Moj internet dnevnik
Blog - prosinac 2012
srijeda, prosinac 26, 2012ZDRAVKO SRZENTIĆ 

POZIVNICA

Čast mi je pozvati Vas na otvorenje

moje prve samostalne izložbe slika

 

1. SAMOSTALNA IZLOŽBA SLIKA

NAKON 30 GODINA SLIKANJA

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE

27.12.2012.-Sveti Ivan-Četvrtak u  20 h

Izložba će biti postavljena 12 dana

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta-Likovne

radionice

srza @ 09:05 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 24, 2012


srza @ 23:37 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
subota, prosinac 22, 2012
 

Ovih dana suočeni smo svi skupa sa ljudskim apelom za pomoć, koji je uputio naš čuveni sugrađanin  Aleksandar Adamović-LEŠO. Naime Lešo je teško obolio na plućima i ne može samostalno disati, pa je praktično stalno priključen na aparat, koji ima kući i na taj način preživljava. Taj aparat mu omogućava „klinički život“, ali ga od kliničke smrti dijele sekunde. Kada se dogodi da nestane struje, a dogodi se u nas vrlo često, onda nastaje panika. Tada susjedi vatrogasci poduzimaju najhitniju akciju dovoženja agregata i spašavanja života. Pa sad vi zamislite kako izgleda život na tankoj niti. Probajte zadržati dah na pola minute, pa će vam odmah biti jasno s kakvim strahom je Lešo stalno suočen. Evo sad se je Lešo obratio svima tražeći pomoć. A da bude sasvim jasno, radi se o vrijednom i plemenitom čovjeku i humanitarcu, starom Pločaninu. Lešo je dragovoljni davatelj krvi preko 100 puta, i bio bi i dalje, da ga nije zadesila ta ružna bolest. Pitanje iz naslova baš i nije sasvim ozbiljno pitanje, jer sam siguran da je Lešo odavno prije trebao imati pomoć, koju traži sada, kad više ne može izdržati. Ne mogu baš shvatiti kako to da nije u pomoć priskočila Luka Ploče, čiji je oduvijek radnik, ili čuveni lučki sindikat, koji se odazivao na mnoge različite pozive i akcije, ili Klub dobrovoljnih davatelja krvi, ili Crveni križ, a naravno i svi mi koji Lešu poznajemo. Ovim putem i ja apeliram na svakoga: LJUDI POMOZIMO LEŠI DA ŽIVI DOSTOJNO ČOVJEKA!! A ne treba pritom zaboraviti ni još jedan važan detalj. Ti aparati za disanje 24 sata na dan troše struju, koju treba platiti, a to Lešina primanja ne omogućavaju.

Lešo iz boljih dana

srza @ 23:09 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, prosinac 21, 2012
19.12.2012. su mali karataši kluba Porto Tolero tradicionalno polagali za nove pojase. Njih 36 je pokazalo dobro svladane vještine i položili su svi pred trenerima Srzentićem i Čelićem. Bilo je tu propitivanja različitih stavova, udaraca, blokada i na kraju su revijalno pokazali borbe. Domaćini počastili sportaše, roditelje i goste lijepom zakuskom i svima zaželjeli sretne blagdane.srza @ 21:49 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 20, 2012
Jučer sam zamoljen da snimim nekoliko fotografija sa Izbornog zbora HSP dr A. Starčević-podružnica Ploče, koji je održan u izložbenoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Pločama.

Skupio se očekivani broj članova stranke, a došla je i predsjednica stranke Ruža Tomašić sa suradnicima. Radni dio je započeo intoniranjem Lijepe naše i minutom šutnje za poginule branitelje i na kraju te minute se izgovara: „s nama su“, što mi je bilo vrlo simpatično.

Izabrano je novo vodstvo na čelu sa novim-starim predsjednikom Zvonimirom Dugandžićem i podpredsjednici Tomislav Markota i Ivica Ćopo. Zatim se skupu obratio izabrani predsjednik sa nekoliko riječi. Ruža Tomašić je u svom obraćanju članovima stranke između ostalog pojasnila da se potpisanan koalicija s HDZ-om ne odnosi na naredne lokalne izbore, nego na parlamentarne izbore (!) i da oni na terenu slobodno prema svom najboljem iskustvu koaliraju s kim god odluče. Šta se tiče njezinih planova i želja kaže da joj je plan ostvariti 10 zastupničkih mjesta u Saboru, i da će ona to i ostvariti, jer nikad ne odustaje u borbi. 

srza @ 23:44 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 19, 2012
Kako je već objavljeno ponovno je obnovljen Ragbi klub Ploče i na Osnivačkoj skupštini odlučeno da se obnovi registracija, izabrano rukovodstvo kluba.Već neko vrijeme vrijedni momci treniraju pod vodstvom trenera Vojislava Kulidžana na terenu u vojarni, a ako vrijeme nije pogodno, onda su u teretani. Vidim na facebooku se dogovaraju kada će se naći na treningu, i to odlično štima.

Atmosfera u klubu je, rekao bih pomalo euforična, jer su momci puni želje i adrenalina, jedva čekajući da počnu javno nastupati. To se prije nekoliko dana i ostvarilo. Igrali su prijateljsku utakmicu protiv kluba iz Šibenika na njihovom terenu na Mandalini, i usprkos velikoj hladnoći i buri, bez dovoljno iskustva ostvarili jako dobar rezultat, koji jest poraz, ali častan.

 

Izvještaj o gostovanju tajnika B. Kulidžana: 

Ragbijaši Ploča vratili su ragbi na jug Hrvatske i po velikoj hladnoći i buri gdje se temperatura u živi spustila na jedan celzijusovih pred oko stotinjak najvjernijih simpatizera ragbija odigrali prijateljsku utakmicu u Šibeniku protiv istoimenog kluba koja je završila rezultatom 29:14  za domaću ekipu. Nakon duže pauze i tek nekoliko mjeseci treniranja pružili su odličnu igru pogotovo u prvom dijelu susreta gdje su bili ravnopravan protivnik te kombinacijom iskustva i mladosti najavili bolju budućnost.  Na ovoj utakmici po prvi put priliku da igraju dobili su Ivan Šunjić, Angelo Kulidžan, Roko Ronaldo Barbir i Josip Bakula koji su zadovoljili svojim pristupom igri i znanjem.  Poentirali su Hrvoje Raič(5), Davor Marević(5) i Danijel Ostojić(2+2).

Ragbi klub Ploče: Ivan Šunjić, Davor Marević, Zoran Mrgić, Aner Zlomušica, Hrvoje Raič, Boris Kulidžan, Mateo Giljević, Boris Bajnoci, Ante Vidović, Danijel Ostojić, Angelo Kulidžan, Josip Bakula, Roko Ronaldo Barbir, Rino Rebac, Sead Demirov, Željko Barbir, trener - Vojislav Kulidžan.Predbožićno druženje

Poslije dobrog početka pao je dogovor da će se ići u akciju prikupljanja boca, u čemu su im pomogli i restorani Fulin i Galeb, a od prikupljenog novca je financiran dio troškova puta u Šibenik i zajedničko druženje u prostorijama Mjesnog odbora. Glavni kuhar je bio kapetan ekipe Mrgić i mogu potvrditi da je majstor od kužine sa odličnim gulašem od junetine, malo svinjetine i šampinjona, lagano zaljućeno po neretvansku. Predsjednica Sonja Bolčić se iskazala kolačima. Odlično druženje za kraj godine, i obvezni dogovor kada je slijedeći trening. Mene osobno posebno oduševljava činjenica da su momci u srcu pravi amateri ( u pozitivnom smislu), skromni i vrijedni, i mislim da zaslužuju punu potporu u povratku ragbija na naše prostore.Osim gornje fotke Juhijeve, ostale su skinute sa fb ili iz video snimke, pa nisu baš dobre!

srza @ 00:17 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
subota, prosinac 15, 2012
Dana 14.12.2012. održana je Osnivačka skupština Udruge branitelja protuzračne obrane Ploča.  Uz intonaciju Lijepe naše i minutu šutnje za sve poginule branitelje skupština je počela radom u 17:00 a završila u 18:10. 

Četrdesetpet prisutnih pripadnika PZO Ploča na Skupštini su glasali javno a izabrabna su tjela udruge:

-         časni sud

-         nadzorni odbor

-         izvršni odbor

-         dopredsjednik Udruge

-         predsjednik Udruge

U časni sud su izabrani:                  Zoran Šutić, Radovan Miošić i Žarko Dropulić

U nadzorni odbor su izabrani:        Davor Katić, Branko Šipić i Zoran Bule

U izvršni odbor su izabrani:              Ivan Ostojić, Ante Šendo, Ante Nikolac i Igor Markota.

Dopredsjednik udruge:                   Nebojša Katić

Predsjednik Udruge:                       Živko Žderić

Tajnika bira izvršni odbor na prvoj sjednici, a predložena su dva kandidata:

Zdenko Vuksan i Milovan Milidragović.

Dan Udruge PZO Ploča je 23. kolovoza, a to je dan osnivanja PZO Ploča 23. kolovoza 1991. godine.

Ciljevi i djelatnost udruge su:

-         njegovanje tradicije HV,

-         obilježavanje i posjeta grobnih mjesta pripadnika PZO Ploča,

-         zaštita dostojanstva Domovinskog rata,

-         skrb i zaštita članova Udruge, ostvarivanje prava u okviru zakona RH,

-         prikupljanje dokumenata o ratnom djelovanju samostalne postrojbe PZO Ploča i u sastavu 204/2 brigade radi povijesne istine,

-         suradnja s ostalim udrugama grada Ploče i PZO udruga RH.

Nakon održane skupštine članovi Udruge PZO Ploča imali su domjenak.

Ovom prilikom zahvalio bih se Udruzi branitelja grada Ploče na prostoru za rad inicijativnog odbora.

Zahvaljujem gradu Ploče na pomoći i nazočnosti njihovog predstavnika na osnivačkoj skupštini Udruge branitelja PZO Ploče.

 

Predsjednik Živko Žderić

 

To bi bilo izvješće predsjednika nove Udruge, a ja bih još dodao da su članovi izrazili negodovanje na situaciju vezanu za neobjavljivanje, odnosno neobjavljivanje i nevaloriziranje rezultata, koje je PZO postrojba postigla tijekom ratnih operacija na bojištu. Tako je naprimjer Zoran Šutić iznio podatak da je JNA službeno priznala da

su joj Hrvati oborili 29 zrakoplova na čitavom bojištu, a nama je poznato da ih je u području Neretve oboreno čak 9 komada, što znači da smo ih mi oborili preko 30 %. Zato su poslije toga naše područje zaobilazili u širokom luku.

Novi predsjednik Živko Žderić je pojasnio da će prikupljanje ratnih podataka biti jedna od važnijih aktivnosti, kojima će se Udruga baviti, te da se planira za oko dvije godine sakupiti dovoljna količina povijesne građe, kako bi se mogla napisati i objaviti monografija postrojbe protuzračne obrane Ploča, jer je realno do sada objavljeno vrlo malo o ovoj postrojbi, što je propust svih sudionika. Također su navedeni neki primjeri članova postrojbe, koji posjeduju značajne podatke i dokumentaciju iz ratnih dana.srza @ 22:10 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 11, 2012
I ove godine je Sveti Nikola u pločanskoj crkvi djeci darivao poklone, kao i dosad. U organizaciji i o trošku Udruge obrtnika Ploča, koji su pripremili oko 350 lijepih darova, Sveti Nikola je poslije popodnevne mise obradovao mališane. Bilo je veselja, ali smo vidjeli i suzice. Pitam ja: Zašto si Cvita plakala, a ona meni: „Južan je“. Eto ti moj Gogo pa se misli!"Južan je"

srza @ 23:49 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 10, 2012
U subotu, 08.12.2012. u hotelu BEBIĆ održana je još jedna uspješna 32. Pomorska noć, i tako produžena jedna od najdugovječnijih tradicija u Pločama. Sale hotela su bile odlično popunjene, glazba i štimung od grupe KOMPAS kao i uvijek izvrsna, ovaj put uz našu Nedu Parmać. Spiza odlična, a pića po vlastitim željama.Dobro raspoloženje je održavano do jutarnjih sati. Glazbena ekipa KRALJEVI NERETVE, je nenametljivo, lagano muzicirala u pauzama Kompasa.

Večer je započela najavnim govorom g. Svemira Zekulića, predsjednika Udruge Višnjica, organizatora zabave.

Ples je otvorio Svemir sa suprugom Lidijom i plesni podij je začas bio pun veselja.

Voditeljica ove godine je bila Marija Grgurinović Bebić, koja nas je profesionalno vodila čitavu večer kroz zamišljeni program, uz javnu zahvalu svim sponzorima i donatorima, koji su svojim doprinosima omogućili ovu noć.

A potom poznati tradicionalni nastup g. Petra Jelčića, doajena Pomorske noći, sa njegovom trubom, koja je ovaj put malo „dištonavala“, ali to nije nikome smetalo.Na programu je bila i tradicionalna bogata lutrija, u kojoj je obradovano dvadesetak sretnih dobitnika vrijednih nagrada.Zanimljivo je da je prvu nagradu, lijepi televizor Toshiba opet osvojila obitelj Bogunović, kao i lani. Svaka čast!srza @ 16:16 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
subota, prosinac 8, 2012
U ponedjeljak, 03.12.2012. u Domu kulture u Pločama Zajednica žena Katarina Zrinski iz Ploča je opet priredila krasnu večer poezije, glazbe, glume i slikanja, umjetnosti općenito. Bila je to druga po redu takva manifestacija, ovaj put posvećena profesoru Tomislavu Zubčiću-Zupi, koji je iznenada umro pred dvije godine. Malo prije smrti je zapaženo uspješno sudjelovao u prvoj poetskoj večeri naših Katarina.

 

Dvorana je bila jako dobro popunjena, sa lijepom scenografijom, uz mnoštvo sudionika koji su govorili poeziju naših domaćih pjesnika, uglavnom autori sami.

Recitirane su pjesme od Bosiljke Kužić, Ljilje Mihaljević, Anđelke Vlahović, Josipa Zubčića, Hrvoja Barbira, Jasmina Brajlovića, Ankice Jerković, Ane Karlović, Tonija Krilića Tanje Morić, Ivana Bulića, Jelene Ćelić i Danje Đokić.

Bile su tu Zupine supruga Boženka i kćerka Vera.

U glazbenom dijelu su nastupile su ženske klape „Pločanke“, „Providenca“, „Stablinke“, i muška klapa „Mindel“.

Postavljena je izložba slika Tihe Kežić iz Staševice, a gosti večeri su bili Zupini kolege glumci, članovi amaterskog kazališta iz Metkovića i Opuzena, koji su projekcijom video zapisa zajedničkih kazališnih predstava oživili uspomenu na Zupu.

Nakon predstave posjetitelji su počašćeni odličnim domjenkom, kojega su pripremile vrijedne Katarine.

Može se reći da su se Katarine opet pokazale kao ekipa koja ima odličnih ideja što ih vrijednim radom redovito ostvaruju i svakako obogaćuju naš kulturni život u inače dosta sumornoj stvarnosti, svaka im čast!

srza @ 00:07 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 5, 2012
U Pločama je u nedjelju održan međunarodni karate turnir PLOČE OPEN 2012 u sportskoj dvorani u organizaciji Karete kluba PORTO TOLERO iz Ploča, pod pokroviteljstvom Udruge branitelja Grada Ploče. Na svečanom otvaranju postrojilo se 578 natjecatelja, 42 kluba iz Hrvatske, BiH i Crne Gore

Turnir je otvorila dožupanica Marija Vučković, a domaćin i organizator, trener Jerko Srzentić je dožupanici, gradonačelniku, don Petru Mikiću i Udruzi branitelja Grada Ploče uručio prigodne plakete u znak zahvalnosti za stalnu podršku i pomoć. Atmosfera u gradu i u dvorani je bila izuzetna, bio je to pravi sportski šušur sa tolikim brojem sudionika natjecatelja, trenera i funkcionera, sudaca, velikim brojem roditelja i domaće publike.

Natjecatelji karate kluba Porto Tolero osvojili su ukupno 15 medalja, od čega su 4 zlatne, 4 srebrene i sedam brončanih medalja.

Zlatne medalje: Borna Petrović, Anamaria Maršić, Kristian Mihalj, kadeti ekipno

Srebrene medalje: Roko Gradac, Anamaria Maršić borbe i kate, Kristian Mihalj

Brončane medalje: Renato Žderić, Tereza Grujičić, Ivana Gradac,Matej Štrbić (dvije medalje), učenici ekipno, mlađi kadeti ekipno.

Još su nastupili ali ostali bez medalje sljedeći natjecatelji:

Bruno Šutić, Toni Jelavić, Luka Štrbić, Luka Vidojević, Lorena Štula, Lara Jovanović, Ana Sinković, Lina Šutić, Roko Butigan, Bartol Deak, Jan Dropulić, Josip Štrbić, Vedran Antičić, Lovre Gradac, Branimir Žderić, Martin Barbir.

 

IZVJEŠTAJ O POSTIGNUTIM REZULTATIMA:

PLOČE OPEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLOČE, 02.12.2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POREDAK KLUBOVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RED.

KLUB

MJESTO

ZLATO

SREBRO

BRONCA

UKUPNO

1

OBI

SPLIT

10

3

12

25

2

SOKOL

SPLIT

8

12

11

31

3

NERETVA

MOSTAR (BIH)

8

4

4

16

4

BROTNJO

RUNOVIĆ

7

2

4

13

5

HERCEGOVINA

ZAGREB

6

5

13

24

6

PORTO TOLERO

PLOČE

4

3

6

13

7

LJUBUŠKI

LJUBUŠKI (BIH)

3

7

7

17

8

MEĐUGORJE

MEĐUGORJE (BIH)

3

5

5

13

9

KAKATO

DUBROVNIK

3

4

7

14

10

ZRINSKI

CISTA VELIKA

3

2

6

11

11

EMPI

PROZOR / RAMA (BIH)

3

1

1

5

12

BIOGRAD

BIOGRAD

2

 

1

3

13

ŠIBENIK

ŠIBENIK

1

5

4

10

13

KNEZ DOMAGOJ

METKOVIĆ

1

5

4

10

15

METKOVIĆ

METKOVIĆ

1

2

10

13

16

PLOČE

PLOČE

1

2

2

5

17

DALMACIJACEMENT

SOLIN

1

1

3

5

18

BLAGAJ

BLAGAJ (BIH)

1

1

 

2

18

VUKOVAR 91

VUKOVAR

1

1

 

2

20

BOŠNJAK

KONJIC (BIH)

1

 

4

5

21

SATORI

SARAJEVO (BIH)

1

 

2

3

22

SHOTOKAN

LJUBUŠKI (BIH)

 

1

1

2

23

KRK CROATIA

NJIVICE

 

 

4

4

24

FORTITER

KAŠTELA

 

 

3

3

24

BRAČ

SUPETAR

 

 

3

3

26

FORUM

ZADAR

 

 

1

1

26

POSUŠJE

POSUŠJE (BIH)

 

 

1

1A moj komentar bi bio da je jako čudno da Karate klub Porto Tolero ponovno u proraačunu za slijedeću godinu dobija pet puta manje sredstava od Karate kluba Ploče i to po jako čudnim kriterijima da svaki klub mora biti uspješan najmanje pet godina da bi ostvario jednakopravnost s drugim klubovima u Zajednici športova Grada Ploče!? Pitam se čemu služe takvi kriteriji, jer ovaj klub sasvim sigurno potpuno pobija takvu nezdravu logiku, koja se provodi u našoj Zajednici športova.

srza @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 2, 2012
U subotu su branitelji Udruge branitelja Grada Ploče opet organizirali vrlo korisna predavanja o maslinarstvu i vinarstvu. Nastavak je to lanjskih predavanja na temu PTSP kod branitelja. Predavanja je održao dipl. ing. Ivo Batinović, savjetnik za poljoprivredu u odlično popunjenoj dvorani Doma kulture u Pločama. Bilo je tu oko 300 zainteresiranih branitelja i ostalih građana. Vrlo zanimljivo predavanje, gdje sam i sam naučio nekoliko važnih stvari, koje ću ja dogodine primijeniti kod pravljenja vina. Vjerujem da su i drugi čuli mnoge korisne informacije koje razbijaju stoljetne tabue. Ukratko, činjenica je da struku i nauku treba poštivati, a tradiciju održavati, ali i mijenjati nabolje.

Batinović nam je prezentirao i tri uzorka ulja koje smo mogli kušati, čime je zorno ilustrirao predavanja. Jedina manja zamjerka je da nisu bila predviđena pitanja publike, jer bi se i kroz njih razjasnile neke dileme, koje možda proizlaze iz prestručnih izraza, koje mnogi možda ne mogu razumjeti.

Udruga „Vita“ je braniteljima uručila poklon u vidu ručno izrađenog adventskog sviječnjaka, uz želju da ga zapale za njihovo dobro zdravlje.

Sastavni dio događanja je bio i kulturni dio programa u kojem su nastupili:

KUD „Bagalovići“ iz Krvavca, KUD „Leopold Mandić“ iz Čapljine, KUD „Marko Markota“ iz Rogotina i ženska klapa „Pločanke“i zaradili zasluženi pljesak publike.

Poslije predavanja, u predvorju velike sale je postavljeno preko 20 stolova koje su aranžirali branitelji-proizvođači i razna mala obiteljska gospodarstva, udruge i mjesni odbori s područja Grada i Primorja od Gradca do Drvenika. Nudili su na degustaciju razna jela kao slane srdele i inčune, suhe smokve, smokvenjak slatki i papreni, pršute i sireve, masline, fritule, kolače i slastice, pića u vidu različitih rakija sa svim i svačim, vina raznih vrsta.

I na kraju je bio popularni braniteljski roštilj, jako dobro pripremljen, uz odgovarajuća pića. 

srza @ 22:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare