Moj internet dnevnik
Blog - travanj 2010
subota, travanj 24, 2010

Krajem veljače sam napisao članak PLOČANSKA BOSANKA na temu izgradnje 110 Kv dalekovoda, a zatim i trafostanice iste snage u središtu našega grada. (http://www.srza.bloger.hr/post/plocanska-bosanka/2328125.aspx) Bez obzira na vjerojatno relevantne rezultate naučnih ispitivanja, koja pokazuju da energetski objekti takve snage na udaljenosti od 600 metara zračenjem elektromegnetskih valova izazivaju leukemiju kod djece, HEP ne odustaje od izgradnje usred grada. Ima doduše i drugačijih mišljenja koja sumnjaju u toliku štetnost po djecu, ali ja mislim da mi HEP-u nećemo ni u kom slučaju dozvoliti da radi takve eksperimente na nama, a posebno na našoj djeci. Stoga je najbolje da naprave izmjene u svom programu i da trafostanicu smjeste na područje kotlina između brojnih brda sjeverno od magistrale, što trafostanicu neće poskupiti ili ugroziti na nijedan način. Od te trafostanice energiju mogu voditi ili dalekovodima manje snage ( 10 Kv ) do grada, ili podzemnim kablovima. To jeste nešto skuplja varijanta, ali i takvu varijantu neće platiti neki koji o tome u HEP-u odlučuju, nego opet mi građani-potrošači, a mi ćemo biti oslobođeni od opasnosti elektromagnetskog zračenja dalekovoda i trafostanice.

Osim toga, sumnjam da HEP uopće ima građevinsku dozvolu za ova 110 Kv postrojenja usred grada, jer u Prostornom planu uređenja Grada Ploče na str. 140. stoji da polaganje vodova

( a riječ je o dalekovodima ) u najvećoj mjeri treba vršiti kabelski, posebno na potezima kroz građevna područja.

U poglavlju 5.4. Elektroenergetski sustav-članak 352 stoji: Korištenjem različitih tehnoloških i tehničkih rješenja elemenata transformatorskih postrojenja obavezno je pouzdano spriječiti svako nepovoljno djelovanje postrojenja na živote i materijalne interese stanovništva, zaposlenih i/ili prolaznika.

U članku 353. stoji: Pri trasiranju novoplaniranih dalekovoda svakako treba izbjegavati građevna područja i šumske površine.

U PPUG Ploče je ucrtana trasa i trafostanica na mjestu gdje otprilike ovi sada to i grade iako potpuno protivno gore navedenim pismenim uvjetima. To je uradio ne znam točno tko, i to bez javne rasprave na tu temu, ali ni to nije problem utvrditi tko je to blagoslovio od naših vlastodržaca i u kojem vremenu-mandatu.

Međutim dobra vijest je da je ova trasa i lokalitet u potpunoj suprotnosti sa Prostornim planom Dubrovačko neretvanske županije, koji je plan višeg reda, dakle jači plan, koji automatski poništava suprotna rješenja u gradskom planu nižeg reda.

PPDNŽ predviđa dalekovod i trafostanicu 110 Kv, upravo blizu lokacije koju i ja predlažem, a nalazi se u kotlini sjeverno od groblja, uz magistralu. Ja bih je još prebacio preko magistrale, jer ova kotlina u budućnosti može biti vrlo zanimljiva pozicija za razvoj grada.

 

Posebna tema ovog problema su i ugroženi materijalni interesi građana, posebno naselja Birina, jer možete i sami zamisliti koliko će pasti vrijednost izgrađenih nekretnina u čitavom tom naselju, kao i velikom dijelu čitavog grada, koje je pokriveno ugroženom zonom.Zona ugroženosti sa strane užeg središta gradaZona ugroženosti sa strane naselja Birina

Fotografije:Zdravko Srzentić

srza @ 23:17 |Komentiraj | Komentari: 24 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 14, 2010

Danas nam je u Ploče doplovio novi školski brod motorni jedrenjak „KRALJICA MORA“, kojega su najprije obišli uzvanici, a poslije i građani. Brod je prekrasan, ali malo previsok,a kratak, po mom guštu. Ipak nije po izgledu ni blizu izgubljenom „JADRANU“, ali je samo naš i to mu je velika vrijednost. Neću vam pisati o karakteristikama broda, jer su drugi o tome dovoljno napisali.

Međutim moram vas obavijestiti da je brod dobro prošao krštenje, jer su kumu broda, našu premijerku valjda ukrcali sa strane od krme, a provu nije ni vidila. Srećom nije bila na porinuću da mu razbije šampanjac o provu!

Naime na provi je prekrasna pulena ( bestion,zvir,divica,gubac...), ali sa velikom manom, jer je po kuminim kriterijima mora bit previše seksistička - kao ona guzica iz spota HTZ. Kako je kuma nije primjetila, nije bilo zahtjeva za skidanjem sa prove. 

Evo vam još nekoliko prizora o ovom lijepom brodu:Pogled iz komandnog mosta sa najmodernijom opremomKumin poklonsrza @ 00:37 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 12, 2010

U pločanskoj crkvi Kraljice neba i zemlje je 11. 04.2010. održan veliki koncert župnih zborova iz čitave Neretve. Sudjelovali su župni zborovi iz Opuzena, iz Metkovića dva zbora, iz župe Bagalovići, zbor naše srednje škole i domaćini Zbor župe Kraljice neba i zemlje iz Ploča. Zborovi su prikazali svu raskoš svoga umijeća u izvedbi prigodnih Uskrsnih pjesama. Mnogobrojna publika, koja je popunila crkvu, ih je bogato nagradila pljeskom.

Irena Prskalo

Zbor župe OpuzenZbor župe sv. Ilije MetkovićZbor župe sv Nikole MetkovićZbor župe BagalovićiZbor Srednje škole Ploče
Naš zbor župe Kraljice neba i zemlje PločeZajednička pjesma svih učesnikaZadovoljni don Petar


srza @ 23:46 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
petak, travanj 9, 2010

Na kraju ove serije sa Višnjice nemam nekog posebnog teksta, a niti komentara. Fotografije govore sve! Nažalost
 

  

Fotografije: Zdravko Srzentić


srza @ 23:22 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 5, 2010

Danas je u Pločama održano 2. Svjetsko prvenstvo u gađanju jaja kovanicama na trgu ispred crkve uz učešće pedesetak natjecatelja svih uzrasta, te brojnu publiku i navijače. Novi Svjetski prvak je potpuno zasluženo Renato Vizintini – Viza iz gradskog kvarta „Dedinje“. Zanimljivo je da su sva tri finalista sa Dedinja, pa je nesporno najbolji svjetski gradski kvart – moj kvart Dedinje. Pobjedniku je gradonačelnik Krešimir Vejić uručio pobjednički pehar i pismeno priznanje, a u prijelazno vlasništvo živoga pivca.

Kako je HRT malo zakasnio na finale, za kamere je ponovljeno finalno gađanje, ali je ponovno prvi pogodio već poznati svjetski prvak Viza - danas nepobjedivi!

Registracija natjecateljaVježba pred nastupNajuspješnija grupa-dva finalista, Viza i MalićTrlilule u akciji

Gađa i gradonačelnikPogledajte Pekmu u žaru borbe-pogodak za finaleFinale: Pekma,Viza i Deno MalićNOVI SVJETSKI PRVAK RENATO VIZINTINI-VIZA !Uručenje nagrada slavodobitnikuNa kraju su djeca razgrabila nepogođena jaja
srza @ 17:40 |Komentiraj | Komentari: 47 | Prikaži komentare

Prije nekoliko dana, 27.03.2010. u Pločama je u Sportskoj dvorani održano ovogodišnje državno prvenstvo u karate borbama za učenike i mlađe kadete i uz domaćinstvo našeg vrijednog Karate kluba Ploče. Okupili su se mladi karataši i karatašice iz čitave Hrvatske od Dubrovnika do Vukovara. Bio je to prizor za pamćenje. Oko 460 boraca i dodatni broj trenera, roditelja, sudaca i publike je činio cjelodnevnu brojku od oko 1000 ljudi, koji su

sudjelovali u prvenstvu. Bilo je užitak pratiti te mlade borce s kojim srcem ulaze u okršaje, koji i nisu tako bezopasni. Naši su postigli solidan uspjeh, a najveći uspjeh su ostvarili domaćini u vrlo dobroj organizaciji prvenstva.

Curice nastupajuAtraktivnih poteza nije falilo

Pločanski sudac i karate majstor Jerko Srzentić prati borbuOvaj lijevi klinac je pločanski Vukovarac, unuk Ane i Vlade Musa


srza @ 13:07 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 1, 2010

Na inicijativu prof. Tomislava Zupčića i u organizaciji Srednje škole u Metkoviću i Neretvanskog likovnog kruga u Gradskom kulturnom središtu je sinoć održana humanitarna prodajna izložba u svrhu prikupljanja potrebnih sredstava za liječenje teško oboljele Metkovke Ivane Bunoza.

Organizator je postavio izložbu slika i skulptura likovnih stvaratelja iz čitave naše županije , te Širokog Brijega i Trebižata. Ovoj akciji su se kao i uvijek za ovakve stvari odazvali umjetnici u velikom broju. Njih 47 je doniralo ukupno 76 djela, uz želju svih umjetnika da njihova donacija doprinese poboljšanju Ivaninog zdravlja.

Među donatorima su i naši pločanski slikari: Jure Jovica, Velimir Penović, Julija Pavlović, Ljilja Biošić i Zdravko Srzentić.Udruga "Radost" je također donirala jednu sliku iz svog fundusa.

Izložba je prošla, mislim vrlo uspješno, a to znači da su i građani osjetili potrebu pomoći u nevolji, pa su otkupili cca 70% od izloženih djela.

Na otvaranju je nastupila klapa Sv. Nikola iz Metkovića, a popularni profesor Zupa je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u ovoj lijepoj humanitarnoj akciji.

Ovim putem zahvalimo i njemu na uloženom silnom trudu za uspjeh akcije.

 

Prof. Tomislav Zupčić-Zupa otvara izložbu

srza @ 00:57 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare