Moj internet dnevnik
Blog - svibanj 2012
četvrtak, svibanj 31, 2012
Petak,25. svibnja

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća su dodjeljene nagrada Grada za prošlu godinu, odnosno nagrade za životno djelo.

Ekipnu nagradu su zasluženo dobile rukometašice Srednje škole, tri godine zaredom prve u državi i ekipa Gusara iz Komina, osvajači Domagojeva štita u trajno vlasništvo, također za trogodišnje osvajanje Maratona zaredom. Pojedinačna godišnja nagrada ove godine nije dodjeljena!? ( čini mi se nemoguće da nitko nije zaslužio takvu nagradu, ili nije bilo odgovarajućih prijedloga).

Šta se tiče nagrade ZA ŽIVOTNO DJELO, tu je već drugačija situacija. Ne bih htio navuči gnjev dobitnika nagrade poštovanog fra Vinka Prlića, ali ipak mislim da je i ove godine došlo do blamiranja te nagrade. Na stranu što je fra Vinko u šest godina u župi Staševica odštampao šest brojeva župnog lista, što je, kažu, dobar čovjek i vrijedan župnik, koji neumorno radi za svoju župu, čini mi se da to nikako nije dovoljno za nagradu Grada ZA ŽIVOTNO DJELO, koju je realno teško zaraditi u šest godina rada!

Uzmimo za primjer da je Ana Musa sa Udrugom Lijepa naša Neretva ostvarila deset brojeva godišnjeg časopisa sa temom zaštite prirode, pa gradonačelniku nije palo napamet da njima dodjele takvu nagradu, već su im ukinuli i dotadašnju kvotu financiranja i nikad dodijelili puno puta obećane prostore za rad udruge. Dakle veliko je pitanje kakvi su to kriteriji po kojima se dodijeljuju te nagrade, koje svake godine izazivaju negodovanje građana, a zato demonstriraju golu glasačku silu!? Uostalom znam sigurno da obrazloženi prijedlozi nagrade za životno djelo iz nekih prijašnjih godina leže u gradskim škafetima, kao da se nikad nisu ni dogodili, a ako je prijedlog takve nagrade, čini mi se da ga predlagač nebi trebao svake godine obnavljati, jer je to nagrada za životno djelo, dakle zarađene kroz mnoge godine rada.

Tony Cetinski

Navečer istog dana je priređen koncert Tonija Cetinskog na trgu ispred crkve kao glavna gradska atrakcija i poklon Grada građanima. Nisam baš pratio koncert, ali sam vidio neveliku grupu gledatelja što prate koncert, koji je kasnio pola sata, i potrajao oko 1,5 sat. U tom vremenu kažu da nam je Toni čestitao dan grada Kardeljeva i Dan mladosti i ekspresno završio stvar koju mu je Grad Ploče, kažu, platio cca 130.000 kuna sa PDV!!? BRAVO GRAD PLOČE! Zato kažu neki poznavatelji da su mogli biti angažirani naši domaći glazbenici za ne više od 20.000 kuna i dobro zabaviti publiku, i za razliku se mogla kupiti cjelokupna kvalitetna razglasna oprema u naše vlasništvo, za koju se inače kroz godinu na razne priredbe potroši cca 300.000 kn, i na njoj još zaraditi 300.000 kn od iznajmljivanja kroz godinu! Da ne spominjem da je za potrebe ovog neuspješnog koncerta zatvorena čitava ulica V. Nazora i to bez ikakve potrebe.srza @ 00:39 |Komentiraj | Komentari: 54 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 30, 2012
Četvrtak,24.svibnja u 20 h

 Opet u organizaciji neumornog don Petra u crkvi je održan koncert klapa, uz voditelje Marelu Bulat i Juricu Vukojevića. Sudjelovale su sa po nekoliko pjesama slijedeće klape:

KLAPA LUKA PLOČE

ŽENSKA KLAPA NEUM

MJEŠOVITA KLAPA SIGNUM ČAPLJINA

ŽENSKO PJEVAČKO DRUŠTVO MARIJAN SPLIT i

MUŠKA KLAPA TREBIŽAT

U zadnj čas je otkazala nastup Klapa Sveti Nikola iz Metkovića zbog bolesti nekih članova klape, nažalost.

Bilo je užitak poslušati različite izvedbe tolikih klapa. Ukratko-večer za uživanje!

Na kraju su svi skupa otpjevali Ružu crvenu!

Poslije su izvođači počašćeni, ali se nastavila i zabava u Župnom dvoru.

srza @ 23:16 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Srijeda, 23. svibnja u 20 h

 O ovoj temi je već dosta pisano, pa ću vam ja prikazati samo nešto mojih foto dojmova.

srza @ 00:48 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, svibanj 29, 2012
Nastavak proslave Dana grada

Utorak, 22. svibnja u 20 h

U organizaciji domaćina don Petra Mikića i uz voditelje koncerta Marelu Bulat i Juricu Vukojevića održan je veliki koncert župnih zborova, uz brojnu publiku, koja je uživala u izvedbama pobožnih pjesama. Sudjelovali su zborovi:

ŽUPNI ZBOR ŽUPE BAGALOVIĆI,

ŽUPNI ZBOR ŽUPE SLIVNO RAVNO-VLAKA,

ZBOR MLADIH ŽUPE GABELA POLJE,

SOLISTICA IRENA PRSKALO IZ PLOČA i

MJEŠOVITI ZBOR ŽUPE PLOČEŽupni zbor župe BagalovićiŽupni zbor župe Slivno Ravno-Vlaka

Zbor mladih župe Gabela PoljeIrena PrskaloMješoviti zbor župe Ploče u novim odoramaNa kraju zajednički zapjevali: Zdravo djevo

srza @ 23:47 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
 

Nastavljamo o Proslavi Dana Grada

Ponedjeljak,21. svibnja u Pučkom otvorenom učilištu

U sklopu Programa proslave Dana Grada Ploče u salonu Pučkog otvorenog učilišta , u ponedjeljak, 21, svibnja u 20 h otvorena je velika i značajna izložba kolege Ivice Gradca, kao njegova 2. samostalna izložba slika. Izložba je organizirana  od Likovne radionice Ploče i Pučkog otvorenog učilišta. Ova izložba je zapravo retrospektiva u kojoj je kroz 45 izloženih radova ukratko predstavljen čitav slikarski put autora. Slike su rađene u različitim tehnikama, materijalima, formatima i bojama, jer je Ivicin opus jako raznolik i bogat. Najdraža njegova tehnika je akvarel, čije tajne je vrhunski svladao, pa smo vidjeli i nekoliko djela u akvarelu.

Ivica Gradac rođen je 1938.g. u Plini Zapadnoj, u zaseoku Gradci. Nakon završene učiteljske škole radio je kao učitelj u Staševici i Plini, a po završenoj Višoj školi za socijalne radnike, radio je sve do mirovine u Centru za socijalnu skrb u Pločama.Ivica se slikanjem bavi već od 1966. godine, a ove godine ima tek 2. samostalnu izložbu, što je također vrlo neobično.

Učesnik je nebrojenih zajedničkih izložbi, a također je jedan od prvih članova Likovne radionice iz Ploča, koja je osnovana početkom dalekih 1980 ih godina i traje do današnjih dana. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama, kao i humanitarnim akcijama, gdje nesebično poklanja svoje umjetničke radove.

Ukratko, ovo je izložba koju treba vidjeti svaki ljubitelj slikarstva, pa preporučujem!

Otvaranju izložbe je bilo prisutno izuzetno puno ljudi. Prigodni kulturni program su izvele simpatične učenice muzičke škole na klaviru i ženska klapa „Pločanke“. Potom je upriličena i odgovarajuća zakuska za posjetitelje.srza @ 00:19 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 28, 2012
U proteklih desetak dana Grad Ploče je mnogim događanjima obilježio i dostojno proslavio novi Dan Grada Ploče, koji će se odlukom Gradskog vijeća od ove godine slaviti na dan zaštitnice župe Ploče Kraljica neba i zemlje, a on pada svake godine u zadnju nedjelju u svibnju mjesecu. Do novog datuma Dana Grada je došlo nakon inicijative župnika don Petra Mikića prije godinu dana. Tada je prijedlog dočekan oštro „na nož“, kako od gradske vlasti HDZa, tako i od oporbe SDPa, uz vrlo rijetke glasove odobravanja i podrške. Sada nakon godinu dana HDZ je promijenio stav i prihvatio inicijativu, a SDP je i dalje protiv tog prijedloga. Kako god bilo, imamo novi Dan Grada i ove godine je jako dobro proslavljen. Kako je bilo baš puno događanja, nisam vam stigao opisivati, a nastojao sam pratiti skoro sva događanja, pa ću vam sada slikom i u malo riječi opisati događanja.

 

Petak, 18. svinja u 20,30 h

U Domu kulture u Pločama Disperzija 28. Smotre folklora „Na Neretvu misečina pala“,uz nastup skupina: KUD „Tomislav“ Donji Andrijevci i KUD „Marko Marijuca“ Župa Dubrovačka.

Krasan nastup obje skupine je pratilo sramotno mali broj gledalaca (23), koji se tijekom nastupa povečao za još toliko-šteta!

Kažu da su poslije večere u Fulina na ulici napravili odličnu zabavu do kasnih ura, uz aplauze stanovnika solitera i slučajne prolaznike.

 

 

Subota,19. svibnja u 20,30 h

U Domu kulture u Pločama Disperzija 28. Smotre folklora „Na Neretvu misečina pala“,uz nastup skupina: KUD „Šokadija“ Strizivojna i KUD „Bedem“ Grebaštica.

Odličan nastup obje skupine je opet pratilo sramotno mali broj gledalaca (32)-šteta!

srza @ 22:19 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 21, 2012
Jutros je Udruga branitelja Grada Ploče svečano otvorila uređene nove prostorije u ulici Vladimira Nazora br. 27-29.(preko puta Crvenog križa). Prostorije se sastoje od tri sobe, koje će služiti za sastanke i druženja, za pravnika i dokumentaciju i u trećoj će biti čajna kuhinja, koja još nije dovršena. U središnjem prostoru je uređen veliki pano sa fotografijama iz dosadašnjih različitih akcija Udruge. Pano će se s vremenom mijenjati i dograđivati s novim fotografijama, a znajući naše branitelje, sigurno je da će biti novih, korisnih akcija, pa tako i novih fotografija. Jedna značajna i korisna novina je angažman pravnika Marija Buluma, također branitelja, koji će svim braniteljima iz svih braniteljskih udruga pružati pravnu pomoć i savjete u ostvarivanju njihovih braniteljskih potreba i prava. Već do sada je otvoreno mnoštvo predmeta, koje branitelji bez pravne pomoći ne bi mogli svladati. Udruga je pokrenula zahtjev za uvođenje besplatnog telefona za pomoć braniteljima, koji su u problemu ili potrebi, ali zasad u Ministarstvu nisu prepoznali vrijednost te inicijative i nisu pružili zatraženu pomoć. Na kraju je prostorije blagoslovio don Petar, i otvorio predsjednik udruge Ante Vlahović-Pipi. Slijedila je zatim prigodna zakuska za branitelje i goste.

Fotografije: Mladen Rustan

srza @ 18:31 |Komentiraj | Komentari: 31 | Prikaži komentare
petak, svibanj 18, 2012
Kako je teško napisati nekoliko pravih riječi kad nam ode prijatelj, posebno kad bespovratno ode puno prije, nego je to uobičajeno. Ti si otišao u 57. godini i to je suviše rano. Nismo to tako gledali, nadali smo se puno dužem druženju, nadali smo se tvojim novim napravama, koje je mogao smisliti i izvesti samo lumen kao ti. Svaka tvoja inovacija je za nas u Neretvi bila nova zabava i zanimljivost uz obvezne komentare: Vidi onoga „ludog“ Pače, opet je nešto nova izveja! Niti ne mogu nabrojiti sve novotarije koje si napravija, ali spomenut ću razne glisere na turbine, koji su u ovom kraju doživljeni prvo iz tvoje radionice. Avionima ne znam ni broja, ni vrsta, ali znam da su uvijek u điru bila barem dva u pogonu, a jedan je čekao da ti uvatiš vrimena. Vidio sam u nekoj od mnogobvrojnih snimaka objavljenih ovih dana kad si rekao novinaru za jedan stariji zamišljeni aviončič, koji je visio o stropu radionice, da već duže vremena čeka ili tebe da imaš vrimena, ili novce za nabavu potrebnih materijala. Nikako uskladit stvari. Pa različita vozila na točkovima na najraznovrsnije pogone, točkove, ili gusjenice za svladavanje svih vrsta terena, kojim si izazivao divljenje tvojih Kominjana i ostalih. Poseban projekt je gradnja lebdilice-Hoverkrafta, koji putuje na zračnom jastuku malo iznad zemlje, vode i sličnih terena. Pričao si mi da možeš ugraditi neke dodatke kojima bi lebdilicu mogao podignuti da vozi na uzburkanom moru sa valovima visine do 1,5 metar, sa zavidnom brzinom! Znam da si lebdilicu napravio i vozio je na Ušću.

Pred očima mi se često vrte prizori fotografija čitavog našeg kraja snimljeni iz tvoga aviona, pa smo praktično prvi put mogli detaljno viditi kako izgleda na ša dolina iz zraka. Hvala ti na tom doprinosu za nas koji to drugačije nismo mogli doživjeti!

Posebna priča si bio ti koji si sve radio uz veliku dozu zabave, uvijek dobre volje i spreman na zabavu i poneki škerac za prijatelje. Sjetim se i pothvata kada ste ti i prijatelj Skuša tvojim turbinskim gliserom prošli uzvodno kroz tunel iz Baćinskih jezera do Krotuše u polju Jezero, usred zimskog buka! Nebrojeni su tvoji podvizi. Brzine i opasnost su za tebe bili trajni izazov, bez kojih jednostavo nisi mogao funkcionirati. Više puta si doživio i manje, ili veće nezgode, ali te one ni najmanje nisu mogle spriječiti u tvojoj adrenalinskoj strasti. Na kraju, kažu da te Bog uzeo sebi jer je imao neke komplicirane zamisli, koje bez tebe nije mogao realizirati. Dragi prijatelju nastavi i „gore“kako ti želiš, a mi ćemo te se rado sjećati s velikom tugom u srcima!Sa bloga Crna rika

 

srza @ 00:13 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 15, 2012
Iako je prošlo već više od 4 mjeseca od sniježnih događanja, u Gradu bi se reklo da se snijeg tek otopio, pa gradske službe još nisu stigle popraviti štete koje su neizbježne. Iz priloženih fotografija vidljivo je današnje stanje, koje je nastalo za vrijeme snijega. Gradske službe još nisu skužile da bi nešto od toga trebalo popraviti, iako su neke od slika snimljene odmah ispod prozora gradonačelnika. Dali to službe ganjaju inat gradonačelniku, ili je i njega, i njih baš briga za to!?

A za primjetiti je da lučke Michigene što su čistili snijeg (hvala im!), očito nisu vozili ljudi koji su ikad prošetali Gradom, jer bi barem otprilike znali gdje se nalaze nogostupi. Oni su strojeve vozili kao da nogostupi uopće ne postoje. Mora se primijetiti da su u tom slučaju trebali biti navođeni, ili rukovođeni od nekoga iz tih službi, ako su i oni ikada prošetali Gradom.

ispod ureda gradonačelnika

preko ovoga svaki dan prolazi čitava gradska vlast!

na ulazu u Grad

srza @ 00:48 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 2, 2012
Danas je u organizaciji SDPa u Pločama proslavljen Praznik rada urankom ispred robne kuće. Predhodno je kominska glazba tradicionalno odsvirala budnicu kroz Grad. Oko 11 sati je u hladovini pod tendom kafića poslužen kao i uvijek odličan fažol majstora kužine Joze Tomaševića, uz sokove i dobro Karamatićevo vino (iz veće bačve!). Bilo je i fritula. Orila se i pjesma u Kaćinoj izvedbi. Ove godine nije bilo karanfila, kažu ubila ih recesija. Pa i je bolje novce uložiti u kobasice, nego u karanfile, kad je već recesija! Sve mi se čini da je ove godine bila dosad najbolja posjećenost ove manifestacije. Evo nekoliko fotografija da vam predočim atmosferu.KaćoMeštar Joze

srza @ 00:27 |Komentiraj | Komentari: 43 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 1, 2012
srza @ 09:27 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare