Moj internet dnevnik
Blog - listopad 2012
petak, listopad 26, 2012
Evo nas opet na temi izgradnje trafostanice 110 Kv u Pločama, nakon dobre pauze. A šta nas je potaklo da opet pišemo o trafostanici. Prije nekoliko dana portal Rogotin donio je vijest da je asfaltirana i proširena ulica prema groblju u Pločama ( ulica fra Luke Vladimirovića).

To je inače dobra vijest za građane, isto kao što je ovih dana vidljivo dobra vijest da će se asfaltirati pločanske ulice, o kojima već godinama nitko ne skrbi. Ali ta vijest ujedno i znači potvrdu moje već prije opisane tvdrnje da je gradonačelnik Vejić HEPov igrač! Kako, pitate se?! Pa lijepo, u jeku razgovora i pregovora oko izmještanja trafostanice izvan grada je na prijedlog iz gradskih službi, dakle gradonačelnika na zajedničkom sastanku predstavnika Grada, Udruge Građani za grad Ploče, HEPa i projektanta Dalekovoda zajednički prihvaćena ideja da se trafostanica izmjesti iza gradskog groblja, a da se kablovski rasplet prema Gradu ukopa kroz ulicu fra Luke Vladimirovića u proširenje ulice, koje je inače predviđeno. Na zahtjev HEPa je u zaključak dodano da ako Grad ustraje na izmještanju, mora službenim dopisima pokrenuti proceduru kod nadležnih ministarstava, odnosno kod Vlade RH, te sve to poduprijeti zaključcima Gradskog vijeća, te žurno pristupiti izmjenama prostornog plana uređenja Grada Ploče, te predvidjeti sredstva u proračunu za potrebne radove u ulici fra Luke Vladimirovića. U dovršavanju dokumentacije rekonstrukcije ulice radit će se u dogovoru sa HEPom, kako bi se uvrstili zahtjevi smještanja kabelskih trasa. (Datum ovog zajedničkog zaključka je bio 14.listopada,2010. godine, odnosno pred pune više od dvije godine!).

E sad pogledajmo šta je gradonačelnik i njegove službe do danas, dakle za dvije godine učinio. Odgovor je NIŠTA.

Uspio je od HEPa dobiti potpuno nebuloznu cifru, koju su oni navodno već nepovratno uložili u ovaj projekt od cca 30 milijuna kuna, za koju je u svom javnom pismu upućenom meni (22.09.2011.) obećao da će izvjestiti vijećnike GV, nakon što Grad Ploče dobije neovisni izračun troškova prema nabrojenim stavkama u izvješću HEPa. Od toga naravno, koliko znam NIŠTA. Navodno je sklopljen ugovor sa izrađivačem dopuna i izmjena PPUGP  nakon odluke GV  na tu temu od 08.11.2010. ( Dakle opet više od dvije godine sa do sada potpuno nepoznatim rezultatima tog navodnog ugovora?) Malo mi je nevjerojatno da neka firma, koja stalno surađuje s gradom u takvim poslovima za dvije godine nije završila sa Izmjenama Prostornog plana, koje su zapravo izuzetno hitan posao i za zdravlje građana, a posebno naše djece iznimno važan posao.

 Da ne duljim previše, iz ovog friškog asfaltiranja, bez ukopavanja kablova za trafostanicu, je potpuno jasno da gradonačelnik niti je mislio, niti uopće misli raditi u interesu Grada i građana, nego nas samo obmanjuje. I još valjda očekuje pohvale za asfaltiranje navedene ulice. Malo morgen gradonačelniče, prije si zaslužio otići u povijesni zaborav, odnosnu u neugodna sjećanja građana Ploča, a vjerujem da ćeš to i postići na nadolazećim izborima.srza @ 00:26 |Komentiraj | Komentari: 118 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 21, 2012
Jučer je opet održan Memorijal Tomo Bule-Ostima pod sviću, ovaj put u trećem izdanju. Po lipom vrimenu okupilo se 14 ekipa iz Ploča i okolice, ali ovaj put smo imali i goste, ekipu iz Tisnog, koja je na prikolici dovezla svoj kaić i čitavu opremu.

Startalo se prid noć, oko 18,30 i lovilo do 21 h. Najprije je već tradicionalno odvožen počasni krug u akvatoriju Male pošte sa upaljenim feralima, a onda su ekipe požurile svaka na svoju stranu. Znalci su prognozirali da neće baš bit sriće, jer da vrime jednostavno nije baš najbolje.

U toku lova, doznali smo nakon povratka, bilo je svega. Dva broda su ostala s motorima u kvaru. Moka je poletija u more naglavački, jer je Decki for gason naletija na balvan, a upozorenje stiglo prekasno. Dok su ribari bili na bojnom polju, publika je u Night baru Hotela Bebić udrila po aperitivima, uz gledanje slajdova s fotografijama Tome Bule, starim pločanskim povijesnim fotografijama, a ovaj put i velikom serijom fotografija sa Crne rike, koje je sačuvao naš Mišo Glavinić. Publika je s velikim zanimanjem prepoznavala stare Pločane, među njima mnogu djecu, koja su danas djedovi i babe. U međuvremenu su ispred hotela vridni kuvari i kuvarice već kuvali crni rižot od sipe, i razne brudete, koje je publika odmah i degustirala, uz, uglavnom dobre komentare.

Nešto prije roka za završetak počele su dolazit ekipe s mora i iz jendeka, uz konstatacije da je vanka ustvari nevrime po kojemu ne možeš normalno lovit pod sviću.

Ipak u gajbama i maštilima bilo je lipe ribe i na kraju je bila puna gajba lipe friške ribe, koju su sudci odmah vagali i bodovali po principu da svaki gram oborite ribe vridi 3 boda, ostala riba 2 boda, a divljač 1 bod. Potom je ekipa odmah navalila na čišćenje ribe i kuvanje mnogih teća brudeta, a organizatori su priredili podjelu nagrada za najuspješnije uz predhodno prikazivanje filma posvećenog uspomeni na Tomu Bule.

Nagradu za fer pley je dobila gostujuća ekipa iz Tisnog. Nagradu za najveću ribu dobili su Bulići ( lipi, butargani cipal od 1,5 kg). Treće misto ekipa Pomorski servis.Drugo misto je osvojila stalno dobra ekipa Deranova pojata. Pobjednici su opet, kao i lani Unuk i did Žderići iz Čeveljuše-svaka čast, ne daju se skinit s vrha!

Posli se nastavilo sa feštanjem, probavanjem brudeta, druženjem, komentiranjem starih slika iz djetinjstva, a naložila se i vatra za gradele, pa su zainteresirani mogli probat i pečenu ribu. Sve u svemu, opet izdanje jedne lipe lokalne fešte posvećene našem Tomiši, čuvanje stare tradicije i druženje pretežito starih Pločana. Organizatorima ( najviše obitelji Bule) sve pohvale za organizaciju i veliki trud, a sponzorima hvala! 

srza @ 23:52 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
petak, listopad 19, 2012
Večeras je u prostorijama Udruge branitelja grada Ploče održan drugi pripremni sastanak bivših pripadnika postrojbi PZO iz Ploča. Tu spadaju i pripadnici postrojbi iz Primorja- Gradca, Brista, Podace, jer su za vrijeme rata i oni bili u sastavu Općine Ploče.Zapravo se radi o novoj inicijativi da se osnuje Udruga, koja će se brinuti o svojim pripadnicima, lošijeg imovinskog, zdravstvenog i svakog drugog stanja. Zatim će sudjelovati u okupljanjima i akcijama zajedno s ostalim pripadnicima UBGP, koje će se u budućnosti organizirati. Okupljat će se i zabilježiti svoje značajne datume i godišnjice. Jedna od tema je i priprema budućeg Statuta i drugih akata Udruge.

A najvažniji segment  i možda razlog osnivanja ove Udruge je osjećaj, odnosno činjenica,  dosada višekratno ponavljana je marginaliziranje važnosti i značaja postrojbi PZO u različitim prigodama. Tako se naprimjer često moglo čuti sumnje u uspješna obaranja neprijeteljskih zrakoplova, koja su pripisivana nekim drugima. Posebni naglasak da su neprijateljski avioni nakon uspješnih obaranja u širokom luku zaobilazili ovaj naš kraj, jer nisu htjeli preuzeti dokazano veliki rizik.

Zato se planira provesti široku akciju na prikupljanju arhivske građe, fotografija, dokumenata, izjava, kazivanja sudionika o povijesti djelovanja postrojbi PZO, kroz koje je tijekom rata prodefiliralo oko 500 pripadnika. Kroz već objavljene knjige i napise iz ratnih vremena se PZO postrojbe jednostavno spomenu usput u jednoj do dvije rečenice, pa ljudi osjećaju da moraju učiniti mnogo više na dokumentiranju svog rada za vrijeme Domovinskog rata, kako bi osigurali pravo mjesto među braniteljima u povijesti. Plan je izdati knjigu zasada radnog naslova „ PZO Ploče“. Ista ta arhivska građa će se ustupiti za planiranu i najavljenu knjigu o svim postrojbama u Domovinskom ratu, pa bi se tako trebalo doći do korektno ispisane povijesti ratnih zbivanja u našem kraju.srza @ 23:09 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 14, 2012
Ma zlo mi dođe od prizora kad na spomenik poginulim braniteljima dođe gradonačelnik sa svojim zamjenicima i polaže vijenac u znak poštovanja ili sjećanja na najveću žrtvu koju su oni dali za domovinu.sa www.rogotin.hr

Tu oni slože takve tužne face da bi čovjek rekao da stvarno i iskreno izražavaju pijetet prema braniteljima pred njihovim spomenikom i pločama s njihovim imenima.A gola istina niti je dva metra ispred njihovih „tužnih“ lica, i ona je upravo poražavajuća i ponižavajuća. Spomenik HRVATSKA je uronjen bukvalno u smeće i kaljužu zelene boje, koja nema plavu boju keramike, šta je trebala odavati dojam čistoće i bistrine. Lako je šta je stanje ovaj čas takvo, ali to traje već skoro četiri godine otkad je spomenik otvoren, tj za čitava mandata aktualne gradske vlasti-na njihovu i našu sramotu.

Jedino mi nije jasno iz kojeg razloga roditelji i rodbina poginulih branitelja, i njihovi suborci branitelji to trpe tolike godine. Jasno je da, ako vlast ne može održavati urednim ovaj spomenik ( a to ne može nitko pa ni naši komunalci), koji je i izgrađen na način da ge je nemoguće održati urednim, tada ga je trebala dati zasuti zemljom i posijati travu. ( Ne zagovaram ovo, ali to bi bio vrhunac domišljatosti ove vladajuće garniture i bilo bi stanje svakako urednije)

I prije otvaranja spomenika sam pisao o tome, a sada se vidi da sam bio u pravu: http://www.srza.bloger.hr/post/postavljen-spomenik-braniteljima/1732158.aspxOvako bi trebala izgledati voda!

srza @ 23:56 |Komentiraj | Komentari: 43 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 7, 2012
Nekidan, 03.10. naiđem u blizini rive i vidim da na Župnom dvoru nema više skele, koja je služila majstorima za oblaganje tog zanimljivog objekta kamenom. Upravo je dovršen kameni dio oblaganja istočne i južne fasade, pa je skela skinuta. Ostaje još neke djelove fasade obraditi mortom, ali to će obaviti druga ekipa. Zatekao sam i don Peru i nekoliko promatrača koji su otpratili i tu fazu radova. Ovo je bio značajni i zahtjevni dio oblaganja kamenom, pa iako još nisu gotove ove fasade, objekt je već bljesnuo punim sjajem. Bravo!

I na kraju zadovoljstvo don Petra

srza @ 23:04 |Komentiraj | Komentari: 24 | Prikaži komentare