Moj internet dnevnik
Blog - veljača 2010
ponedjeljak, veljača 22, 2010

Možda im je upravo zato Josipović poručio: 'Ne zaboravite da je ovo vaša zemlja i da nema drugog gospodara osim vas'.

Upravo ta rečenica čiji je smisao  u zemljama s respektabilnom demokratskom tradicijom sam po sebi razumljiv dolazi u pitanje kada se radi o stanovnicima Bosanke. Njih nije nitko pitao što misle o dalekovodu pored njihovih domova. Da se radi samo o narušavanju pogleda, o uništavanju krajolika i umanjivanju vrijednosti  njihove imovine, opet je netko trebao poslušati njihovo mišljenje. Nažalost, ovdje se ne radi samo o uništavanju ljepote Srđa ni idile na Bosanci, već o direktnu napadu na njihovo zdravlje i njihove živote. Tko je radio i odobrio plan nižeg i višeg reda u koji je ucrtana i trafostanica i dalekovod? S kojim pravom i bezobzirnom lakoćom je neki 'ćato' koji ne zna ništa o štetnosti elektromagnetskog polja takve snage kakva bi trebala izrasti na Bosanki, ili ga nije ni briga, stavio paraf na takvu strahotu?

Hoće li sada svi redom početi dovoditi para stručnjake koji će tvrditi kako nema opasnosti po zdravlje, kako Dubrovački piše senzacionalistički? Hoće li ovaj grad imati dovoljno pameti i snage natjerati ih na drugačija rješenja? Struja nam je neophodna, tu nema rasprave, ali nije pitanje treba li nam struja ili ne, u pitanju je pravo na normalan i zdrav život i jednako tako na očuvan i oku ugodan okoliš. Jer ovdje se živi od turizma, a kako bismo od njega živjeli, treba zaštiti svoje ljude i još više svoju djecu. Danas na Bosanki, a sutra u Gradu ili negdje oko njega, svejedno.  Svi smo mi Bosanka. Jer kako reče novi predsjednik, svi mi doista trebamo 'pravednost koja ne čini iznimke i domoljublje koje ne počiva na osobnu interesu'.

 

Ovaj citat gore je iz kolumne Vjere Šuman u Dubrovačkom vijesniku od 19.02.2010. Odnosi se na izgradnju dalekovoda na Bosanci kod Dubrovnika, a komentar je članka iz iste novine, autora Marka Thomasa, koji među ostalim kaže:

Rezultati istraživanja govore o povezanosti obolijevanja djece od leukemije i dalekovoda postavljenih u blizini stambenih naselja. Najvažniji faktor upravo je blizina postavljanja dalekovoda. Djeca koja žive u krugu od 200 m udaljenosti, spadaju u najrizičniju skupinu, međutim, samo neznatno, manjem riziku za oboljenje od leukemije izložena su i djeca u krugu od 600 metara udaljenosti.

Ovo pišem iz razloga što se u Pločama upravo izvode radovi na izgradnji 110 KV dalekovoda iznad naselja Birina, a vodi do buduće trafostanice na brežuljku u središtu grada. Na karti koju prilažem sam označio položaj trafostanice i koridorie 200 i 600 m udaljene od dalekovoda.

Vidljivo je da je praktično čitav grad u zoni opasnosti od utjecaja elektromagnetnih polja, koji uzrokuju leukemiju kod djece.

PA ZAR SMO MI PRETPLAĆENI NA SVE MOGUĆE NAFTE, KEMIKALIJE,OTROVE, PRAŠINE, FEKALIJE I SADA JOŠ I ZRAČENJA!?

Baš me zanima dragi čitatelji šta vi o ovome mislite!?Karta sa ucrtanim zonama opasnostiPogled na stupove dalekovoda

srza @ 23:18 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 15, 2010

Kako san obeća, povirija san na maskenbal u Domu kultutre. Mogu odma reć da sam bija zadovoljan kad san vidija da su skinili iz kina sve stolice i stavili ih ustranu, pa tako dobili ogromni prostor za bal, kojega nema niko na daleko! Na pozornici je već prašija Kompas kao kaubojska ekipa. Dvorana je bila popunjena stvarno velikin brojen i to svakakvih lipih maškara. Raspoloženje vrhunsko. Sa stropa visi nekoliko stotina crvenih balona u obliku srca, sve u stilu Valentinova. Na pozornici se kočoperi Krnjo sav napuvan, a još ne zna jadan šta ga čeka. Sve u svemu odlična zabava, a i šank jako dobro radi, leva-leva. A evo van i nekoliko fotki za dočarat atmosferu.Kompas prašiNjegova visost blagoslivljaKrnjo se napuvaPovirija je i gradonačelnikSuđenje-jedini dio koji nije valja. Ništa se nije razumilo, nego da su oba Karamatića popušila izboreKrnjo je prema presudi lansiran nebu pod oblake-zgodno-originalnoOko ponoći su puštene stotine crvenih srdaca za Valentinovo!A vidi ovoga ljudoždera šta je obdaren!Vesela ekipa barmena

Eto tako je to bilo dok nisan otiša ća. Ja san ipak malo stariji čovik, kako mi je jučer u komentarima napisa nepoznati neregistrirani obožavatelj, i još me lipo naštrapaca. Kako san i napisa, kad su maškare u pitanju, svak se može nadat pizdariji na svoj račun, pa san je tako i ja zaradija. Dobro je, ne triba se niko u ovo maškarsko vrime previše ježit. Na kraju mogu zaključit, da je omladina jako dobro odradila ovaj maskenbal, ali im ipak ostaje velika zamjerka iz predhodnog posta, jer svakako trebaju koristiti već stečena iskustva starijih.


srza @ 23:27 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
subota, veljača 13, 2010


ode lanjski krnjo!


Nisam moga povirovat rođenin očima i ušima. Ove godine u Pločama nećemo imat maškare! Nakon dosta dugog niza godina u kojima je vridni maškarski odbor i Turistička zajednica uspila izgradit i održat maškarske fešte, koje se već mogu smatrat dobron tradicijon, čime naše malo misto inače stalno oskudijeva.

Ne znan tko, ali valjda gradska vlast, je oduzela organizaciju maškara Turističkoj zajednici, odnosno dosadašnjim organizatorima i dodijelila je Pučkom otvorenom učilištu. I uz to im u proračunu umanjila odobrena sredstva sa prijašnjih 33.000 Kn, na 20.000 Kn, tj na 60 % od dosadašnjih. Oni su stoga odlučili da će uvest recesiju u program i da nema dovoljno vremena za organizaciju maškara. Ma zamislite-IZNENADILO IH !. Odlučili novi organizatori da neće biti maškarskih kolona kroz grad, što bi se nekako moglo i progutat, ali da nema pločanskih maškara i krnje i javnog suđenja krnji, pa na kraju i fažola-e to se jednostavno ne more progucat. Pa ne boji se valjda gradonačelnik da će on bit krnjo-nije još zaslužija. Ali kad je prošli gradonačelnik moga progucat da bude krnjo, pa priživija, ne bi ni njemu ništa bilo. Uostalom red ga je baren jednon u mandatu bit u glavnoj ulozi za maškare.

Oni su dakle odlučili organizirat veliki maskenbal za užu grupu u Domu kulture, što bi po obujmu organizacije bilo na razini od otprilike 10 % ukupne dosadašnje organizacije po težini zadatka i po troškovima. E, ali će oni svakako potrošit onih gore spomenutih 60 % odobrenih novaca. Vidi se to po glamuroznim šarenim plakatima i letcima koje dijele u sve poštanske sandučiće. Da ne spominjen posebne radio emisije za najavu maskenbala i reklamne đinglove, koji se stalno vrte na radio Ploče, a koji nisu baš jeftini.

Moran se osvrnit na plakat di su najavljene mnoge face i štrace, ali skupa s njima i Krešo, pa nisan siguran jeli oni to njemu već pripremaju ulogu krnje. A u radio emisiji nekidan kaže Pekma da će svirat Kompas, jer likovima s plakata i triba kompas. Dobro, u stvari kad su maškare u pitanju svak se može nadat pizdariji na svoj račun.

Ulaz je slobodan, pa ću možda povirit radi izvještaja kako je bilo. 

E DA, SRETNO VALENTINOVO SVIM ZALJUBLJENIMA!

srza @ 23:57 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 11, 2010

Kako su lokalni mediji već objavili u Pločama se jučer i danas održava manifestacija GASTRO 2010, tj natjecanje učenika iz turističkih zanimanja za ovu godinu. Natječe se 15 srednjih škola od Zadra do Dubrovnika. Ove godine domaćin je grad Ploče i  naša Srednja škola "fra Andrije Kačića Miošića".

Jučer sam pratio natjecanje barmena u baru hotela "Bebić" i kuhara u školskom restoranu - radionici u "Mornara", pa ću vam pokazati par fotografija sa uspješnih natjecanja.

Suci degustiraju koktele

Pogledajte ovo uspješno flambiranjeGotova jela - i ja sam degustirao jedno-izvrsno!Suci degustiraju jelo

Danas će biti završena i ostala natjecanja i na kraju priređena izložba i degustacija u restoranu "Parila" u Luci

DODATAK:

Jučer su učenici u restoranu "Parila" radili i hladna predjela i kolače, koje su danas izložili na kraju manifestacije, pa pogledajte šta sve djeca znaju!

 
srza @ 11:53 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
utorak, veljača 9, 2010

Prigodom lanjske akcije Lovačkog društva „Vranjak“ Ploče u lovištu“Striževo“ u Baćini, u kojoj su čišćene brdske staze i brojena muflonska divljač, zabilježio sam fotoaparatom nekoliko zanimljivih motiva iz zapuštenog starog sela Striževo. Pogledajte zanimljivu autohtonu dalmatinsku arhitekturu, koju bi bilo relativno lagano obnoviti, revitalizirati i staviti u funkciju turizma, a u ovom slučaju i lovnog turizma. Samo bi trebalo produžiti brdsku cestu u obliku požarnog puta dužine cca 500 metara, i vlasnike animirati putem već postojećih sustava poticaja.Pogled prema punti Sućuraj na Hvaru

LjepotanStara vrčinaTuranj za maslinePogled prema Baćinskim jezerima
srza @ 22:56 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 7, 2010

Ne mogu uvijek kritizirati naše komunalce. I oni povremeno zaslužuju pohvalu, iako smo mi često skloniji ukazati na propuste, nego na dobre stvari, jer valjda mislimo da su dobre stvari zapravo normalno stanje stvari. Šetajući rivom nekidan mi je zapeo za oko jedan svježiji dio kamenih arli oko palmi, i odmah sam se sjetio odakle to. Naime prošloga ljeta smo imali tradicionalnu ronilačku akciju čišćenja podmorja u gradskoj lučici, u sklopu koje smo izvadili iz mora više kamenih elemenata arli, koje su pobacali naši vrli nepoznati huligani u noćnim izljevima domoljublja i kućnog odgoja. Naši komunalci su te kamene elemente ispjeskarili i vratili ih na njihovo mjesto. BRAVO ZA NJIH !
Izvađeni kameni elementi u ronilačkoj akciji prošlog ljeta


Sada su montirani na njihovo mjesto-istina sada nešto oštećeni
srza @ 21:55 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, veljača 5, 2010

Jučer su remorkeri „Brodospasa“ pokušali odsukati MB „OREBIĆ“, koji se je nasukao na pješćani sprud pred ulazom u Neretvu. Akcija i pored dva snažna remorkera nije uspjela. Brod se je jako zabio u pijesak, koji ga nemilice drži. Prema vijestima iz kapetanije morat će se ili dogoditi velika plima, kakve su bile prije desetak dana, ili će se morati na licu mjesta istovariti određena količina rasutog cementa, ili će se pokušati otkopati pijesak koji drži brod !

Pratimo tijek akcije.
srza @ 09:54 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare