Moj internet dnevnik
Blog - prosinac 2009
srijeda, prosinac 23, 2009
srza @ 23:24 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare

21. prosinca u Domu športova u Pločama održan je veliki koncert sa svrhom skupljanja novčane pomoći za liječenje naše mlade sugrađanke Ivane Nikolac, koja je prije par godina stradala u prometnoj nesreći, i od tada je oduzeta, u potpunoj ovisnosti od drugih. Kako postoje nade da se liječenjem u Švicarskoj može postići znatan napredak, koji bi Ivani olakšao život, na inicijativu njenog brata, u organizaciji Auto moto kluba Racing team Ploče, na koncertu su nastupili mnogi izvođači.

Zbor srednje škole fra Andrije Kačića Miošića i crkveni zbor Kraljice neba i zemlje, klapa Luka Ploče i Mimo, Dražen Zečić, Mate Bulić s pločanskom grupom Delta, Joško Čagalj Jole, splitska grupa Viva.

Mate Bulić je najavio da ovo nije zadnji koncert za Ivanu i da će se ići diljem Hrvatske,do Vukovara.

Ono što želim posebno naglasiti je da sam bio ponosan na naše sugrađane, koji su se odazvali u velikom broju, mislim oko 1.500, kako bi poduprli Ivanu svojim prilozima. Koncert je odisao dobrim vibrama, a na kraju, kada je Ivana sa bine svima zahvalila, uz skromnu želju da joj liječenje uspije vratiti barem ruke,došlo je do provale emocija. Mnoge su oči bile napunjene suzama naših sugrađana.

srza @ 23:05 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, prosinac 19, 2009

Moram se pohvaliti prije nego istekne ova 2009. godina da sam na godišnjem foto natječaju LIONSA Hrvatske osvojio lijepu 1.nagradu-priznanje za fotografiju u kategoriji Životinjski svijet.

Moram naglasiti da je ovo moje prvo učešće na nekom javnom fotografskom natječaju, pa je uspjeh još i veći.

Izvod iz obrazloženja Povjerenstva za izbor najfotografije u Lions godini 2008/2009 :

 

"Posebno treba naglasiti da su u prvom krugu glasovanja dvije fotografije skupile jednaki broj bodova kao najviše i moralo se pristupiti dodatnom glasovanju da bi dobili pobjednika. Pobjednička fotografija je izdvojena tako da za svaku od kategorija imamo pobjednika. U pojedinim kategorijama to je izgledalo ovako (izvod):

Životinjski svijet: 1. „Galeb“ - LC Ploče, Zdravko Srzentić

Ukupni pobjednik je Vedran Metelko s fotografijom „Orao“ snimljenom negdje u parku prirode Kopački rit.

Fotografija kojoj je za nijansu izmaklo prvo mjesto je „Galeb“ iz LC Ploče."

 

Ukupni pobjednik ide na svjetski natječaj za najfotografiju, a nažalost to nije moja fotografija, ali se ja ipak dobro osjećam, obzirom da je moja fotografija pobijedila u kategoriji Životinjski svijet, u kojoj se nalazi i fotografija ukupnog pobjednika, koja je moram priznati vrlo lijepa.Ukupni pobjednik: Orao, Vedran Metelko, LC August ŠenoaMoja fotografija: Galeb, pobjednik u kategoriji Životinjski svijetsrza @ 21:13 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 13, 2009

05.12.2009. u Pločama je održana tradicionalna Likovna kolonija 7 godina radosti u slici ,u organizaciji Udruge RADOST u Domu kulture u Pločama, uz pokroviteljstvo Grada Ploče i financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te medijsku promociju Radio postaje Ploče.
Prije početka kolonije Gradonačelnik Krešimir Vejić je otvorio Izložbu slika nasta lih na predhodnoj 6. koloniji iz 2008. godine, zahvalivši organizatorima, korisnicima, slikarima, donatorima i volonterima.


Udruga Radost je dodjelila priznanja svim donatorima i volonterima.

Kolonija je potom nastavila rad u prostorima Doma kulture, gdje je sve vrvilo od slikara i mladih slikara-korisnika, koji su uz pomoć slikara oslikavali slova ispisana na platnima, što su tvorila lijepu misao - moto ovogodišnje kolonije: "BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI".

Treba napomenuti da su sudjelovali i učenici O.Š. Gradac 3. i 4. razredi sa učiteljicom Koni Bulfon.

Ove godine su sudjelovali slikari i kipari iz Ploča,Opuzena, Metkovića, Dubrovnika i Čapljine, pa su ponovno svojim nesebičnim doprinosom iskazali svoju potporu Udruzi Radost i njezinim korisnicima i roditeljima.

Sudionici:
Velimir Penović, Jure Jovica, Vlado Pavlović, Zdravko Srzentić, Latica Škubonja, Ante Dragobratović, Tomislav Zubčić Zupa, Mirsada Mustapić, Živko Mustapić, Ante Dragobratović, Luce Đuraš, Nikola Dubčić Nino, Mirica Dubčić,Jagoda Jakir, Jagoda Lasić, Dubravka Rathman i Anđelko Matić Učo.
Moja lanjska slikaRadna je atmosfera

Slikari pomažu djeci u oslikavanju slova Mota kolonijeMoja ovogodišnja slikaSlikari,volonteri, korisnici i Dožupanica Marija Vučkovićsrza @ 22:42 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 1, 2009

 

Upravo nešto radim u uredu i usput slušam snimku 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Ploče.

Mogu odmah primijetiti da veliki dio vremena Naši vijećnici lupaju u prazne govore i stranačka neprekidna nadmetanja u mogućem skupljanju političkih "punata".

Prva je bila rasprava o rebalansu Proračuna za 2009. godinu ! ( danas je datum 01.12.2009.)

U diskusijama su se posebno isticali oporbeni SDP vijećnici, jer su rebalansom izbačene mnoge stavke proračuna, koji je zapravo njihovo "čedo". Koliko sam mogao pratiti radi se pretežno o stavkama koje zapravo niti nemaju nikakvu šansu da se realiziraju, jer su takve prirode da se radi o poslovima koji zahtijevaju pripremne radnje, kao što su osmišljavanje projektnog zadatka, pronalaženje i izbor projektanta, ugovaranje projektiranja, rok za izradu projekta, ishođenje lokacijske/građevinske dozvole i zatim postupak javne nabave i ugovaranje radova sa izabranim izvođačem. Normalno da je i izvođaču potrebno vrijeme za realizaciju ugovora, i tek tada bi neki konkretni program mogao biti izvršen u sklopu Proračuna za 2009. godinu. I potpunim laicima je jasno da je velika većina izbačenih stavki i trebala biti izbačena, jer ih nije moguće realizirati možda ni u slijedećem Proračunu za 2010, godinu. Ali naši vrli SDP vijećnici "uporno taru" Gradsko vijeće do iznemoglosti. Te stavke ni oni nebi sigurno realizirali da su ostali na vlasti ( pri tome ne mislim da je današnja vlast puno učinila da realizira mnoge predviđene stavke dosada).

O dvije velike stavke koje su izbačene baš nemam svoje mišljenje, jer nisam upoznat sa temom, a radi se o Vodovodu prema Kominu i Crpnoj stanici Klokun u iznosu od oko

3.000.000 Kn, za koje se tvrdi da su već realizirane i da je to dug prema izvođačima, koji su poslove izvršili. To se baš nije smjelo dogoditi, jer ugovore koje je sklopila bivša vlast, ova nova vlast mora poštivati, posebno zato što su već realizirani, jer inače ispada da smo mi Grad prevaranata, a to ne možemo sebi dozvoliti.

Zadnja tema je bila raspisivanje natječaja za prodaju objekta i terena EX BRODOKOMERC

koji se nalazi u predjelu gradske pijace. Moram napomenuti da je bivša vlast tu gradsku nekretninu pokušala javnim natječajem prodati za početnu cijenu od 4.500.000 Kn-naravno bez ijednog zainteresiranog ponuđača, iako je bilo 4-5 zainteresiranih ozbiljnih tvrtki.

Poslije tog neuspješnog natječaja, bivša vlast je angažirala mene kao Stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo i arhitekturu da napravim procjenu. Moja procjena ja bila na 2.900.000 Kn, dakle za 1.600.000 Kn manje. Naravno da su procjene jedno, a stvarna cijena koja će se postići u određenom trenutku je stvarno stanje vrijednosti na tržištu.

U međuvremenu se promijenila vlast i nova vlast želi to prodati. Odbor za procjenu nekretnina prihvaća moju procjenu i daje prijedlog Gradskom vijeću da početna cijena bude 2.900.000 Kn.

Ali vidi vraga, sada SDP vijećnici kao u orkestru ustaju protiv te cijene, jer je to preskupo

( ne znam po kojoj računici ili relevantnim podacima, moj kolega građevinar Ivo Karamatić napamet ocjenjuje da bi ta vrijednost trebala biti 1.500.000-2.000.000 Kn ?). Ne znam samo kako mu prije nekoliko mjeseci, dok je njegova bila zadnja, nije bila previsoka cijena za 3.000.000 Kn viša?

Šta se vama dragi čitaoci čini dali tu postoji ijedan razlog za sumnju u to da Karamatić i njegova ekipa za nečije interese lobira puno manju cijenu?

Moram reći da je jedino Gradonačelnik izrazio bojazan, šta oko se pokaže da je moja procjena bila dobra.

Odluka je nakon konzultacija da početna cijena bude 2.000.000 Kn. ŽIVI BILI PA VIDILI

 

Dodatak postu:

Na Pločanskom forumu kaže jedan od komentatora pod šifrom CHIKI:

Zanimljiv clanak...
Samo nigdje ne spominje da je i prvu procjenu na 4.5 milje vrijednosti radi doticni gospodin, kako sam dobio odgovor na vijecu...
I kako je njemu vrijednost u godinu dana od te procjene pala sa 4.5 na 2.9...
I naravno da je za svaku procjenu bio placen... a njegova procjena je i prvi put i drugi put odlucila o cijeni...
Na kraju, cijena je ona za koju nesto mozes prodati, a ne ona sto ti mislis koliko nesto vrijedi...
S druge strane za taj prostor je stvarno pokazalo interes vise ozbiljnih investitora, ali im je i prva, a mislim da ce im i ova smanjena druga biti velika... naime, onaj tko kupi zemljiste prvo mora srusiti one prostore i iskopat temelje i tek onda nesto raditi...
A firme koje su se interesirale su bile, ako se dobro sjecam s sjednice, Konzum, Pivac, DM, dalje ne znam...
Nadam se da ce netko ipak kupit taj prostor i napravit nesto sto ce izgledat ljepo i dati ljudima posao...

Usput da napomenem da je Chiki jedan od Karamatićeve ekipe sa gradskog vijeća, koji mu je pomogao da ubijede "neprijateljsku" većinu u vijeću da prihvate jednu potpuno neargumentiranu ad hoc procjenu vrijednosti poslovne nekretnine, koja je okružena sa dvije strane cestom i vlastitim parkingom, sa treće strane gradskom tržnicom, dakle središtem gradske svakodnevne trgovine, i sa četvrte strane morskom obalom, koju spretan arhitekt može i treba itekako atraktivno iskoristiti u projektiranju budućeg objekta, a uz sve to nalazi se u najstrožem poslovnom centru Grada. 

Posebno dodajem da ja nikako nisam sudjelovao u prijašnjoj procjeni, jar mi je ova zadnja procjena bila prvi poslić koji sam dobio od bivše vlasti, nakon otprilike 5-6 godina. Chiki nema dobru informaciju ili namjerno dezinformira čitatelje.

15.12.2009.
Dodatak postu broj 2.

Chiki me je praktično zamolio ili uputio da na blogu objavim ovaj dodatni njegov post, kako bi pojasnio slijed događanja u ovoj diskusiji, pa ga i objavljujem :

 

ne, kronologija je ovakva...
Prije cca godinu dana odbor za procjenu imovine je donio procjenu da taj prostor vrijedi 4.5 mil kuna... tadasnje gradsko vijece je raspisalo natjecaj uz tu pocetnu cijenu i nitko se nije javio... treba napomenuti da se u projekt islo zbog pisama namjere onih firmi koje sam gore spomenuo...
Odbor procjenu donosi na osnovu elaborata vjestaka koji daje izracun za prostor... meni je na vijecu receno da je i prvu procjenu radio gosp. Srzentic, ako nije ja mu se ispricavam, ali sam postavio pitanje na vijecu tko je radio prvu procjenu i dobio sam takav odgovor...
prije mjesec dana islo se opet na procjenu i ovaj put je procjena vjestaka, gosp Srzentica, bila 2.9 mil kuna... na sjednici je vijece donijelo odluku da se na natjecaj ide s pocetnom cijenom od 2 mil kuna, racunajuci da ce, ukoliko vise vrijedi, nadmetanjem ovih firmi doci i veca cijena...
procjena Ive Karamatica je da taj prostor vrijedi izmedju 1.5 i 2 mil kuna...
A gosp. Srzentic aludira da je Ivi Karamaticu odgovarala prva cijena od 4.5 pa je sad rusi... cini mi se da Ivo nema veze s prvom procjenom... a i ona gradjevina je procjenjena, ako se ne varam, na vise od 100000 eura... mislim da ona gradjevina ne vrijedi nista, i da se treba rusiti...

Ja se rukovodim time, slicno kao i Dino, da je vrijednije da tamo netko nesto napravi, plati komunalni doprinos kad bude dobivao gradjevinsku dozvolu, odnosno potvrdu glavnog projekta po novom, da placa komunalije u daljnjem radu gradu, da zaposli ljude koji ce iz svojih poreza puniti proracun grada, te da na kraju i tvrtka placa poreze koji idu u proracun ovog grada...
Tako da je prodaja zemljista skoro pa najmanje vazna u cijeloj prici i ne toliko bitan prihod kad se usporedi s ostalim prihodima... ali u svakom slucaju treba uzeti novca koliko se moze...

A sto se tice cinjenica iznesenih na forumu od moje strane, pego za sve imam pismene dokaze osim za ono tko je napravio prvu procjenu... naime sve smo dobili u materijalima za vijece... pa bez obzira sto ti sumnjas da g. Srzentic "s**e" na svom blogu, ovo sto sam iznio je cista istina...


A red je da i ja pojasnim događanja.

Naime odmah ću reći da je Chiki član SDP-a, kojega sam stalno cijenio zbog njegove beskompromisne borbe za stavove njegove stranke, a i sada ga cijenim. Posebno što je on sin moga dobrog školskog druga i prijatelja. Zato sam i zatečen kad je na vijeću sudjelovao u rečenoj raboti za koju  mislim da im nije na čast.

Ja u svom postu nisam uopće spomenuo Chikija na nijedan  način, već je moj post na forum prenio član foruma i diskutant pod imenom "D.B.Stojković". Tada je Chiki  reagirao kako se vidi u prvom dodatku posta i ustvrdio da sam ja radio i prvu i drugu procjenu i to uredno naplatio, a oba puta presudno odredio cijenu.

E vidite, to ne mogu otrpiti, jer kakav bi ja to bio stručnjak i vještak, kad bi u tako kratkom razmaku dao tako različite procjene. Da čitateljima bude jasnije, procjena nije stvar koja se daje odoka, nego tu uzimamo sve relevantne podatke kao: veličina, starost, opremljenost, lokacija objekta, vrsta materijala od koje je građen, na kakvom terenu je temeljen, kako je snabdjeven instalacijama, stanje objekta obzirom na održavanje, umanjenje vrijednosti zbog starosti po Verneru, veličina zemljišta, lokacija, pristup do komunalne infrastrukture, kako je objekt vrjednovan u prostornom planu, trenutne tržišne cijene sličnog zemljišta i td.

Normalno je da teško mogu progutati da moj kolega jednostavno napamet procjenjuje da je vrijednost objekta i zemljišta 1,5-2 miliona Kn, i na taj način potpuno pokušava omalovažiti moj rad, a Chiki mu u tome asistira.

Sada u ovom novom dodatku postu Chiki navodi sve točno i ispričava se ako nije točna informacija da sam ja radio i prvu procjenu - što prihvaćam. Također je istina da sam poslije izrade procjene, jedno 6 mjeseci imenovan u povjerenstvo za procjenu nekretnina i da je ta procjena od povjerenstva usvojena uz moje prisustvo. A šta sam ja trebao, biti protiv svoje procjene? Chiki tvrdi da sam u sukobu interesa, ali ne znam koji je to moj interes da se utvrdi bilo koja cijena, osim prema stručnim izračunima koje sam napravio. Ja sam uslugu normalno naplatio i tu prestaju svi moji interesi oko tog predmeta.

Tvrdi se dalje da objekt ne vrijedi ništa i da ga treba srušiti. Moguće je da bude i tako, ali najprije treba doći do kupca, pa će on odlučiti dali će objekt srušiti ili ga eventualno može uklopiti u novo rješenje. A dozvolićete da se ja u to bolje razumijem nego Chiki, Dino ili  slični diskutanti na Forumu.

Što se tiče cijene, ponovit ću da procjena vještaka pretežito služi  za orjentaciju investitoru, a pravu trenutnu tržnu cijenu će svakako pokazati javni natječaj i trenutni planovi i potrebe aventualnih kupaca. Međutim ako mi stavimo nisku cijenu u startu, ona će jako teško postići puno više, ,jer je to dobar pokazatelj eventualnom natjecatelju sa koliko je investitor zadovoljan.

Vidim da me neki diskutanti prozivaju na Forumu da sam objavio post sa foruma na blogu, jer da to nije pristojno prema pravilima ponašanja. I ja sam član foruma i sudjelujem povremeno u diskusijama, ali nisam znao da bi to bilo nepristojno, pa sam ponovno proučio pravila i nisam našao da sam zgriješio. Stoga poručujem toj diskutantici da radije upozori druge kolege da u pravilima stoji da nisu dozvoljena vrijeđanja i laži o diskutantima.

 

srza @ 22:47 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare