Moj internet dnevnik
Blog - travanj 2012
četvrtak, travanj 19, 2012
Jučer u 11,30 h je bilo planirano, snimanje spota u Pločama na rivi, ali zbog kiše nije obavljeeno. Zato je danas osvanuo prekrasan dan i vrijeme idealno za zamišljene scene. Nije se baš odazvalo puno građana Ploča, a i vrijeme za radne ljude nije pogodno, ali zato su došla školska djeca u velikom broju, pa je snimanje obavljeno na zadovoljstvo snimateljske ekipe pod vodstvom Dina Senčara, izvrsnog snimatelja i autora mnogih video uradaka. Njegove radove sam upoznao preko nekoliko izuzetnih filmova sa temom kajtera na ušću Neretve, u kojima je prelijepo promovirao taj sport u našem kraju, a time i naše Ušće kao buduću hit destinaciju kakva je rijetka u čitavom svijetu.

Neda je uz veliko zalaganje i zadovoljstvo djece više puta optrčala rivu, dijelila autograme i zabavljala djecu, a snimatelji su to sve pohvatali. Poslije će u studiju od tog materijala nastati, siguran sam prelijepi spot, koji će promovirati novu, samostalnu karijeru naše Nede, ali i naš Grad, a to je promocija koju treba cijeniti. To su uvijek rado gledane stvari, koje se često vrte na ekranima. Dino mi je, zadovoljan sa snimkama na rivi, otkrio malu tajnu da će poslije rive spot završiti na Ušću, gdje će se Neda bućnuti u hladno more! Nije ni lagano biti zvijezda!srza @ 01:18 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 9, 2012
I ove godine na Uskrsni ponedjeljak Udruženje obrtnika Ploča-ugostiteljska sekcija na trgu ispred crkve priredilo je bogatu „Uskrsnu tolu“ za sve građane koji su bili prisutni na

4. svjetskom prvenstvu u gađanju pituranih uskrsnih jaja. Bilo je tu svega: pršuta, fritula, kajgane od jaja i pršuta, torti, palačinki, krafni, kave i sokova, voća, baš su se naši ugostitelji potrudili, a i građani su se jako dobro odazvali u degustiranju. Vrijeme je bilo lijepo, ali prilično prohladno.

Zatim je otpočelo Svjetsko prvenstvo u gađanju jaja kovanicom od dvije kune, sa udaljenosti od 4 m, u organizaciji nove Športsko-kulturne udruge mladih KARAKOZ Ploče. Bilo je oko sedamdeset takmičara, a među njima i dvije dame. Titulu svjetskog prvaka branio je lanjski prvak Zoran Bule, a takmičio se i predhodni prvak Renato Vizintini.

Finale je bilo zanimljivo. Probili su se Vedran Markota i Davor Batinović. Nakon duže, žestoke borbe u isti čas su jaje pogodili oba finalista, pa je nastavljeno „pripetavanje“ u kojem je sretniji i spretniji bio Davor Batinović i tako osvojio „prestižnu svjetsku krunu“. Sve u svemu jedna zgodna nova tradicija, koju treba svakako podržavati.Svjetski prvak Davor Batinović

 

srza @ 22:29 |Komentiraj | Komentari: 24 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 8, 2012
srza @ 12:56 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 1, 2012
Zadnjih dana svjedoci smo neviđenih, dobro koordiniranih medijskih napada po našem župniku don Petru Mikiću. Mali je broj tiskanih i elektronskih medija koji se nisu pridružili.

A napade je, pretpostavljam, potaknuo jedan od nerijetkih župnikovih pokušaja da neko naše da dijete, ili njegova roditelja dovede u red, na njegov način.

Uvrijeđeni roditelj je, opet pretpostavljam, imao jako dobru i moćnu vezu u nekom od medija i krenula je lavina orkestriranih napada u skladu s postignutim dogovorom „sad će on vidit boga svoga, kad ga se mi dočepamo“

I do sada je bilo povremenih medijskih napada, ali ovaj je bio takvog intenziteta da smo u sat vremena na mnogim internetskim portalima mogli vidjeti sve što se don Petru stavlja u „grijehe“.

Središnja tema je objava „Cjenika“ i Pravila ponašanja-popisa zabranjenih stvari koji su od župnika obznanjeni već prije nekoliko godina. Dakle ta stvar je već vrlo stara, ali je tek sada na gore opisani poticaj dobila ogromnu medijsku pažnju i naravno, očekivane, uglavnom vrlo negativne komentare. Pa da malo vidimo šta između ostalog piše u Cjeniku i Pravilima ponašanja:

-         pitanja za krizmu plaća 10 kuna onaj tko ima mobitel, a tko nema, ne plaća

-         svaki neopravdani izostanak s vjeronauka se plaća 10 kuna

-         svaki neopravdani izostanak sa svete mise se plaća 20 kuna

-         ako se do datuma koji je on odredio ne odgovori na pitanja za krizmu, svaki dan zakašnjenja se plaća 10 kuna

-         ako se do datuma koji je on odredio ne donese potvrda za kumu, svaki dan kašnjenja se naplaćuje 10 kuna

-         molbu za krizmu treba donijeti do datuma koji je on odredio, a svaki dan kašnjenja se plaća 10 kuna

-         tko ima brata ili sestru koji idu u školu, moraju i oni ići na vjeronauk u protivnom se neće moći krizmati

-         muškarac koji se tijekom godine ošiša na golo, neće se moći krizmati

-         tko na velike blagdane ne bude išao na misu u svoju crkvu, mora platiti 50 kuna

-         tko puši, ne može se krizmati

-         tko pije, ne može se krizmati

Ne razumijem se baš dobro u pravila i stvarne potrebe i crkvene tarife plaćanja, ali meni recimo ovaj Cjenik i Pravila ponašanja predstavljaju ne način kako će župnik za sebe ili crkvu ubrati neki novac, nego župnikov, istina neuobičajeni, način kako će djecu pokušati uputiti na pravi put, kako će ih odvratiti od zala alkohola, droge, pušenja, nedoličnog ponašanja, a sve u suradnji s njihovim roditeljima. Jer, ako dijete roditelju pita neke novce za dati popu, valjda će roditelja zanimati radi čega je to tako, pa će na taj način otkriti da npr. nije bilo na vjeronauku, ili misi, pa će doznati gdje je za to vrijeme dijete bilo.

Svi mi roditelji jako dobro znamo da u djetinjstvu naše dijete moramo pratiti i bdjeti nad njim kao“kvočka“, kako bi ga sačuvali od različitih napasti, koje ga obasipaju sa svih strana.

Čuo sam mnoge priče o nekim povremeno i neprimjerenim, ili možda nama trenutno neshvatljivim postupcima don Petra prema djeci, ili ponekim roditeljima, ali smatram da ti njegovi postupci uglavnom imaju svoje odgajateljske razloge, a vjerojatno su ponekad i ispadi izazvani nepodopštinama koje naprave ili djeca, ili roditelji, jer, sigurno je da ni don Petar nije savršen. On je ipak samo čovjek s manama, kao i svi mi.

Šta se tiče novaca za zapriječene kazne, prema župnikovom jučerašnjem posvjedočenju – do danas nijedna nije stvarno naplaćena, i ja mu to vjerujem.

Poneku neprimjerenu reakciju don Petru bismo mogli i oprostiti, jer uopće nije čudo da se dogodi da malo izgubi busolu.

Pa to je čovjek silne, nevjerojatne energije, on zapravo ne staje niti trenutka po čitave dane.Da nema te energije koja iz njega zrači i sada u 73. godini sigurno naš lijepi grad nebi na centralnoj poziciji imao sagrađenu jednu od najljepših crkvi u Hrvatskoj. Ploče sada imaju središnji motiv sa zvonikom, kojega sigurno neće zaobići nijedna buduća razglednica. Sada smo napokon pravo dalmatinsko misto, koje ima sve sadržaje koji su uobičajeni u našoj tisućljetnoj kulturi.

Drago mi je da Ploče više neće biti prepoznatljive samo po lučkim dizalicama ( iako su i one naš znak i identitet, kojim se ponosimo mi Pločani), ili nedaj Bože da nam ostanu oni stupovi od dalekovoda kao trajni simbol i spomenik nečijoj bahatosti i gluposti.

A da bi se sagradila ovakva crkva bilo je, i dalje je, potrebno zakucati na mnoga vrata i praktično isprositi te silne novce potrebne za ovakav projekt.

Siguran sam da je don Petar u nastojanju za ostvarenjem svog životnog cilja više puta bio primoran progucati i pokoju neugodu, i ponekad zatomiti svoja načela, sve u uvjerenju da i tu žrtvu mora podnijeti za oživotvorenje sna.

Vrlo sam zadovoljan da sam i sam bio u prilici pomoći mu svojim iskustvom pri izgradnji crkve.

Don Petru je prije nekog vremena također medijski prigovoreno kad je objavio listu starih, domaćih, tradicionalnih hrvatskih imena i obećao nagradu od 1000 kuna roditeljima, koji za svoje dijete izaberu ime s te liste. Mnogi su se tada „digli na zadnje noge“, a zašto?. Kome treba smetati da svećenik želi i na taj način sačuvati naš identitet u uvjetima poplave nekih čudnih stranih imena, koja pomalo nagrizaju našu tradiciju i na tom polju.

Ovom ću prigodom nabrojiti i neke druge aktivnosti kojima se naš župnik bavi u svom radu:

Karitativni rad je dosta dobro organiziran. Stalno je u tijeku neka akcija, a posebno za Božić i Uskrs obiđu se potrebite obitelji, oko 85 njih na području naše župe. Što se tiče Ploča, kao i svugdje ima potrebitih i njima treba otići i češće. To su najviše samci koji nemaju obitelji. Oni su željni susreta, razgovora.

U župi je aktivan Mješoviti pjevački zbor koji vodi prof. Jasna Krilić. Članice i članovi zbora su entuzijasti koji tu sudjeluju iz ljubavi prema pjesmi, Crkvi i Bogu. Zbor redovito nastupa na misama i različitim svetkovinama i u drugim župama. Redovito sudjeluju u koncertima koje don Petar često organizira u našoj crkvi, tako lijepo akustički ugođenoj da su mnogi koji su tu nastupali izrazili svoje divljenje akustikom, kakvu je teško susresti nadaleko.

Koncerti pjevačkih zborova, klapa, skupina, orkestara su redovita kulturna događanja, koja izuzetno obogaćuju naš kulturni život, gdje često nastupaju naši domaći glazbeni talenti, a njih nam ne fali u našem kraju. Da ne nabrajam sve, ali naprimjer na zadnjem veličanstvenom božićnom koncertu božićnih pjesama u izvedbi 22 pjevačke skupine, orkestra i pojedinaca, sa oko 200 sudionika na poziornici, oko oltara, koji su odjednom nastupili. To je bio prizor za pamćenje.Don Petrove fešte na rivi prigodom proslave zaštitnice Kraljice neba i zemlje ili kojom drugom zgodom su postale jedan od zaštitnih znakova našega grada i uvijek su jako dobro posjećene, a don Peri izazivaju na licu izraze sreće i zadovoljstva.

U sklopu Župnog dvora često se priređuju različita predavanja, izložbe. Na katu u posebnom prostoru don Petar je priredio zbirku različitih sadržaja : malakološku zbirku školjaka, etnografsku zbirku, zbirku modela brodova, zastava, ratnih uspomena itd, a u sredini dominira model zamišljenog trga između crkve i robne kuće, na kojemu je predviđen i dom kulture, koji bi zaokružio ovu lijepu cjelinu.

Ovaj trg ispred crkve je postao nezamjenjivo mjesto na kojemu se održavaju skoro sve gradske manifestacije: Koncerti, nastupi različitih izvođača, ljetne manifestacije kao Maraton lađa, ribarska noć, utrke trupa itd.

Jučer sam bio na prvoligaškoj rukometnoj utakmici između naše Dalmatinke i Podravke-Vegete, gdje smo vidjeli veliku razliku u klasi, ali ovo spominjem zato što je Rukometni klub Dalmatinka i posebno Klub navijača Dalmatinke svečano uručio javno priznanje don Petru u znak zahvale za stalnu njegovu podršku, a vjerujem, kao reakciju na gore iznesene napade.

Jutros na Cvjetnicu crkva je bila prepuna svijeta sa maslinovim ili palminim grančicama, što je također svojevrsna zaslužena podrška don Peri za njegov dugogodišnji rad.

I na kraju ću vas podsjetiti na nedavne Petrove riječi iznesene na svečanoj misi povodom proslave 50 godišnjice naše župe: Ovaj događaj je ostvarenje mog davnog sna, ali da samo znate koliko toga sam još sanjao!? A sve to će se ostvariti, uz Božju pomoć!
srza @ 16:29 |Komentiraj | Komentari: 87 | Prikaži komentare