.

Političare pozivamo da ne pokušavaju na ovoj akciji ostvarivati neke poene, nego da svi pojedinačno i zajedno daju ruku koja će pomoći ostvariti cilj.

Na jučerašnjoj 14. sjednici gradskog vijeća je ova tema dovela do prekida i neuspjeha sjednice. Naime SDP je izašao s prijedlogom da se dopuni dnevni red temom trafostanica i dalekovodi i predložio usvajanje zaključka da se obustave sve aktivnosti na ishođenju dozvola i izgradnji, dok se ne skupe potpisi i održi referendum, kako se ne bismo dovodili u situaciju svršenog čina, kada su odluke daleko teže. Za mene je to bio sasvim razuman prijedlog, iako na tragu stjecanja nekih političkih poena i uspostavljanja amnezije prema prijašnjim greškama, što nije bilo sasvim korektno. Vladajuća HDZ koalicija nije htjela izglasati ovaj prijedlog, što je svojevrsna svinjarija, jer bih baš volio čuti pojedinačno izjašnjavanje tih vijećnika zašto su tako glasali, jer ne mogu vjerovati da oni podržavaju izgradnju TS usred grada, a znam da je i gradonačelnik Vejić potpisao peticiju i iskreno podržava njeno izmicanje. Ne mogu vjerovati da nekakva stranačka stega može dovesti do pojedinačnog isključivanja mozga i savjesti prigodom ovakvih glasovanja.

Jednostavno je šteta da nije izglasan predloženi zaključak, jer bismo time svi skupa dobili vrlo jako oružje, koje bi pomoglo osvijestiti HEP/HAC da odustanu od sulude ideje, za koju nemaju niti jedan normalan rezon, osim nešto većih troškova, koje ćemo uostalom uvijek snositi mi Potrošači.

 Evo i nekoliko fotografija koje je snimio Mate Srzentić:


srza @ 01:29 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare