Moj internet dnevnik
Blog - ožujak 2013
nedjelja, ožujak 31, 2013
srza @ 10:29 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, ožujak 29, 2013srza @ 00:08 |Komentiraj | Komentari: 30 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 24, 2013srza @ 22:11 |Komentiraj | Komentari: 36 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 18, 2013
 

U Polači kod Biograda odigrano je 1.kolo turnirskog prvenstva Dalmacije za ragbijaše. Pred nešto više od 200 gledatelja po prohladnom vremenu ugodnom za igranje natjecali su se ragbijaši Ploča, Šibenika, Sinja te domaćin Atletiko Filipjakov.

Rezultati:

Atletiko Filipjakov - Ploče  10:8(0:5)

Šibenik - Sinj  12:36(5:17)

Sinj - Atletiko Filipjakov  28:5(14:0)

Ploče - Šibenik  22:5(12:0)

Ragbijaši Ploča u obe utakmice pružili su dobru igru i zapažen otpor. U prvoj utakmici vodili su sa 8:0, u drugom poluvremenu popustili što je protivnik znao iskoristiti i kazniti, te su propustili na startu upisati pobjedu, što im je pošlo za rukom u drugom susretu, gdje su protiv Šibenika bili u svim segmentima bolji i u  skupu i u liniji.

Ragbi klub Ploče: Boris Bajnoci, Ivan Šunjić, Radenko Rohač(kapetan)(10), Marko Grbešić, Ivan Mateljak(5), Danijel Ostojić, Leo Rakušić, Boris Kulidžan, Aner Zlomušica, Josip Mustapić, Davor Marević(5), Mateo Giljević(8), Josip Šetka(2), Rino Rebac, Željko Barbir, Tomislav Nikolac, Zoran Živković, Damir Rohač, Zoran Mrgić, Roko Barbir, Zvonimir Bikić, Našid Demirov, Angelo Kulidžan, Mateo Kolarić, voditelj - Vojislav Kulidžan

U ovim turnirima nema konačnog pobjednika već se osvajaju bodovi koji se kasnije zbrajaju i na taj način se proglašava konačni pobjednik. Ovakvih turnira će biti još tri - u Šibeniku 21. travnja, u Pločama 28. travnja i posljednji u Sinju u svibnju, ali se još ne zna točan datum.

Sve utakmice 1.kola turnirskog prvenstva Dalmacije sudili su Petar Matošić i Mario Dragičević(Split) i Mirko Malbaša(Sinj) dok je delegat bio Edo Tvrdić(Split).

Pripremio: Branko KulidžanFoto: Vedran Sitnicasrza @ 23:07 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 12, 2013
Unazad nekoliko dana kroz mnoge medije se naglašeno politikantski piše o problemima koji se zadnjih par mjeseci događaju na izgradnji novog lučkog terminala za rasute terete. Kako je u jednom od članaka rekao moj prijatelj Mladen Dugandžić-Tica da uzima pravo komentirati odluke nove ravnateljice, tako i ja uzimam sebi za pravo komentirati ovu situaciju oko izgradnje terminala. Neću spominjati sve detalje ali hoću one koji se meni čine značajnima.

1.

Nakon najmanje 30 godina rada mnogih ekipa stručnih službi Razvoja Luke Ploče (poslije Lučke uprave) na pripremama za izgradnju Terminala za rasute terete ( nekad davno smo ga u šali zvali Terminal za razasute tovare), došlo je napokon do početka realizacije tog važnog projekta.

2.

Građani su previše vremena proveli u zebnji za svoje zdravlje, koje je realno bilo ugroženo ugljenom prašinom iz Luke, a tu zebnju je mogla zaustaviti samo izgradnja novog Terminala i njegovo odmicanje od srca Grada.

3.

Došlo je napokon do sklapanja Ugovora o građenju između investitora Lučke uprave pod ravnanjem dr, Tomislava Batura i izvođača, udruženih hrvatsko-španjolskih građevinara Cyes-Vijadukt. Ugovor je po definiciji dogovor ugovornih strana o izvođenju točno određene, projektirane, građevinskom dozvolom potpuno definirane stvari, dakle to je obostrano izražena volja da se napravi dogovorena stvar.

4.

 Iz medija ispada da su se dogovorili da će izgraditi dozvoljeni Terminal, ali su se odmah dogovorili i da ga neće izgraditi kako su se dogovorili!?

5.

Meni tu u startu nešto nije u redu.

6.

Dalje kažu da je nadzorni inženjer tražio od investitora da prihvati predloženu izmjenu projekta?

7.

Koliko ja znam, a sigurno znam, nadzorni inženjer zastupa isključivo interese svog naručitelja, a ne nikako izvođača. Nadalje vjerujem da investitor, u ovom slučaju Lučka uprava na čelu s novom ravnateljicom ( a ne više dr.Baturom), točno zna šta je njihov interes.

8.

Također se moglo zaključiti da je izvođač potpuno svojevoljno počeo izvoditi radove po svom novom prijedlogu, a zanemario službenu dokumentaciju, dakle izvodio radove protivno građevinskoj dozvoli. E tu je trebao nastupiti nadzor, jer je njegova najvažnija zadaća kontrola dali se radovi izvode u skladu s građ. dozvolom i projektnom dokumentacijom.

9.

Dobro da je došlo do smjene ravnatelja, pa je nova ravnateljica promptno reagirala na način da se zaustavi samovolja, koja može dovesti do sumnji da se pokušavaju nedaj bože  puniti nečiji privatni džepovi?Tu je ipak riječ navodno o 28 milijuna kuna, koje bi trebalo podijeliti.

10.

Nismo još zaboravili aferu koja trenutno doživljava epiloge na sudu oko izmišljene lokacije i potrebe za izgradnjom tzv „odmorišta“ na autocesti kod Ploča, iz koje su na tisuće kubika kamena navodno završile u tom istom Terminalu.

11.

Meni posebno stalno zapinju za oko milijuni kubika pržine koja će se refulerima iskopati iz mora prilikom izgradnje ovog  Terminala i koliko vidim, pržina se iznenada i nepredviđeno deponira na novoj deponiji u krugu Luke. S kakvom namjerom se to radi mi je trenutno nedokučivo, ali sam tijekom priprema za izgradnju imao informacije da će se taj pijesak deponirati na poziciji devastiranog „Škanja“ ispred Ušća Neretve, s namjerom djelomične nadoknade štete koju će se učiniti prirodi činom iskopa tog materijala iz prirodnog položaja. Tim načinom bi vjerojatno bila znatno popravljena kritična situacija sa zaslanjivanjem čitave plodne doline Neretve. Moguće je struka iz Lučke uprave na čelu s  bivšim ravnateljem odlučila prodavati te milijune kubika vrijednog građevinskog materijala-pijeska. Ne znam samo šta su zamislili financirati s tim novcima?

12.

I na kraju, kažu da se na zadnjem Terminalu za kontejnere pojavljuju pukotine, a da su na njemu primijenjeni „moderni“ načini temeljenja kakvi se sada predlažu za novi Terminal.

Iz iskustva znam da je sve ozbiljno šta se radilo na močvarnom dijelu Ploča temeljeno na pilotima dubine cca 42 metra, na čvrstm žalu. A poznavajući kakvi smo mi gospodari, u Luci, npr na Obali 5 smije se nakrcati uglja do visine max. 5 m. Vidimo i sami da se krcaju planine ćumura sa visinama koje su ograničene jedino dometom kranova lučkih dizalica. Toliko o odgovornosti u gospodarenju imovinom,  ravnanju i Lukom , i Lučkom upravom.srza @ 09:48 |Komentiraj | Komentari: 132 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 6, 2013
Čini mi se da je! Prije dva ipol mjeseca sastalo se opet Povjerenstvo za procjenu vrijednosti nekretnina Grada Ploče. Između ostalog tema je bila smanjenje prije donesene cijene velike parcele zemljišta koje se proteže od bivšeg Brodometala između Kanala Vlaška-more i nove ceste koja ide od petlje na Čeveljuši do ex „Brodometala“. Površina parcele je ukupno oko 82.000 m2! Dotadašnja cijene je bila 180 kuna za m2. Sada je vlast predložila 150 kuna/m2!?? Normalno da sam ja odmah reagirao uz tvrdnju da je to ustvari cijena za m2 od 20 EURa, a prema potvrđenim informacijama iz gradskih službi koje se bave tim poslovima, samo nasipanje kamena na to močvarno tlo košta oko 50 EUR/m2! Dakle mi bismo za samo 20 EUR nekome prodali trajno pravo na raspolaganje tim zemljištem. Naravno da sam bio nadglasan i cijena je smanjena na 150 kn. Dalje slijedi već isprobana taktika: objavi se natječaj, onaj kome je to namijenjeno se ne javi, zatim cijena ide za 20% dolje i tako redom, zar nije već viđeno?Nisam ja protiv prodaje, ili najma, ili bilo koje varijante pogodnosti za investitore koji bi stvarno uložili svoj novac i otvorili nova radna mjesta, ali jesam strogo protiv bilo kakvog aranžmana sa čudnim ljudima koji bi otkupili takve značajne površine, koje će vrlo brzo, siguran sam dostići basnoslovne vrijednosti na kojima će se netko dobro „podgaćiti“. Pitanje je samo dali netko iz vlasti uzima kakvu proviziju za ovakve usluge? Imam recimo podatak da kupac bivšeg Brodometala ustvari sada iznajmljuje to šta je kupio za 17 Eur /m2, odnosno za 2000 EUR dnevno! Jeli to ono šta je obećavano 80 radnih mjesta?

Da niti ne spominjem da je u toj parceli od 82000 m2 dobar dio zemljišta, koje je bilo vlasništvo Kominjana, koji su po zakonu zatražili u roku povrat svoje imovine, o čemu su u tijeku sporovi pred Hrvatskim sudovima. Te sporove će ljudi sigurno dobiti, jer Grad nije priveo svrsi, odnosno nije izgradio ništa na tim zemljištima, pa je po zakonu ostvaren najvažniji preduvjet za povrat zemlje u naturi. E sad bi se trebalo upitati u čije ime i za čiju korist se gradske službe tako ogorčeno bore u sporovima, protiv bivših vlasnika, najviše Kominjana i tako samo nabijaju nove troškove, koje vjerojatno neće platiti ti gradski službenici od svoje plaće, nego svi mi. Ista stvar se događa i sa zemljištima na području Grada, kaja su pripadala Gračanima i Brišćanima. Ne želi se ljudima vratiti nihovo vlasništvo, nego bi naši vlastodršci zauvijek prodavali tuđe zemljište i od toga ostvarivali Proračun, a ne mrdnuli guzom da ostvare bilo kakve svoje prihode. Čini mi se da je na predstojećim izborima vrijeme da takve pošaljemo natrag gdje su bili prije nego su postali vlast!

UPDATE (kako bi rekla Ingrid):

Obratio mi se g. Berislav Šuman, Kominjanin na radu u Zagrebu komentarom, a potom i zamolbom za objavu na mom blogu, jer mu ovoliki komentar nije mogao prihvatiti blog. Tekst glasi:

„ Grad Ploče se ne zakonito uknjižio na mnoge čestice zemlje na Vranjaku posebno od 2002. godine  za koje je postupak denacionalizacije u tijeku  još od 1997. godine ( slučaj pok. Jure Radoša, moj slučaj i mnogi drugi slučajevi) i rasprodao ih kao ne pripremljene i ne uređene za izgradnju. Izdaju se građevinske dozvole na takvom zemljištu i bez provedbenih prostorno plasnkih dokumenata obveznih po Prostornim planovima. Grad prodaje i zemljište koje po čl. 77. Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (Narodne novine 92/1996) pripada RH. Zakon je jasan - DORH šuti, a gradski vlastodršci se bave unosnim poslom. Pa šta im se dogodilo – još uvijek ništa. Šta mislite čemu služi Katastar i Općinski sud u Pločama ?  Pogledajte  natječaj od 01.10.2012. godine ( 27.12.2012. su donijeli odluku o ponavljanju tog istog natječaja uz smanjene cijene zemljišta) u kojem prodaju zemljište na kojem postoji zabilježba spora, pa čak i ono zemljište na koje je ODO stavilo prigovor a koji je predmet rasprave na Zupanijskom sudu u Dubrovniku. Ta bahatost gradske vlasti puno govori o njima i o onima koji po zakonu moraju vršiti nadzor na zakonitosti njihova rada.  Sa ranijim vlasnicima (svojim građanima) vode sporove i istovremeno rasprodaju imovinu koja im pripada po Zakonu o denacionalizaciji. Kažu da oni nisu servis svojim građanima u postupcima denacionalizacije. Odbijaju udovoljavati odlukama Upravnog suda u tim postupcima. Sakrivaju od svojih građana dokumentaciju kojom raspolažu. Kakva je to vlast i čija je to vlast ? Moja sigurno nije. Bivša država nas je opljačkala u ime ‘zajedničkog dobra’ , a ova naša država nas je prevarila i omogućila svojom pasivnošću lokalnoj samoupravi da ne provodi zakone koje je sama donila i da našu oduzetu imovinu ne zakonito  rasprodaje. Prodajom Brodometala prodali su i uzurpirani inundacijski pojas i pomorsko javno dobro – ograda Brodometala ulazi u kanal Vlaška – more. Kad oni prodaju  Brodometal i drugo zemljište  granicu pomorskog javnog dobra nije  potrebno ni spominjati , a kad građanima treba vratiti nacionalizirano, onda se granica pomorskog javnog dobra uvukla u sam Dračevac. U tijeku je preprodaja dijela bivšeg Pneumatika, dijela zemljišta Lidla u površini od 2.100 m2 ...... Kad prodaju zgradu DORH-a možda će DORH reagirati. Ja se nadam da će gospodin pročelnik koji je tamo od samog početka ne zakonite trgovine zemljištem, gradonačelnici i drugi jednom prilikom polagati račune za štetu i ne zakonite radnje.  Jednom će pasti maska sa floskule o mnogoljudnom zapošljavanju na nezakonito rasprodanom zemljištu. Kad rasprodaju kosti naših predaka – šta će onda rasprodavati. Od čega misle da će bespotrebni činovnički aparat živiti. Možda od  bujno razvijenog gospodarstva na rasprodanom zemljištu.  Za to što se događa sa zemljištem na Vranjaku ništa manje nije odgovorno i Gradsko vijeće. Izumire i treća generacija građana Grada Ploče, čiji pravni slijednici nisu uspili dovesti do kraja postupak po odluci Vrhovnog suda Hrvatske za priznanje prava vlasništva na dijelu zemljišta na Vranjaku koje oni zdušno rasprodaju. Priša da se sve rasproda i ples cijena nije sigurno bez pozadine. Pravda je spora, puno košta ali je ipak nadam se dostižna. Vrijeme je da se na izborima već jednom  izabere vlast koja će omogućiti da se ostvari pravda i da akteri ne zakonitih radnji budu odgovarali za ‘bezgraničnu brigu o razvoju gospodarstva i zapošljavanju’ na Vranjaku.

Berislav Šuman, V.Nazora 45 Ploče“

srza @ 00:27 |Komentiraj | Komentari: 58 | Prikaži komentare