Moj internet dnevnik
Blog - srpanj 2009
četvrtak, srpanj 30, 2009

U subotu, 25.07.2009. u Opuzenu je u tradicionalno odličnoj organizaciji udruge PIVČEVA KALA iz Opuzena održana BRUDETIJADA 2009.Među 24 ekipe sudjelovalo je i 6 pločanskih ekipa: Modro oko, Udruga Maslina, Baćina, SU Trlilule, Spilice Crpala i Rogotin. Naši su se pokazali izuzetnim meštrima od brudeta, pa je među prvih šest plasirano naše četiri ekipe.

Prvo mjesto i pobjednici Brudetijade su meštri iz ekipe MODRO OKO, na čemu im sve čestitke. Oni su nekoliko zadnjih godina plasmanom uvijek pri vrhu. Treće mjesto zauzela je ekipa UDRUGA MASLINA iz Ploča- svaka čast! Četvrto mjesto zauzela je ekipa BAĆINA, pod motom "Brujetom protiv recesije, vinom protiv žgaravice", koja je također stalno negdje blizu vrha. Šesto mjesto je zauzela ekipa TRLILULE iz Ploča, pod motom "Brudete i žmule vole Trlilule", pa su i oni opravdali stalno solidne plasmane. Spilice Crpala i Rogotinjani su ove godine nešto lošije plasirani, nego obično.

Na kraju se može kazati da je ovo bila odlična, prava neretvanska fešta, ali uz stalnu zamjerku, da se održava istodobno kada i u Pločama velika ljetna fešta UTRKA TRUPA, pa se publika ipak posve nepotrebno podijeli, što je velika šteta. Apeliramo na zajedničko buduće planiranje ljetnih događanja u Neretvi.Pobjednici MODRO OKOTreće mjesto UDRUGA MASLINA PločeČetvrto mjesto BAĆINAŠesto mjesto TRLILULE PločeEkipa Spilice Crpala
Ekipa ROGOTIN
Službeni poredak


srza @ 00:31 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 26, 2009

U petak, 24.07.2009. je u Pučkom otvorenom učilištu održana Večer opernih arija u izvedbi bivših učenika naše glazbene škole u Pločama Ivana Marinovića (klavir) i Amira Saračevića (tenor). Gost večeri je bio mladi klavirist Tomislav Parmać. Organizaciju je održala obitelj Ivana Marinovića uz pokroviteljstvo Grada Ploče, Pučkog otvorenog učilišta i Kulturnog društva Festival Ploče.

Sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a publika nije štedjela dlanove nagrađujući mlade umjetnike za prelijepi koncert, koji su nam darovali.

Treba zahvaliti i pokroviteljima što su odvojili nešto novaca za organizaciju ovih glazbenih predstava na Pločanskom ljetu.

Dvorana je bila ukrašena slikama raznih umjetnika, nastalim na Likovnoj koloniji u Pločama.srza @ 15:30 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, srpanj 18, 2009

Na dane 17.-19.07.2009. na ušću Neretve će se održavati regata u jedrenju na dasci

(windsurf), u organizaciji Kluba jedrenja na dasci"EOL" Ploče i Kite kluba Komin.

Ovogodisnja regata boduje se za KUP HRVATSKE u disciplinama SLALOM I FORMULA, a po prvi put u Hrvatskoj odrzat ce se i GPS SPEED CHALLANGE, odnosno biti će posebno nagrađena najveca postignuta brzina izmjerena ručnim GPS-om u tri dana trajanja regate.

Prvog dana u petak nije bilo ni daška vjetra, pa nije održan nijedan plov, ali takmičari nisu bili puno razočarani, jer su dan iskoristili u odmoru i kupanju, a navečer su uživali u druženju i neretvanskom brujetu, koji su spremili domaćini.

Prognoza za danas je bila jako jugo, što se je i obistinilo, pa su takmičari imali izuzetne uvjete za užitke u jedrenju. Priključili su se i kiteri, pa je slika bila fantastična.

Evo nekoliko mojih foto dojmova:Na kraju moram pohvaliti Kite klub Komin na čelu sa Šibenikom, Morisom i ostalima, jer je odmah na dolasku na ušće vidljiv veliki napredak u uređenju samog ušća i uvjeta za kupanje, parkiranje, jedrenje i općenito za boravak u jednom sasvim drugačijem urednom i organiziranom prostoru. Odmah na ulazu na ušće je zakrpljena rupa na cesti, koja je tamo već desetak godina, pristupni put nasut jalovinom i poravnat, smeće pokupljeno, postavljeni kontejneri za smeće, postavljene WC kabine, uređen poseban parking za kitere, čime je oslobođeno mjesto za parkiranje ostalim posjetiteljima, pokošena krovi na jednom dijelu ušća na samoj Glavi, postavljena plutajuća ograda između prostora za kupanje i jedrenje, uređen plažni bar sa kavom i hladnim pićima uz dobru glazbu i DJ.

Ukratko, veliki, veliki napredak, s time da ima još dosta mjesta za daljnja poboljšanja.

Grad bi trebao organizirati proširenje nasipa prema Glavi, da se dobije normalniji pristup i parkiranje sa okretištem.

Svjestan sam da je na ovaj način u određenoj mjeri narušena priroda, ali to nije veliki dio ušća i smatram da je potrebno postići određeni kompromis između korisnika i zaštite prirode, na način da svatko bude zadovoljan, a vidim da je to moguće.

Ne mogu odolit da vam ne pokažem još nekoliko fotki sa regatavanja u nedjelju 19.07. kada je zapuhao meštral jačine oko 14 čvorova, pa je vladao pravi jedriličarski šušur. Uživajte!
srza @ 17:46 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 13, 2009

Svjedoci smo ovih dana izgradnje prvog javnog WC u Pločama, koji se gradi preko puta benzinske pumpe na putničkoj obali. Radove financira Grad Ploče, a izvodi firma "RECTUS" iz Metkovića.

Kao zanimljivost ću vam pokazati da je u Pločama postojao tada prvi javni WC, koji je bio izgrađen od daske i odvod kanalizacije je bez ikakvog pročišćavanja išao direktno u more, kako se to lijepo vidi na slici. Ni danas skoro 60 godina poslije, u tehnologiji gradske kanalizacije nismo skoro ništa napredovali-i danas fekalije idu direktno u more-bez ikakvog pročišćavanja.

Fotografija je iz 1950. godine, a WC se nalazi u lijevom donjem kutu, otprilike na poziciji  današnjeg kafića TOLERO kod policijske postaje.
Fotografiju ustupila Ratka Marinović

srza @ 00:12 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 5, 2009

Dana 28.06.2009. sam nakon dužeg vremena obišao dio gradičlišta autoceste od Ravče do Ploča, na dijelu oko Puljana i utvrdio da građevinari rade punom parom, pa će cesta do kraja godine prema obećanjima možda i doći do Ploča.

Evo vam nekoliko fotografija da ja ne pišem puno.Pogled na vijadukt prije PuljanaTuneli su probijeniPogled od Puljana prema Pločama

 

Pogled na probijene tunele sa strane od Kobiljače

Foto: Z. Srzentić


srza @ 21:26 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, srpanj 3, 2009
U organizaciji Udruge branitelja Grada Ploče svečano je obilježen Dan branitelja Grada Ploče raznovrsnim programom.
U jutarnjim satima su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve preminule branitelje pod centralnim križem na gradskom groblju Laniština ispred Udruge branitelja Grada Ploče, HV, policije, vatrogasaca, Udruge HRM-a, Udruge branitelja i invalida HŽ, Udruge roditelja poginulih branitelja i Udruge redarstvenika 90/02 Ploče i na kraju novo gradsko čelništvo.
Prigodnu riječ i molitvu je govorio župnik don Petar Mikić, koji je naglasio da se nada da će se u budućnosti u ovim prigodama odazvati više sugrađana.
Svečanost su svojim nastupom obilježili Pučki pivači iz Rogotina.
U nastavku dana je održana sveta misa u crkvi i položeni vijenci i svijeće ispred kipa svetog Nikole kod crkve, a popodne su otpočeli sportski susreti branitelja u raznim disciplinama, koji će se narednih nekoliko dana odvijati na sportskom centru "Močvara" u Pločama.Navečer je na "Močvari" odigrana revijalna utakmica između ekipe Branitelja i ekipe Političara, pred nažalost malim brojem gledatelja. Pobjedu su odnijeli Branitelji rezultatom 5:2, ali su Političari pružili složan i dostojan otpor, "bez obzira na vrlo različite opcije od kojih je ekipa bila sastavljena".Foto: Z. Srzentić
srza @ 01:06 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare