Moj internet dnevnik
Blog - veljača 2013
utorak, veljača 26, 2013
Na pomoćnom igralištu nogometnog kluba Jadran LP po velikom pljusku i vjetru odigrana je pred oko 200 gledatelja prijateljska međunarodna ragbi utakmica između ragbi kluba Ploče i ragbi kluba Herceg iz Mostara. Bio je to zanimljiv susret koji je pripao gostima, gdje se igralo koncetrirano sa uvježbanim akcijama, a moglo je biti još i kvalitetnije da nisu raskvašen i klizav teren onemogućili igrače da gledateljima pruže pravo muško nadmetanje. Gosti su bili uporniji, agresivniji te na kraju zasluženo i pobijedili rezultatom 17:7.

 Ragbi klub Ploče: Ivan Šunjić, Boris Bajnoci, Ivan Mateljak, Zoran Mrgić, Radenko Rohač, Željko Barbir, Marino Babić, Mateo Giljević(2), Leo Rakušić, Boris Kulidžan(5), Aner Zlomušica, Ante Vidović, Rino Rebac, Josip Šetka, Josip Bakula, Danijel Ostojić, Marko Grubešić, Damir Rohač, Zoran Živković, Angelo Kulidžan, Josip Mustapić, Davor Marević, Tomislav Nikolac, Roko Ronaldo Barbir, trener - Vojislav Kulidžan

 Ragbi klub Herceg: Marko Zovko, Gabrijel Kajtazi, Josip Vukoja, Boris Aničić, Igor Prskalo, Vjeko Babić, Vinko Perić, Sandro Mišić, Goran Srzić, Andrej Senkić, Robert Škobić, Kristijan Marić, Darko Rajić(10), Zoran Pandža, Ivan Marić, Domagoj Beno(2), Fabijan Martinović, Ivan Matić(5), Igor Hojlaš, trener - Miro Boras.

 Sudac: Petar Matošić(Split)

 - Zadovoljan sam ozbiljnim pristupom i zalaganjem igrača, pokazale su se i mane u našoj igri o čemu ćemo razgovarati kad sve posložimo na svoje mjesto. Možemo žaliti što smo propustili prigodu za pobjedu ali po ovakvom vremenu i terenu teško je bilo igrati lijepo za oko. Do proljeća i prvih prvenstvenih utakmica ispravit ćemo nedostatke, zaključio je trener ragbi kluba Ploče - Vojislav Kulidžan

 Pripremio: Branko Kulidžan-Sana

 

 Kako je gore već napisao Sana blo je to jedan čudan osjećaj kad vidiš tridesetak mladića koji ganjaju jajastu loptu u onom blatu, uz munje, kišu i u jednom momentu i krupu. A oni trče kao da je najljepši sunčani dan. Ne smeta im šta su mokri do kože, šta puše vjetar koji im neda stajati na mjestu, već se moraju neprestalno kretati, bez obzira jeli trenutna akcija blizu njih, jer bez kretanja bi se začas smrzli. U jednom trenu, kad je moj kišobran već počeo dobro propuštati kišu morao sam se povući na rezervni položaj, u sigurnost Jadranove svlačionice, vidim da se igrači povlače s terena. Ujedno su munje počele opasno prijetiti. Promislim, vidi kako je sudac pametno prekinuo utakmicu po ovom nevremenu! Ali nije prošlo nego 5 minuta, oni ponovnoonako mokri istrčavaju na teren i nastavljaju utakmicu! Koji je to entuzijazam i ljubav prema tom sportu-ragbiju! A poslije utakmice i presvlačenja u suhu odjeću naš stari kuvar Jozo Tomašević je poslužio svim prisutnima, uključujući i publiku njegov poznati-izvrsni fažol, pa je druženje sa gostima potrajalo još nekoliko sati. Naši su izgubili, ali su bili vidno zadovoljni pruženom igrom i borbenošću, uz jedno neponovljivo iskustvo igranja po nevremenu, kada su sve utakmice u Dalmaciji bile odgođene!

Z Srzentić

srza @ 23:51 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, veljača 23, 2013
Ovih dana i u Pločama se provodi nacionalna akcija REFERENDUMSKI USTANAK kao i u cijeloj Hrvatskoj. Sve mi se čini da akcija ne ide baš kako su je vrijedni volonteri zamišljali. A šta je razlog tome? Možda ovaj dosta bombastični naziv akcije, pa mnogi koji naiđu na štand i ugledaju veliki naslov USTANAK samo produže naprijed, jer su već možda iscrpljeni i izluđeni revolucijama i stalnom potrebom za prikupljanjem nekakvih potpisa, iako je prečesto stvarna potreba u našoj lijepoj i na ovaj način pokušati ostvariti barem mali dio proklamirane demokracije, koju vlastodršci učestalo blamiraju na različite načine, bez obzira tko je trenutno na vlasti.

Akcija je zamišljena na način da se prikupljenim potpisima natjera vlast da raspiše referendume oko slijedećih pitanja:

1.

Poništenja pretvorbe, privatizacija i drugih prijenosa ne-osobnog vlasništva od 1990. godine do danas

2.

Rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH? 

3.

Ulazak Republike Hrvatske u članstvo EU? 

4.

Zabrana  proizvodnje i prodaje GMO-a u RH?

 

Kad pogledaš ove teme, pa tko bi bio protiv normalnih i pametnih rješenja ovih važnih pitanja za našu Hrvatsku? Ja osobno sam potpisao ove zahtjeve odmah prvi dan, osim teme EU, jer sam se o tome već prije javno izjasnio i nisam promijenio mišljenje. Smatram da je ulazak Hrvatske u EU sigurno napredak za RH. Ali tu treba dodati da postoje realni strahovi od negativnih posljedica od EU. Samo ako mi kao narod i država ne budemo mogli ili znali parirati tim opasnostima, onda nismo ni zaslužili bolje od zlogukih prognoza. Ako budemo i dalje šutili i prolazili pokraj štandova na kojima se traže naši potpisi za akcije koje bi vlastodršcima trebale ukazati na pogrešne smjerove u koje nas vode i praktično ih prisiliti da poštuju volju naroda, ne piše nam se dobro.

Zato vas i ja ovim člankom pozivam da se pridružite potpisnicima svatko prema svom gledanju na tu stvar. Ako akcija i ne prikupi dovoljan broj potpisa za stvarno raspisivanje referenduma za predviđene teme, broj potpisa vlastodršci ipak neće moći potpuno ignorirati, jer je to, već sada respektabilna snaga koja nije zadovoljna stanjem.

srza @ 23:24 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 18, 2013
Prije desetak dana od gradskog pravnika, v. d. pročelnika g. Gorana Radonića dobio sam pismeno reagiranje Grada-odnosno gradonačelnika, kojega zapravo zastupa u ovoj stvari. Reakcija je na moj članak objavljen na ovom blogu pod naslovom KAKO SE KALIO BRODOMETAL (ili kako naši lokalni vlastodršci potiču razvoj gospodarstva), pa vam u punom tekstu objavljujem skenirani dokument:

 

MOJ KOMENTAR NA REAGIRANJE:

1.

Od svega napisanog mogu reći da mi je jedino pomalo simpatičan naslov: „Kako se tali istina

(iliti kako se hoće steći neplaćeno javnim pritiskom)!-zgodna usporedba s originalnim naslovom. Nažalost zgodna samo za nesimpatične, bolje reći otužne i sramotne postupke kojima se naš Grad služi u odnosima prema jednoj od jako rijetkih proizvodnih firmi u tom Gradu.

Činjenica je da je Grad javnim natječajem nudio poduzetnicima prodaju Brodometala u nekoliko proizvodnih cjelina prema nazivima iz natječaja, uz klauzulu da će se kupac nekretnina nakon uplate moći nesmetano uknjižiti u zemljišniku.

Činjenica je da je na natječaju tvrtka DM SIGNAL bila jedini ponuđač i to za dio objekta pod nazivom „Nadstrešnica“ površine 144 m2 i po cijeni od 1410 kuna za m2.

Činjenica je da je natječaj i kupoprodajni ugovor pripremio tadašnji gradski pravnik g. Radonić, a činjenica je da danas gradonačelnik (odnosno taj isti pravnik) tvrdi da Grad nije prodavao zemljište ispod objekta, nego samo lim, koji je u zraku!? Ovo je već humoristička situacija, bolje reć tragikomedija.

2.

Radonić meni postavlja pitanje kako to da je procjena od vještaka od 2800 kuna smanjena na 1410 kuna? Čudna li pitanja. Ja sam tada bio miljama daleko od tih tema pa stvarno ne bih mogao odgovoriti na to pitanje, ali sam pregledao konkretno vještvo i procjenu vještaka. Utvrdio sam između ostalog da je vještak i za jedan prostor, u naravi atrij, odnosno vrtal, koji je otvoren-dakle nema nikakvog objekta iznad njega isto tako utvrdio cijenu od 2800 kn! Ili recimo da je procijenjena cijena zemljišta ukupno 329.012,20 kn, odnosno kad se to podijeli sa ukupnom površinom parcele od 21.239 m2, dobije se vrijednost zemljišta od 15,5 kn, ili oko 2 EUR na 1 m2!?

A šta bi vi g. Radonić, odnosno g. Vejić rekli kako je to moguće?. Očito je da u našem Gradu sve može biti moguće, dok nam gradom rukovode totalni autsajderi, koji ništa ne znaju i ništa u životu nisu napravili.

3.

Kaže dalje g. Radonić da je od 1.1.1997. novim Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uvedeno načelo pravnog jedinstva nekretnine, pa se ne može zakonski prodati objekt bez zemljišta, inače bi ugovor bio ništav!? E sad mi nije jasno komu ovdje nešto nije jasno. Pravnik koji je pripremio ugovor o kupoprodaji nekretnine 2006. godine, dakle zna da se po zakonu ne može prodati objekt bez zemljišta (a to znamo i mi šta nismo pravnici), sada tvrdi da je Grad htio prodati samo objekt, a ne zemljište. To su meni malo sumnjiva posla,

(da oprostiš).

4.

Šta se tiče navedenih razlomaka kao dijela č.z. 4559/6 od 1/147 djelova nekretnine, mogu potvrditi da je to ispravna veličina vlasništva DM SIGNALA od ukupne nekretnine, ali naravno kako je to u Projektu etažiranja posebno označeno na koji točno dio se taj razlomak odnosi. Problem je zapravo opet u nestručnoj pripremi natječaja, jer je sigurno da je grad prije natječaja trebao pripremiti Projekt etažiranja u kojemu bi bilo točno označeno koji su posebni djelovi nekretnine i kojim putem će kupac moći nesmetano prići svojoj nekretnini. Također ni pitanje čitavog tzv. dvorišta površine 17.942 m2 nije razgraničeno koji dio bi pripao kojoj ponuđenoj Tehnološkoj cjelini. Srećom da nije bilo više kupaca, jer bi danas Grad imao veliki broj sporova, koji nebi doprinosili razvoju, nego kočenju razvoja, a pravnici (i gradonačelnici) bi imali strašne mogućnosti tumačiti šta je Grad ustvari mislio kad je prodavao nekretnine. ČUJ, NISMO MISLILI ZEMLJIŠTE!......N E Č U V E N O !!

 

( Napomena: sve činjenice spomenute u mojim člancima su potkrijepljene dokumentima, koje sam dobio od tvrtke DM SIGNAL i g. Radonića, ukoliko je netko zainteresiran detalnjije proučiti stvar)

 

Na kraju mogu spomenuti da je potpuno istinita trvdnja g. Radonića da  ne treba potencirati sukob, nego je bolje pokušati naći rješenje, što nije nemoguće, pa se i ja svesrdno pridružujem tom mišljenju.

srza @ 23:21 |Komentiraj | Komentari: 73 | Prikaži komentare
subota, veljača 16, 2013
U prvoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi na Valentinovo, koju su organizirali DDK Luka Ploče i Crveni križ grada Ploče odazvao se i Ragbi klub Ploče sa svojim članovima. Kapi života ovoga puta su dali Zoran Živković, Damir Rohač, Zoran Mrgić, Radenko Rohač, Leo Rakušić i Ivan Šunjić te tako još jednom pokazali da uz sport treba misliti i o drugima kojima ove dragocijene  kapi spašavaju živote. Da Valentinovo nije samo za zaljubljene uvjerili su se i ragbijaši kojima je taj dan stigla vrijedna donacija u SOS paketima od naših iseljenika.

 sa Novog Zelanda, u kojima su kompleti ragbijaške opreme, zatim protektori i druga pomagala. Tako su dobili čitav jedan lijepi komplet nove opreme, ali i još dosta korištene, ali kvalitetne opreme, koja će im puno značiti u pripremama. Danas je u krugu vojarne po lijepom vremenu održan trening sa kojega donosimo nekoliko fotografija.

Pripremio: Branko KulidžanFoto: Z Srzentić

srza @ 15:42 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 10, 2013
Zadnjih nekoliko godina naše maškare nekako ne štimaju. Ili nema suđenja, ili nema fažola, ili nađu nekakavu preskupu uvoznu muziku, a ove godine nije bilo ni suđenja, ali nije bilo niti Krnje-netragom je nestao i tako nastavio tu ružnu - već tradiciju. U kuloarima se priča da je nesuđeni maškarski odbor imao opet dosta skupe zamisli, a ovi šta su to trebali platit nisu htjeli. I neka nisu! Onda su ovi iz odbora potpuno ignorirali maškare i tako ni krnje, ni suđenja! To već nije dobro!

Zato je ovogodišnju feštu iznenada morala preuzeti nepripremljena Turistička zajednica na čelu sa Fulinom. U pomoć su priskočili Udruga branitelja grada Ploče, Udruga obrtnika, ragbi klub Ploče i Pučko otvoreno učilište. Uz veliki trud su ipak uspjeli sakupiti pločanske maškare sa velikim brojem djece iz vrtića, kolonu stablinskih maškara koji su odlično predstavili harem i svitu Sulejmana Veličanstvenog, i na kraju šlag sa malim zakašnjenjem maškare iz Baćine. Baćinci su kao i uvijek prikazali svoje vrhunske ideje i izvedbu u obliku čitave flotile gusarskih brodova punih opasnih gusara i muških i ženskih i dječjih. Vrhunska izvedba, koju možete pogledati u fotografijama. Domaćini su maškare i okupljene građane počastili krofnama i sokovima za djecu i odličnim fažolom, kojega su skuhale vojne kuharice. Bilo je tu i vina za svakoga. Štimung je održavao Parmać – Grupa Kompas sa voditeljicom Lorom.

srza @ 23:50 |Komentiraj | Komentari: 33 | Prikaži komentare
utorak, veljača 5, 2013
Evo jučer smo na pločanskom groblju ispratili Jozu Barbira-Crnoga, koji je umro u dobi od 81 godine. Bile su to burne godine, naročito one radne, prije zaslužene mirovine u Građevinskom poduzeću „Ploče“. Crni Joze je bio član minerske grupe koja je od samih početaka izgradnje našega grada vrijedno radila taj opasni i naporni posao, koji je u našem kraju bio predhodnica za bilo kakvu izgradnju. Bez miniranja kamenog terena nije se moglo početi nijedan objekt graditi. S viškom kamena iz iskopa se nasipala močvara i tako osvajao pedalj po pedalj novih prostora na kojima se razvijala Luka i Grad. Najprije su to bili najteži minerski poslovi bez ikakve mehanizacije, kad su se mine bušile ručno udarajući macom po štampu i svako malo čisteći minsku rupu od kamene prašine. Potom su mineri-fogini punili rupe eksplozivom i pomoću fitilja-korde palili mine. U početku se nisu niti pokrivale mine, jer nisu imale šta razbit. Poslije su nastupale sve složenije minerske operacije i strojevi, do najsavršenijih tehnika i velikih učinaka. A mi građevinari smo se pomalo učili svemu i usvajali nova znanja. Sjećam se tako jedne epizode kad smo prije izgradnje čuvene pločanske ljepotice-sada potpuno narančaste zgrade na putničkoj obali trebali srušiti bivšu hladnjaču pločanske ribarnice. U to vrijeme se tek pojavio novi-detonirajući štapin, koji smo prvi put tada upotrijebili. Joze je bio miner na tom zadatku, i on je to napravio kako je to najbolje znao, ali kao i obično poduzeće nije slalo nikoga na obuke za rad s novim materijalima, nego se snalazio svak kako je mislio da će biti najbolje. Tako je Joze opasao ribarnicu detonirajućim štapinom i eksplozivom i zapalio mine. Kad je puklo, imali smo šta i vidit! Na zgradi iznad buduće ljepotice nije ostalo nijedno staklo od silne detonacije! Greška je bila u tome što nije bilo uputa da je novi štapin i sam vrlo jaki eksploziv. Tada nam nije ostalo ništa nego hitan privremeni bijeg od silne i opravdane galame domačica koje su ostale bez stakala-dok se stvar malo smiri.Sada su mineri skoro pa izumrla vrsta, jer novi propisi uglavnom ne dozvoljavaju upotrebu eksploziva, nego se sve mora raditi razbijanjem pomoću snažnih bagera sa špicama-često i neopravdano lomeći strojeve bez potrebe. Zato neka ostane i na internetu zabilježena ova mala crtica o našem dobrom meštru mineru Jozi Barbiru-Crnom, i neka mu je laka rodna gruda! Počivao u miru naš Crni!srza @ 23:56 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, veljača 1, 2013
Više puta dosad tema na ovom blogu su bila događanja oko ex BRODOMETALA. Opet ima razloga pisati o tome. Naime mnogi smo upoznati s događanjima oko prodaje malog dijela Brodometala našoj domaćoj firmi DM SIGNAL i to dijela veličine 144 m2 zvanog „Nadstrešnica“ 2006. godine. Taj dio prodaje je stalno bio trn u oku današnjoj lokalnoj vlasti, jer im je valjda kvarila neku njihovu zamišljenu idealnu koncepciju. Tvrdili su stalno da je bivši gradonačelnik Karamatić namjerno prodao tako mali dio da zapravo ometa cjelovitu prodaju kompleksa, jer ko će to kupit ako u srcu pogona ima nekakvo strano tijelo.

Zatim je došla na red poznata afera kad su putem domaćeg vještaka M. Barčota procijenili kompletnu nekretninu na cca 6,5 milijuna kuna!? To je međutim zapelo na Povjerenstvu za procjenu nekretnina u kojemu sam i ja član, kao stalni sudski vještak i procjenitelj. Ja to nisam nikako mogao prihvatiti, jer je bilo sasvim očito da ta cijena nema nikakve realne osnove, uz sumnje da se možda ide nekome pogodovati. Na idućoj sjednici povjerenstva isti vještak dostavlja novu procjenu, sada sa cijenom od 12,5 milijuna kuna. Ja sam opet imao itekakve primjedbe, ali smo se nakon četiri sjednice kompromisom dogovorili da se kompleks procijeni na 13,4 milijuna kuna. Svi su bili prilično skeptični na takvo moje inzistiranje. Nakon provedenog natječaja nije bilo nijedne ponude, pa je sad ponovno krenula taktika, kakva je valjda bila zamišljena od samog početka.Na idući natječaj žele spustiti cijenu za

20 %, na šta se ja opet protivim i tražim da se zapravo podigna cijena. Naravno da sam preglasan, i kompleks je na novom natječaju uspješno prodan za 11,4 milijuna kuna. Realni rezultat je da sam ja osobno zapravo donio Gradu iznenadnih cca 5 milijuna kuna, koje gradonačelnik nije znao ni htio zaraditi? Kompleks je prodan g. Milenku Bašiću iz Zagreba kao fizičkoj osobi. Priče su bile da će kupac odmah pokrenuti investiciju i nekakve svoje projekte, te zaposliti cca 80 domaćih ljudi, koliko se sjećam.

Činjenica je da je kompleks prodan početkom prošle godine 20.01.2012. g. Bašiću. Do danas se u kompleksu nije dogodilo ništa, osim što je novi vlasnik, mislim neovlašteno srušio veći broj velikih stabala u krugu pogona.

Činjenica je i da je tvrtka DM SIGNAL bila u najmu jednog manjeg dijela proizvodne hale  i pripadajućeg terena (do 15.10.2012.), i da je neko vrijeme proteklo dok nije iseljen IZVOR i kupcu predan u posjed.

E, ali šta će se sada početi događati!? Izgleda da je Grad Ploče novom kupcu prodao i tzv. Nadstrešnicu, koju je pred 6 godina već prodao ( i naplatio) DM SIGNALU, u kojoj ta naša tvrtka izrađuje svoje proizvode i od koje živi naših desetak obitelji. Novi vlasnik se uz pomoć gradskih službi ekspresno uknjižio na čitav kompleks ex Brodometala. DM SIGNAL je pokušao uknjižiti svoj dio, koji je kupio uz klauzulu da „na temelju kupoprodajnog ugovora nakon uplate kupoprodajne cijene, može bez svakog daljnjeg pitanja i odobrenja ishoditi uknjižbu prava vlasništva“  Ugovoreno je i pravo korištenja pristupnog puta do nekretnine,čak uz pravo ograđivanja pristupa. U uknjižbi zasad nisu uspjeli, jer je najprije trebalo DM SIGNALU izdati potvrdu da je isplatio ugovorenu cijenu. Kad je nakon silnih urgiranja izdana potvrda koju je potpisao, kao i inače pročelnik za financije, sud ne priznaje takvu potvrdu (!?) jer je nije potpisao osobno gradonačelnik. Zatim je slijedila serija molbi i zahtjeva gradonačelniku, koji je tek nakon 76 dana konačno potpisao potvrdu.

Je, ali sada nastupa novi vlasnik sa zahtjevom da se DM SIGNAL žurno iseli i demontira svoju nadstrešnicu sa njegovog vlasništva 1/1!?

DM SIGNAL se opet našao u novom čudu! Gradski pravnik navodno izjavljuje da se oni nikad neće uknjižiti na svoju nekretninu.

I zaista, nakon pokrenute tužbe zastupnik gradonačelnika pravnik Goran Radonić tvrdi da Grad nije DM SIGNALU prodao zemljište ispod objekta, nego samo nadstrešnicu. To bi značilo da je Grad javnim natječajem kupcu prodao samo malo čelične konstrukcije i lima za pokrov za tadašnju cijenu od 1.410,00 kn /m2, a ne kao u natječaju i ugovoru poslovno-industrijski prostor!?

Zar je moguće da eventualni koruptivni interesi mogu dovesti do situacije kad Grad javnim natječajem prodaje nekretninu bilo kojem kupcu, nakon nekog vremena i izmjene nečijih interesa pokušava praktično prevariti kupca, zapravo jednu domaću malu, ali pristojnu tvrtku. Zar je to ta proklamirana politika Grada koja će stvoriti uvjete u industrijskoj zoni za napredak Grada i otvaranje novih radnih mjesta? Čisto sumnjam!

ZAMISLITE SE MALO NAŠI VLASTODRŠCI ŠTA VI ZAPRAVO RADITE S GRADOM.

Zatim izgleda prema tvrdnjama iz DM SIGNALA već slijede pritisci novog kupca u vidu kidanja telefonskih kablova, isključivanja struje, stavljanja lanaca i katanaca i onemogućavanje normalne proizvodnje, sve uz blagoslov gradskih moćnika.

Dali je to poziv i drugim poslovnim ljudima da dođu i ulože svoj novac i trud u naš grad?

Još ću navesti jednu stvar: Novom kupcu je natječajem i ugovorom prodan industrijsko poslovni kompleks koji se sastoji od 3.297 m2 zgrada i 17.942 m2 gospodarskog dvorišta, ukupno 21.239 m2. Iz ove formulacije proizlazilo bi također da nije prodano zemljište ispod zgrada, nego samo zgrade i dvorište, a 3.297 m2 zemljišta ispod zgrada nisu prodane-prema beskrupuloznom tumačenju gradonačelnikovog ovlaštenog zastupnika-u slučaju DM SIGNALA. Naravno da takvo tumačenje ne dolazi u obzir u slučaju g. Bašića.srza @ 00:19 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare