Moj internet dnevnik
Blog - veljača 2011
ponedjeljak, veljača 28, 2011
U subotu, dana 26.02.2011. u Jastrebarskom održano prvenstvo Hrvatske  za učenike (uzrast 10 i 11 godina). Ukupno sudjelovala 264 natjecatelja iz 71 kluba iz cijele Hrvatske.

Karate klub "Porto Tolero" iz Ploča predstavljali su Borna Petrović i Lovre Gradac, oba u katagoriji učenici, -38 kg.

 

S ukupno 5 uvjerljivih pobjeda Borna Petrović postao prvak Hrvatske u navedenoj kategoriji.

Borna je ujedno jedini osvajač medalje od klubova iz dubrovačko-neretvanske županije, a još su nastupili karate klub "Ploče" i karate klub "Kakato" iz Dubrovnika. Također Borna je i jedini prvak iz dalmatinske regije.





Foto: Jerko Srzentić

Ovom medaljom Borna je osvojio svoju prvu državnu medalju, prvu državnu medalju za karate klub "Porto Tolero", te nakon 17 godina drugi put da je u grad Ploče donesen trofej prvaka Hrvatske u karateu. To je prije Borne uspio napraviti samo Pavle Suvajac davne 1994. godine nastupajući za karate klub "Ploče".

 

Naš drugi predstavnik na prvenstvu Lovre Gradac izgubio je u trećem kolu tijesnim porazom i tako u ukupnom poretku zauzeo 12 mjesto od ukupno 32 natjecatelja u kategoriji.

BRAVO ZA BORNU I KARATE KLUB «PORTO TOLERO» SA TRENEROM JERKOM SRZENTIĆEM

srza @ 15:20 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, veljača 18, 2011
Evo jednog zgodnog prijedloga Turističkoj zajednici Ploča za usvajanje i tiskanje novih razglednica Ploča. Prijedlog se uklapa vrlo dobro u naš energetski i maškarski trenutak. Ako Turistička zajednica ne prihvati prijedlog, idemo dalje s istim prijedlogom Pokladnom odboru, a on će ga sigurno prihvatiti.

Ove razglednice bismo slali HEP-u, HAC-u, Dalekovodu, a čini mi se da će ih dobiti i gradonačelnik i njegova ekipa, kako stvari trenutno stoje ( ali i bukvalno stoje!! ).





srza @ 22:12 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 13, 2011
Danas su momci iz Torcide okitili veliki dio Grada klubskim zastavama, bijelim, crvenim i plavim trakama i prepoznatljivim transparentima koje koriste na utakmicama. Popodne je gradskim ulicama nekoliko puta prošla bučna kolona vozila sa navijačima i njihovim pjesmama. Ovih dana smo pratili kako na fasadi prostorija pločanske Torcide iza solitera pod spretnim rukama našeg mladog talentiranog crtača Mije Dominikovića niče prekrasan slavljenički grb HAJDUKA, koji je simbol stote godišnjice. Bravo momak! Dodatno su i pločanski drvoredi uz ulice okićeni bijelim papirnatim trakama bez nekog reda, ali zorno simboliziraju stalni navijački šušur. Bijele trake u obliku razigranog buketa su nikle i na jarbolima jedrilica u lučici. Sve su obalne palme zaogrnute u lancune, koji su obojeni u plavo, crveno, a na bijelima je ispisano Hajdukovo ime. Za finiš je noćas točno u ponoć Torcida zapalila 100 bengalki, koje su okružile našu lučicu i napravile prelijepu vatrenu krunu na stoti rođendan našeg najslavnijeg kluba, simbola Dalmacije. Bakljada je startala na crkvena zvona u ponoć, koja su ovaj put označila početak dana-stotog rođendana Hajduka. Prema riječima Ade predsjednika Torcide ovo je bila kruna dužih priprema i mnogo zalaganja i utrošenih radnih sati, ali i dosta novaca. Pomoć su dali Grad Ploče sredstvima koja su određena proračunom za pločansku Torcidu i uglavnom svi kafići . Ovaj nočašnji prizor je bio stvarno čudesan-za pamćenje. Sutra Torcida nastavlja po svom programu proslave sudjelovanjem na proslavi u Splitu, a kažu da su sačuvali nešto pirotehnike i za sutrašnje slavlje. Poslije bakljade torcidaši su ulicom Vladimira Nazora razvukli bijelu zastavu dužine cca 100 metara, a fešta je nastavljena na rivi i po kafićima, dalje u noć.



Bijele trake i na jedrilici slave bijelu boju

 

Ukrašavanje Grada

Bakljada
srza @ 02:03 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 10, 2011
Udruga branitelja grada Ploče je provela još jednu lijepu i korisnu akciju. Nakon prošlogodišnje akcije u kojoj su ispilali borovu šumu iznad vrtića i time izazvali i pomalo uzbune zbog nove vizure grada, koja je bila vrlo neobična, ali i odobravanja, posebno od ljudi koji su alergični na borov pelud, sada je na red došla i akcija u kojoj će se mislim pomiriti sva oprečna mišljenja. Županija i Grad Ploče su financirali materijale za navodnjavanje „kap po kap“ i sadnice, kojima je zasađen i oplemenjen prostor strme padine iznad vrtića, a sve prema hortikulturnom projektu, kojega je izradila i donirala naša mlada diplomirana inženjerka hortikulture, gđica Ana Musulin.Akcija je provedena dosad u dva dana, a trebat će još dio dana za završetak sustava navodnjavanja.Nakon akcije branitelji su se okupili ispod vrtića na lijepom druženju, uz brudet i roštilj, što je također jako važan dio njihovih aktivnosti. Svaka im čast na njihovim vrlo posebnim doprinosima izgledu i sadržajima u gradu.

srza @ 00:11 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 7, 2011
Na prvenstvu Dalmacije u borbama za sve uzraste pojedinačno i ekipno održanom 05.02.2011. u Pločama, karate klub PORTO TOLERO sudjelovao je sa svojih 10 natjecatelja.U konkurenciji 21 kluba iz cijele Dalmacije osvojio 9 medalja od čega 2 zlatne, 4 srebrene i 3 brončane.

Rezultati pojedinačno:

Kadeti, kategorija – 68 kg / Filip Dominiković, 1 mjesto

učenici,  kategorija - 38 kg / Borna Petrović, 1 mjesto

mlađi kadeti, kategorija – 36 kg / Borna Petrović, 2 mjesto

mlađi kadeti, kategorija – 45 kg / Kristijan Mihalj, 2 mjesto

mlađi kadeti, kategorija – 52 kg / Bernard Peko, 3 mjesto

mlađi kadeti, kategorija – 57 kg / Ivan Vuletić, 3 mjesto

mlađi kadeti, kategorija + 57 kg / Matyas Farago, 3 mjesto

Rezultati ekipno:

Kategorija učenici, 2 mjesto. Nastupili Borna Petrović, Lovre Gradac i Duje Oršulić

Kategorija mlađi kadeti, 2 mjesto. Nastupili Borna Petrović, Lovre Gradac i Kristijan Mihalj

Na prvenstvu Dalmacije još su nastupili: Bruno Vlatković i Petra Vlahović, te ovaj put ostali bez medalje.

U poretku klubova od ukupno 21 kluba, PORTO TOLERO zauzeo je 11. mjesto, pa je tako s postignutim rezultatima najbolje plasirani klub  u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od ukupno 5 klubova.

Poredak klubova iz Dubrovačko- neretvanske županije:

11. mjesto – kk PORTO TOLERO, Ploče

12. mjesto – kk Metković

13. mjesto – kk Kakato, Dubrovnik

14. mjesto – kk Knez Domagoj, Metković

17. mjesto – kk PLOČE, Ploče

 

srza @ 21:32 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, veljača 1, 2011
Jednostavno se moram osvrnuti na izjavu g. Lea Begovića, predsjednika uprave HEP-a na upit novinara Ante Šunjića iz Dubrovačkog vijesnika o stanju u vezi s izgradnjom Trafostanice i dalekovoda usred našega grada. Osnovna njegova izjava je :“Prekasno je za sve“. Hoće reći prekasno je za poslušati glas i zahtjeve naroda-stanovnika Ploča i okolice da se Trafostanica i dalekovodi iz središta grada premjeste na lokaciju van grada, koja neće izazivati strah da će naša djeca za petnaestak godina umirati od leukemije, da ne govorim o strašilima u obliku groznih stupova, koje su već nasadili na brdo iznad grada, na kojima će još visiti silne dalekovodne žice. Posebna bi atrakcija bila propilano brdo u blizini Pučkog otvorenog učilišta na kojem bi se  uzdizala zgrada trafostanice visine tri kata, plus jedna podzemna etaža, što sam vam zorno prikazao  na fotografiji-simulaciji zamišljenog izgleda.



Begović dalje tvrdi da je lokacija dogovorena 2004. godine i unesena u Prostorni plan Županije i grada Ploče. Istina je da je u PP Ploča unesena 2007., a u PP Županije tek ovoga ljeta na županijskoj skupštini, uz blagoslov naše dožupanice i dva naša vijećnika iz HDZ i HSS. Tvrdi se da nitko dosad nije imao primjedbe na takvo rješenje, a ja tvrdim da su tu stvar podmuklo provukli „ispod žita“ kako imaju običaj, posebno kad su na redu škakljive teme. Da je netko i htio, kako je mogao staviti primjedbu na tako nevino ucrtanu trafostanicu u obliku malog kvadratića i tri crtice, koje u stvarnosti, sada vidimo, predstavljaju pravog monstruma, koji nam već sada utjerava strah u kosti i zebnju u srca, iako ni blizu nema struje u njima.

Begović dalje napominje da za trafostanicu imaju ishođenu pravomoćnu lokacijsku dozvolu usklađenu s prostornim planovima DNŽ i Grada Ploče. Stanje je takvo da zaista imaju lokacijsku dozvolu koja je pravomoćna, ali je protuzakonito izdana, jer lokacija nije bila predviđena u županijskom planu, a on se je po zakonu morao poštivati kao plan višeg reda, pa je zahtjev morao biti odbačen.Građevinsku dozvolu za dalekovode sada više ne spominje Begović, jer je jako svjestan da su i nju protuzakonito ishodili na način da su to provukli kroz dozvolu za autocestu, a izdalo ju je Ministarstvo, iako po zakonu Ministarstvo ne izdaje građ. dozvolu za dalekovode od 110 kV, nego tek od snage 220 kV. Išli su tako daleko da su predsjednici vlade J. Kosor podvalili krivi podatak da dozvola za dalekovode nije izdana, pa je ona tako i odgovorila na upit zastupnika u Saboru RH. Kaže dalje Begović da su njegovi stručnjaci lani na okruglom stolu stručno i argumentirano prikazali neštetno stanje koje će nastati izgradnjom TS. To su oni isti stručnjaci, koji su nas ubjeđivali da trafostanica zrači manje od utičnice, da se visokonaponski kablovi ne mogu ukopavati po ovakvom brdovitom terenu, da bi trebalo voditi od TS, ako bi bila na prvobitnoj lokaciji 20 kablova od 10 kV, koje bi trebalo ukopati u kanal minimalne širine 7,5 m, da bi ti ukopani kablovi bili 10 puta veće zračenje od zračnog dalekovoda i slične mudrolije. Moram reći da im nitko nije povjerovao u te argumente. Begović u nastavku tvrdi da je prošlo više od 4 godine od početka radova na TS, koji su u visokoj fazi izvedbe, uz znatna potrošena financijska sredstva. Rok za završetak TS je kraj 2012. Uz svu spremnost da se iziđe u susret lokalnoj zajednici premještanje je gotovo nemoguće u zadanom roku. Za razliku od njegovih stručnjaka on nije tvrdio da su već potrošili 30 milijuna kuna, koji bi se nepovratno bacili ! Za rok do kraja 2012, vjerujemo da nije moguće premjestiti TS na drugu lokaciju, posebno ovim tempom, kada od srpnja 2010, kada je bilo jasno što građani zahtijevaju do danas oni nisu ni prstom pomakli da se išta napravi u tom pravcu, nego su potpuno ignorirali Grad Ploče i bahato nastavili sa montažom stupčina na ruglo grada.

Sada HEP-ovi stručnjaci Gradu Ploče službenim rješenjem tvrde da oni ne mogu osigurati struju za npr jednu malu crpnu stanicu u Poduzetničkoj zoni Vranjak snage 5,7 KW, što odgovara snazi recimo za jednu garsonjeru! Postavio bih i pitanje gospodinu Begoviću gdje je struja koja je odavno bila osigurana za poduzeća, koja godinama ne rade u Pločama: Brodometal, Azbest-Plobest, Pomgrad, Neretva inženjering, Kartonplast, Vojska i da ne nabrajam. Mislite li da je korektno ponašanje vaših stručnjaka, ili bi bilo bolje da porade zajedno sa gradskim službama na rješenju problema, a siguran sam da rješenje nije nimalo teško, a tvrdim da je i jeftinije nego zamišljeno i brže izvodivo, ali uz volju da se rješenje i postigne. Siguran sam da je bolje to, nego izazivati gnjev građana koji su spremni na sve da se ne dozvoli TS usred grada. Ovakve ucjenjivačke pritiske na grad u kojem uostalom vlada HDZ, koji vlada i u državi smatram da neće podržati ni vlada RH u ovoj situaciji.

srza @ 16:26 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare