Moj internet dnevnik
Blog - ožujak 2011
utorak, ožujak 22, 2011

( naše kanalizacije)

 

Danas je Svjetski dan voda 22.ožujak. Danas je red napisati nešto na temu voda i zaštite voda. Neću vam okolišati, nego ću se osvrnuti na naš konkretni problem iz teme zaštite voda, a to je zaštita morskog akvatorija u Pločama, uz poseban naglasak na zaštitu mora na gradskoj plaži.

Svatko od nas je dobro upućen u problem zagađenja područja gradske plaže i zna da je već par godina naša plaža skoro jedina crna točka na Jadranu, gdje je kupanje zabranjeno. Nije razlog luka i zagađenje od lučkih manipulacija raznim teretima, što bi bilo za očekivati. Kod nas zagađenja dolaze pretežito od fekalija, odnosno od silnih nelegalnih kanalizacijskih ispusta, koji završavaju u moru u blizini gradske plaže. Kad kažem nelegalnih, ne mislim na neke privatne nelegalne ispuste ili septičke jame-ne, toga u Pločama jednostavno nema. U nas su ti ispusti službeni ispusti, koji kanalizaciju iz gradskih kvartova odvode usred luke, odnosno mnogi direktno na plažu, dakle pod nadzorom gradske komunalne javne ustanove IZVOR.

Kako se prema tom problemu odnosi gradska vlast? Mogu vam reći da se ponašaju kao da se to događa npr. u Metkoviću i to jednostavno nije njihov problem! Čak vjerujem da su isposlovali s odgovornima u Ministarstvu zaštite okoliša da se rezultati ljetnih mjerenja čistoće mora za pločansku plažu sakrivaju, tj ne objavljuju. Tako rade i nojevi-zabiju glavu u pijesak i ne zamaraju se problemima oko njih. Umjesto da se negativni rezultati redovito objavljuju, pa bi im možda došlo iz g***ce u glavu da treba nešto poduzeti, a ne problem ignorirati. Ovih dana su puni lokalni mediji kako Grad rješava problem kanalizacije u Rogotinskoj ulici za 160.000 kuna, što je jako dobro, ali rješenje ovog akutnog problema nije puno skuplje od ovog iznosa, samo treba znati i htjeti problem riješiti. Imamo mi i ljude koji znaju, i to javno predlože, kao što sam ja to lani predlagao (vidi:http://www.srza.bloger.hr/post/trzam-gradsku-vlast-zbog-kanalizacije-na-plazi/1627389.aspx  ), ali ni u ovogodišnjem proračunu nema ni kune predviđene za taj problem!

S druge strane mnogi gradovi na Jadranu su svojim radom postigli da uđu u „Jadranski projekt koji se financira iz zajma Svjetske banke, a cilj mu je poboljšati kakvoću priobalnih voda radi ispunjenja standarda EU-a koji se odnosi na kakvoću okoliša u lokalnim zajednicama uključenim u projekt. Taj cilj se ostvaruje kroz tehničku pomoć i ulaganja u sustave za prikupljanje, pročišćavanje i zbrinjavanje otpadnih voda na principu aktivnog sudjelovanja lokalnih jedinica samouprave, a u suradnji s odgovarajućim vladinim agencijama. Jadranski projekt financira se kroz tri faze u kojima je odabrano 47 podprojekata u vrijednosti od 280 milijuna eura. Tako je već završena prva faza u kojoj su riješeni gradovi npr. iz blizine Makarska i Opuzen. Započela je i druga faza u kojoj su uključena i bezpovratna sredstva-darovnice od Globalnog fonda za zaštitu okoliša od 6,4 milijuna dolara. U drugoj fazi su od bližih mjesta uključeni Dugi rat, Zaton i Orašac, te Rijeka dubrovačka, a ta faza će trajati do 2015. godine“, kako kaže današnji članak iz Slobodne Dalmacije. A GDJE SMO TU MI ?!

Dali to znači da naši vlastodršci niti ne razmišljaju o toj temi? A Znamo da sva gradska kanalizacija također završava u akvatoriju luke, na dnu Obale 5.  Dali to znači da uz druga mnogobrojna zagađenja moramo trpiti i fekalno zagađenje za još dugi niz godina?Gradska plaža 1970-tih

srza @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 7, 2011
Gotove su i naše pločanske maškare za ovu godinu. Maškarski odbor je prije nekog vremena preuzeo ključeve Grada od bivšeg gradonačelnika i odmah započeo pripreme za provođenje svog kratkotrajnog mandata. Glavar je postao novi gradonačelnik. Odmah su ocijenili da ove godine Marka krnjevala treba predstavljati naša nova Trafostanica i pripadajući joj dalekovodi, jer nam je ona zebnjom obilježila čitavu prošlu godinu. U kafićima su postavljene kutije za stavljanje ideja, dokaza i informacija, koje će biti od presudne važnosti za suđenje Krnji i sastavljanje njegove oporuke. Zapravo mu ni lani nije održano pošteno suđenje, pa je skupio priličan broj grijeha! Čulo se da ima odličnih baza temeljem kojih će sigurno biti osuđen vjerojatno na spaljivanje.

Vrijedna ekipa je izgradila novu trafostanicu i dalekovode, izvršila sve pripreme i u subotu 05.03.2011. maškare su mogle početi.

Ove godine su animirane Osnovna škola i Dječji vrtić, što je jako doprinijelo masovnosti i ljepoti maškarske povorke. Pridružili su se i maškare iz Baćine, Peračkog Blata, Stabline i Rogotina, pa je to uz pločanske maškare tvorilo jako impresivnu veselu povorku.

Joko je svojim vozilom dovezao krnju-trafostanicu kod crkve, pa je odmah namještena na privremenu lokaciju tu kod crkve, dok se ne premjesti na pravu lokaciju, jer nitko nije zadovoljan zamišljenom lokacijom, pošto je u šumi, pa se neće vidjeti s rive, a to bi bila velika šteta. TS je odmah i priključena na dovodne dalekovode s kojih su visili crni baloni sa mrtvačkim glavama, znakovima smrtne opasnosti.

Priređeno je predstavljanje maškarskih ekipa po brzom postupku, jer je prijetila kiša, a i fažol se hladio. Posebno je impresivno bilo obraćanje premijerke puku sa umirujućim porukama „da će sve biti uredu“. Kako je palo nekoliko kapi kiše, Odbor je odlučio, zbog opasnosti po razglasnu opremu, da se neće održati suđenje krnji odmah, nego navečer na velikom maskenbalu u domu kulture. Od kiše na kraju nije bilo ništa, ali je zato fažol bio izvrstan, pa je tako ispravljen lanjski propust. Krnjo-trafostanica nije spaljena, već je ostavljena na milost i nemilost pučanstvu ( a danas vidim da je srušena do temelja-što je vjerojatno predskazana sudbina one zamišljene na brdu iznad Grada).Navečer je u Domu kulture održan veliki maskenbal, i to vrlo uspješan, sa prepunom dvoranom svakojakih maštovitih maski u veselom raspoloženju i uz svirku ekipe „TRIO GUŠTI“. Glazbenici su taj posao odradili kao da sviraju uobičajeni koncert-ozbiljnih faca, bez naznaka da sviraju maškarama. Ovo su mogle puno bolje i višestruko jeftinije odraditi naši domaći glazbenici, kojih baš imamo na izbor!?

Suđenje krnji nije održano, uz nekakvo nesuvislo tumačenje da su promijenili taktiku. E OVO JE BAŠ JEDNO NEOČEKIVANO IZNENAĐENJE. Ne znam šta je pravi razlog, dali je došlo do cenzure od nekoga, ili se maškarski odbor opet napio, kako kažu da je bilo i lani, ali su mnogi otišli razočarani, jer je suđenje i oporuka zapravo najvažniji dio poklada, a svatko spomenuti se može ljutiti, ali će ga to brzo proć.  Dakle drugu godinu zaredom nije osuđen krivac za naše stanje u Pločama, pa bi se stekao dojam da je sve u redu. Mašala!Da ne prođe sve bez nijedne baze, pobrinula se ekipa djedova božičnjaka, koja je dilala nekakav krizni novac, kojega vam dolje ostavljam. Vrijednosti novčanica su malo čudne, ali ona od 250 se barem može razmijeniti na dvije po 125, a ova od 0000 se i ne mora razmjenjivati.

srza @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 77 | Prikaži komentare