Moj internet dnevnik
Blog - veljača 2012
subota, veljača 25, 2012
Jučer nas je zatekla tužna vijest da je umro naš doktor Botica. Svi smo znali da je jako bolestan,ali kad umre drag čovjek, to te uvijek iznenadi. Osjećam potrebu da sa par rečenica obilježim u ovom mediju njegov odlazak, jer vjerujem da će to ostati zabilježeno, iako samo u par crtica, važno je zabilježiti dan kada nas je napustio nama  tako važan čovjek. Doktor stipe Botica je rođen 1935. god u staroj korčulanskoj obitelji iz Račišća. Jedno od prvih zaposlenja mu je bilo u Metkoviću, a u Ploče je doselio negdje oko 1967. i bio neko vrijeme ravnatelj Doma zdravlja u Pločama. Jedno vrijeme je bio i u politici kao zamjenik predsjednika skupštine općine Ploče. Ali od svega najvažnije je da je sve te godine bio jedan od najpopularnijih liječnika i kao takav vodio najveću grupu pacijenata-radnika Luke Ploče, za koje je bio kao otac, pun razumijevanja. Ukratko dr Botica je bio ne samo liječnik, bio je humanist, koji je znao i htio pomoći ljudima na svaki mogući način.

Danas smo ga ispratili iz Ploča, i sahranili na groblju u Baćini, gdje se obitelj već prije mnogo godina odlučila za posljednje počivalište. I po tome se vidi koliko je naš Stipe prigrlio ovaj grad kao svoj.

Zdravko SrzentićPoseban oproštaj

Neznam kako se oprostiti od doktora Botice i kako nabrojiti sve riječi zahvale koje mu dugujem.

Doktora Boticu poznajem otkako je došao u naš kraj, od dolaska u Metković u malu podstanarsku sobu sa svojom Biserkom, zatim rođenja ćerke Rite i sina Pave. Dr.Botica je bio moj doktor. K njemu sam odlazila po lijek kada sam bila bolesna, na razgovor kad sam bila nemoćna.Doktor Botica je bio Čovjek. Bio mi je brat kojeg sam rano izgubila. On je bio moj prijatelj.

Podijelio bi ponekad i svoju tugu i čežnju za rodnim Račišćem, i ponos na svoju djecu. Uvijek je govorio da djeci treba dati krila i ne sputavati ih u njihovim težnjema.Sanjao je da će kad ode u mirovinu krenuti sa svojom Biserkom na neko dugo putovanje brodom.Neznam da li mu se ta želja ostvarila, ali ako nije, želim da ovo zadnje putovanje, ako je moguće, ispuni sve njegove snove o prekrasnim morima, čarobnim otocima, sreći.

Veliko ti hvala moj doktore i neka ti je laka zemlja.

M. S.

srza @ 23:09 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 22, 2012
Jednostavno se ne može dogoditi da Baćinci ne naprave svoje maškare, koje su redovito najbolje, Njihova maškarana kolona različitih vozila uvijek izaziva divljenje u publike. Koje ideje! A opet koja izvedba! Pa to je zaista vrhunski. Za razliku od naših pločanskih, oni strogo poštuju tradiciju i nema tu nikakvih eksperimenata. Njihov krnjo Marko Bačinac bude redovno provozan kroz mjesto i na kraju pred „pravičnim“ sudom osuđen na lomaču. Uz to uvijek ide fažol za sve domaće i goste, ples i suđenje krnji pred svekoljikim pukom baćinskim i na kraju spaljivanje na rivi u utorak.Baćinci redovno sudjeluju i u pločanskoj fešti uvijek sa nekim zgodnim igrokazom, ali ove godine navodno nisu mogli sve pripremiti, jer su u nas maškare bile u petak.srza @ 21:39 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 19, 2012
Jučer su u Pločama održane ovogodišnje maškare. Krnju je glumio Pelješki most, koji nije spaljen, nego će valjda čekati neku drugu vladu u budućnosti. Glavna tema i likovi bili su glasovita Lara i Jaša, koje su odlično odigrali Pekma i Bule. Maškare u petak-vrlo neuobičajeno, ali organizatori su svakako htjeli uključiti Dječje vrtiće i škole, pa su na taj način osigurali do sada daleko najveću maškaranu povorku u povijesti Ploča. Radnim ljudima to nije odgovaralo, jer su bili uskračeni za taj užitak. Ove godine je čak bila i oporuka, sa dosta dobrih baza. Voditeljice Marija i Lora izuzetne, kao i obično. Čuveni kogo Joze Tomašević, kao i uvijek je maestralno spremio ovaj put tripice i fažol, sa dobrim vinom, a za djecu su osigurane krafne i sokovi.

Navečer sam nakratko povirio na maskenbal u noćni bar Hotela Bebić. Atmosfera je bila totalno disko pomračenje, pa nisam mogao kako treba fotografirati. Gemišt 12,50 kuna ( u Fulina je 6,00 kuna!?).

Velika je šteta da maskenbal nije održan u Domu kulture. To je lani bilo daleko prikladnije. Sve u svemu za ovogodišnje maškare solidna ocjena! Pogledajte fotografije!srza @ 00:52 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 16, 2012
Unazad nekog vremena sam postavio post na temu obnove fasade najružnije zgrade u gradu, samo sa fotografijama-bez riječi. Zapravo sam i ostao bez teksta, kad sam shvatio šta to oni rade od te zgrade. A to je zgrada koja bi trebala biti najreprezentativnija zgrada, na kojoj se zadržavaju pogledi svih naših gostiju. Uostalom ta zgrada je davne 1970. izgrađena sa tada najskupljom fasadom, bukvalno sa filigranom od armirano betonskih finih, elegantnih elemenata. Godine bez ikakvog održavanja, sa totalnom anarhijom koju provode stanari u vidu različitih prepravki, dogradnjama bez ikakva smisla, su učinile svoje i do danas je ta bivša ljepotica postala ruglo koje već godinama srozava ugled i izgled našeg lijepog gradića.

Napokon je došlo vrijeme da se fasada obnovi, i to uz veliku 40% tnu pomoć Grada. Mnogi su žugali da to nije uredu da Grad financira radove na privatnoj imovini stanara. Ja sam mišljenja da je to dobar potez Grada, jer se fasada očito nikad nebi uredila. I na ovoj zgradi je jako dobro vidljivo da je zakon, koji regulira pitanja održavanja zgrada potpuni promašaj i da na njemu što prije treba raditi jako potrebite izmjene.

Svi smo se obradovali novoj fasadi i zgrada je već dobila ime «Pločanska ljepotica». Ali ubrzo smo uvidjeli da ćemo zapravo dobiti možda još goru zgradu, koja svojom ružnom, nelogičnom, žarkom bojom bode u oči, otprilike slično kao i prije. Vrhunac mašte onoga koji je odredio boju fasade je tri narančaste boje različite za po jednu nijansu u svakom ulazu. To ne možeš ni skužiti, dok te netko na to ne upozori, pa se bolje zagledaš. MA JEDNOSTAVNO-SRAMOTA!!

Ako su boju odredili stručnjaci iz gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje,komunalni sustav i zaštitu okoliša pod upravom v.d. pročelnika Mije Vlahovića,dipl.ing.rudarstva , a to u ovom slučaju vjerojatno jeste njihov posao, obzirom na značajno ulaganje Grada, e onda im svaka čast! Samo meni se ipak čini da tu nema ama baš nikakve uprave. Nema vjerojatno ni nadzornog inženjera, koji bi čuvao interese investitora, kako Grada, tako i svih stanara. To je očito i vidljivo iz načina izvođenja radova. Prije svega iz Uputa proizvođača završne dekorativne žbuke AKRILAT proizvođača Sitolor-Medius Slavonski Brod kaže da se temperatura za čitavo vrijeme izvođenja radova mora kretati u rasponu od +5 do +30 stupnjeva C, a kod nas se temperatura kretala najbliže nuli, uz jaku buru. Također nije dozvoljeno raditi na vjetru brzine veće od 30 km/h. Obvezna je zaštita fasade fasaderskim zastorima zbog zaštite od vjetra. Obvezna je također i primjena mjera zaštite na radu, kako radnika, tako i prolaznika. Vrlo dobro znamo kako je izveden, pa olujnom burom iskidan fasadni zastor, koji na kraju nije ponovno postavljen, pa nisu zaštićeni čak ni prolaznici od otpadajućih djelova fasade i dekorativne žbuke!

Predpostavljam da će na kraju svaki stanar svoju lođu obojiti kako god on želi. Totalna anarhija!

Međutim čini mi se da se još može barem malo popraviti izgled, uz ne tako veliki trošak, dok je još skela na zgradi, pa vam predstavljam moj prijedlog kako popraviti stvar, dok je navrijeme. Naime udubljene elemente betonske ograde lođa predlažem prebojiti lagano sivom nijansom, koja bi dosta oživila fasadu i izgledala dosta pristojno. Neka odgovorni razmotre prijedlog i po mogućnosti ga provedu. Ako to ne naprave, naka im je na dušu!Prijedlog popravke fasadeSadašnji izgled

srza @ 20:24 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare
utorak, veljača 14, 2012srza @ 23:01 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, veljača 11, 2012
Točno kako su meteorolozi najavili s početkom novog dana 11.02.2012. opet je zalepršao gusti, sitni, suhi snijeg i do ujutro ga je bilo oko 20 cm novoga sloja. Jedva smo očistili stari snig da možemo proći ulicama i nogostupima, a evo nove nevolje (samo za starije, a mladost mu se ,normalno,raduje). Čim sam izašao na parking-iznenađenje. Neki susjedi su ovaj put spremni sa nabavljenim lopatama i raznim drugim improviziranim alatima navalili na čišćenje nogostupa i parkirališta, poučeni predhodnim iskustvom, kad se je dozvolilo da se snijeg zaledi, a onda je s njim teški boj. Ovako kad je frižak, to je zabava. Poslije su se pridružile i domaćice svojim doprinosom za vrijedne radnike u vidu vruće pite sa sirom, viskijem i kuhanim vinom. Ja sam najprije otišao malo prošetati da fotografijama zabilježim i ovaj snig, a poslije sam se pridružio s lopatom. Ma prvi put nas je snig baš uhvatio nespremne! Pa tko u stanu drži lopatu!? I moja je bila na Baćinskim jezerima, a do nje ne možeš doći! Ovaj put smo se očito pripremili. Vidio sam ekipu branitelja naoružanu alatima i dobrom voljom. Najprije su otišli na Birinu kod svog kolege branitelja-invalida da mu očiste oko kuće šta treba! Poslije su nastavili čistiti oko crkve, pa prema dječjem vrtiću, a dalje ne znam, ali vjerujem da nisu na tome stali. Svaka im čast!

U gradu prizor za nevirovat! Ulicama je već prošao neki stroj i osigurao prohodnost. Trotoari oko većine kuća očišćeni. Komunalci u svakodnevnoj akciji svojim primjerom pokazuju kako treba raditi, a građani se masovno pridružuju. Čini mi se da se ponovno naslučuje duh davno zagubljenog zajedništva! Nevolja je oduvijek ljude spajala i navodila na zajedništvo. Poslije u tijeku dana se opet pojavljuju mali bagerići, koji čiste trotoare, a ekipa od više lučkih Michigena krči smetove na ulicama i improviziranim parkiralištima po gradu-za veliku pohvalu. Očito je da je ovaj put i gradska vlast spremno dočekala novi snijeg i zaslužila sve pohvale od svojih građana, što mi je posebno drago naglasiti! Popodne je i don Petar pozvao u pomoć da se još bolje očiste prilazi oko crkve. Priskočili smo, pa sam ga fotografijom uhvatio na djelu, kako lopatom daje dobar primjer mlađima!srza @ 23:08 |Komentiraj | Komentari: 48 | Prikaži komentare
utorak, veljača 7, 2012
Ovih par dana nas je zasuo snig kakav nismo imali odavno. Nestalo nam je i struje dva dana, nekima i tri, a ko zna šta će još bit. Valjda ćemo preživit! Ovaj put neću pisat o problemima i funkcioniranju grada u ovim uvjetima. Samo ću vam izložit prizore viđene kroz moj objektiv. Žao mi je da ne mogu staviti sve fotke, ali sam izabrao najbolje. Uživajte!srza @ 01:46 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
petak, veljača 3, 2012

Baš se lipo ističe remek djelo!

srza @ 23:05 |Komentiraj | Komentari: 86 | Prikaži komentare