Moj internet dnevnik
Blog - siječanj 2013
nedjelja, siječanj 20, 2013
Evo jedne zgodne vijesti iz Dubrovačkog vijesnika od 18.01.2013. koja zorno ilustrira moj tekst istog naslova od prije nekoliko dana.

 Vijesti

PRIPREME ZA ASFALTIRANJE

Radovi na Lapadskoj obali i noću

Radovi na Lapadskoj obali u punom su jeku. Nakon što je dovršena sanacija vodovodnog sustava na tom dijelu, počele su pripreme za asfaltiranje, a radovi se izvode i noću.

Dakle u normalnom gradu u kojemu vlast ima „INGERENCIJE“ nad događanjima u svom gradu se radi i noću, kako bi se što manje remetilo normalan život. U našem gradu vlast nema nikakve „INGERENCIJE“ osim čekat redovitu-dobru plaću i kraj mandata, koji se jako brzo bliži, Bogu hvala!

srza @ 21:35 |Komentiraj | Komentari: 32 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 17, 2013
ZOON POLITIKON - Pločanska politička scena

http://zoonpolitikon-pl.blog.hr/

Početkom godine otvoren je novi pločanski blog, koji će se po svoj prilici baviti pločanskim političkim prilikama, šta je u ovo predizborno vrijeme jako zanimljiva tema, pa se očekuje i velika popularnost novog bloga. Već je objavljeno nekoliko članaka o predhodnim lokalnim izborima iz 2009. godine i komentari sa projekcijama i predviđanjima šta bi se moglo događati u predstojećim izborima u svibnju ove godine. Ne znam tko je autor bloga, ali vidim da dosta dobro poznaje lokalne prilike, pa će biti zanimljivo pratiti teme na novom blogu. Otvorena je i mogućnost komentara, pa će to privući čitatelje, a nadam se da neće biti zloglasnih komentatora, koji nas dave po svim lokalnim blogovima.

srza @ 20:07 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
subota, siječanj 12, 2013
Jučer slušam na radiju Ploče standardnu emisiju Pitajte Grad, petkom u 10 i 10 h. Gostuje gradonačelnik Vejić sa rekapitulacijom prethodne godine, i  kao najava za događanja u novoj godini. Mimo postavlja pitanje: Vaš mandat je nekako krenuo s elementarnim nepogodama, misleći pritom valjda na poplave, suše itd. A meni se nekako vrti neki drugi film. Ja to doživljavam više kao mandat, koji se pokazao kao elemantarna nepogoda sam po sebi, i po svojim učincima. Za takvo gledište je i u emisiji bilo višestrukih potvrda. Zove slušateljica iz Baćine-predjel Portina. Kaže žena da njihova lokalna cesta kroz mjesto ima toliki broj rupa da vozači moraju bukvalno voziti slalom da bi ih izbjegli, a postoje i otvoreni šahtovi, bez poklopaca, u koje se lako može upasti i ozlijediti! Kaže gradonačelnik da mu je to prva šta čuje, da će poslati komunalne redare da izvide stvar. Meni odmah padne napamet kako mu je bilo dobro poznato stanje u Birini, pa je do svoje kuće, a i 50 m dalje od zadnje kuće doveo javnu rasvjetu, asfaltirao cestu, otkopao sumnjive pokose uz cestu, napravio jedine stepenice u Birini, koje povezuju gornju i donju cestu, gradi dječje igralište 50 m od , opet svoje kuće. U Baćini za čitavog mandata nije dospio asfaltirati ulicu 1. Svibnja dužine cca 50 m, a redovno je stavlja u svaki proračun, i isto tako redovno ne napravi. Zapravo u Baćini nije napravio skoro baš ništa. Možda zato da im se osveti za neveliki broj glasova koji dobije u njih?

U emisiji je pročitano i pitanje koje je uputio Mišo Cvitanović, vlasnik poduzeća C-Company iz Ploča, pismeno prije emisije. Pitanje je na temu zašto on već 6 godina ne može dobiti priključak za hidrantsku instalaciju, iako je on uložio novce i izveo sve potrebne radove po projektu i građ. dozvoli, ali se nema na šta priključiti. Gradonačelnik je kod svojih službi ispitao o čemu je riječ kod Luke Giljevića, koji je „nekakav tehnički direktor“ u Izvoru. On mu je objasnio da je Cvitanović prije 6 godina zatražio priključak i da oni imaju tehničke mogućnosti to riješiti. Nije ostalo jasno zašto C-Company, kao jedna od rijetkih proizvodnih firmi u poslovnoj zoni (zapravo jedina) do sada nije dobila priključak. Ne čini mi se da je to u skladu s gromoglasno proklamiranom navodnom politikom Grada na potpori poduzetnicima u zaživljavanju poslovne zone. Još se gradonačelnik iščuđava, zar je moguće da oni u tvornici nemaju vode, a u NK Jadranu koji je preko puta imaju vode! Na potpitanje voditelja jeli

C-Company jedina proizvodna firma u Zoni, Vejić odgovara da imaju još DM-Signal i Novi Plobest, koji imaju nekakav doticaj s proizvodnjom!? ( Bože mili čuda velikoga-gradonačelnik nema pojma šta rade firme u njegovu gradu).

Dalje su tema raskopana magistrala u Baćini, gdje je već valjda dva mjeseca magistrala prava makadamska cesta u režiji Hrvatskih cesta i u Mostini gdje se gradi vodovod prema Kominu u režiji Grada Ploče. Za ovu dionicu u Baćini Vejić kaže da je vrlo neobičan način rada da se cesta raskopa i drži tako dugo u tom stanju, ali da Grad nema tu nikakve „Ingerencije“ (vrag odnija onoga ko je izmisija tu rič!-op.a.). Za ovaj dio u Mostini mu nije vrlo neobično da nas već puno dana drže pod semaforima, iako je vodovodna cijev ugrađena, zatrpana i poravnata skoro prije mjesec dana. Ostalo je još samo zakrpiti asfalt, ali komodnije je otići na kolektivni odmor za Božić i Novu godinu, a nas držati na semaforizaciji!?

Mogu primjetiti da je zaista vrlo neobično da izvođači i investitori izvode radove na nevjerojatno komodan i bezobrazan način, bez imalo poštovanja prema potrebama građana. To u mojoj dugogodišnjoj praksi nikad nisam doživio. Mi smo takve radove morali raditi kao najhitniju stvar, raditi i po noći i po kiši i praznicima. Jednostavno nikomu nije padalo na pamet s takvim poslom otezati. A siguran sam da Grad ima itekakve ovlasti i ingerencije zahtijevati najhitnije završavanje obveza, bez obzira tko je izvođač, ili investitor. Pa ne može u našem Gradu raditi šta se komu prohtije! Ali vraćamo se na konstataciju iz naslova: Mandat kao elementarna nepogoda!

O tim stvarima će biti riječi i u nekim narednim člancima.srza @ 22:54 |Komentiraj | Komentari: 38 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 1, 2013
U izložbenoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ploče  27.12.2012. navečer je svečano otvorena moja 1. samostalna izložba slika pred neobično velikim brojem posjetitelja. Nadao sam se dobrom odazivu, ali puna dvorana me je ugodno iznenadila. Nikad dosada dvorana nije bila tako popunjena na otvaranju jedne izložbe. Valjda je ljude zainteresiralo šta to mogu pokazati prvom izložbom nakon 30 godina slikanja. Program otvaranja je bio isto tako bogat i zanimljiv. Klapa MINDEL je otpjevala nekoliko prigodnih božićnih pjesama. Prijatelj, pjesnik Toni Krilić-Skuša je govorio nekoliko prigodnih pjesama božićnu, nostalgičnu o djedovini, ćaći i maslini, uz laganu klavirsku pratnju njegove Jasne, a publika je bila vidno dirnuta izborom i interpretacijom Skušine poezije. Na kraju je izložbu otvorio prijatelj Joško Damić, koji je jako lijepo i emotivno govorio o slikama, i o meni kao autoru.

U katalogu izložbe je objavljena recenzija koju je napisala poštovana Vesna Ljubić i crtica o autoru.

Recenzija:

Ove slike imaju tendenciju da pronađu odgovarajući ton, i tišinu u vremenu sadašnjem i u prostoru egzaktno vezanom za predio Ploča, Baćinskih jezera, Delte Neretve i bliže okolice, ali uvijek, tik uz more.

Na slikama pejsaža, uvijek nas dijeli samo korak od fotografije, otuda u slikarskom smislu imamo osjećaj asketizma i bojazni da se izađe iz  određene stvarnosti. Najčešće su to realni oblici razmišljanja, kao da su i emocije zatvorene u okvir slike. Nema drame, svaki pokret je zaustavljen.

I tišina je suzdržana kao  i najmanja poetska interpretacija. Kutovi iz kojih gledamo pejsaže su veoma osobeni, moglo bi se reći,filmski uhvaćeni, često iz profila, ili iz gornje perspektive, ili naprosto kao osobni rukopis, geometriziran u svojoj statičnosti.

Ovim slikama nisu potrebne velike dimenzije da bismo prepoznali predjele u kojima nam se rijetko desi nešto neočekivano.

Ponekad su u strukturi potrebne  samo dvije boje, bez dramatičnog naboja, one se približavaju tonskom slikarstvu, pa nam ostaje utisak da nas ovaj mir i tišina preplavljuju i bez intervencije autora.

Slike nisu podvrgnute tehnološkim procesima,figuralne kompozicije mrtve prirode, dalmatinskih krajolika, najčšće rađene realističkim načinom,stvaraju svijet tihog orkestriranja na temu vremena u kojem je zaustavljena svaka prolaznost, ovdje nema ljudskog lika, škrta i jedva naslućena poetika – isključivo je u realnosti.

Pa ipak.. U nekoliko slika, kao što su; Plave trupice zaustavljene  u jeseni ,Prisustvo mora u tišini  brazda, Zeleno sa crvenim predznakom, Pogledi sa neba u dno Delte -  uz svu suzdržanost  – kao da dođe do erupcije koja i autora ostavlja izvan mogućnosti intervencije; pejsaži naprosto  buknu u  himničnosti i sakralnosti raskidajući svaki predomišljaj, svaku kontrolu emocije i misli.

Ti posvećeni intimistički trenuci,mada sa otklonom, ne remete osjećaj tišine koja provijava gotovo na svim slikama, pa i onim urbanim,u kojima su visoke stambene zgrade lelujave i zbijene i kojima nikako ne nedostaje ljepota.

Cijela ova izložba nas podsjeća na vrijeme kada smo i sami prolazili tim krajolicima, i baš nam je nedostajalo to pamćenje u detaljima i u atmosferama kada sve za trenutak stane i ostane kao trajna sadašnjost.

Autorova iskrenost ostavlja utisak naivnog slikarstva u najboljem smislu te riječi, to je ona naiva kojoj su se vraćali i najveći slikari.

Vesna Ljubić

 

Crtica o autoru:

Zdravko Srzentić rođen je 31.10.1948. u Splitu, i od tada živi i radi u Pločama. Po zanimanju građevinski inženjer sa 45 godina radnog iskustva u struci, na najrazličitijim poslovima. U tom vremenu izgradio je mnoge objekte u Pločama, ali i po čitavoj Dalmaciji. Vrlo je sklon prirodi i zaštiti okoliša, pa često sudjeluje u „zelenim“ akcijama i na taj način nastoji pomoći da djeci ostavimo zdrav i prirodni okoliš. Stara, izuzetna ljubav mu je jedrenje i more, ali za nju ima sve manje vremena.

Slikanjem se bavi od 1982. god. kada je pri tadašnjem Narodnom sveučilištu osnovana Likovna radionica, pod vodstvom slikara Smiljana Vicenca Popovića. Slika različitim tehnikama: ulje i akrilik na platnu, akvarel i gvaš, tempera, tuš, olovka, suhi pastel. Sudjelovao je na mnogim zajedničkim izložbama i kolonijama. Najveći broj kolonija je zapravo dobrotvornog karaktera, pa je autor i na taj način stalno pokazivao sklonost za pomaganjem potrebitima, ili za zaštitom starih vrijednosti u obliku povijesnih građevina, ili umjetnina.

Velika strast mu je i fotografija, i to od davnih dana, negdje od osnovne škole, kada je prvi put izradio fotografiju u tamnoj komori. Za fotografije je nagrađivan.

Također je vrijedni i veliki kolekcionar starih fotografija i razglednica Ploča, pa posjeduje veliku zbirku fotografija, kojima je sačuvana povijest izgradnje našeg malog grada od prvih početaka, do današnjih dana. U knjizi prof. Ante Kovačevića „Ploče od barake do grada“ oko 80 % fotografija je ustupio Zdravko Srzentić.

Dobio sam i cvijeće od prijateljice i kolegice Julije Pavlović. Poslije razgledanja slika nastavili smo s druženjem, uz prigodni domjenak. Ovom prigodom želim zahvaliti svim prijateljima koji su došli na otvaranje i tako stvarno uveličali ovaj moj značajni dan. Hvala Pučkom otvorenom učilištu, koje je organizator izložbe, kolegama iz Likovne radionice Veli i Juliji, koji su mi pomogli postavljanjem izložbe, prijatelju Miru Proviću za grafičku pripremu kataloga, plakata i pozivnica, tiskari GRAFO iz Peračkog Blata, klapi Mindel, Toniju Kriliću-Skuši i Jasni Krilić i prijatelju Jošku Damiću na biranim riječima pri otvaranju izložbe. Hvala Vesni Ljubić na trudu, savjetima i lijepoj recenziji mog rada.

Na kraju hvala i mojoj obitelji, koja me trpi tolike godine i daje mi podršku.Posebna zahvala mojoj dragoj, koja mi je stalni i „opaki“ osobni kritičar.

Hvala Anti Šunjiću-Banu i Jasminu Brajloviću za reportažu na Rogotin.hr i Velimiru Penoviću za reportažu na Akademija-Art.hr i Nedjeljku Jerkoviću-Žutom za fotoreportažu na facebbok-u.

Tko je zainteresiran vidjeti izložbu, može doći svakim radnim danom u radno vrijeme Pučkog otvorenog učilišta, a tko ne može ujutro, neka kontaktira mene, pa možemo dogovoriti termin. Izložba je otvorena do 08.01.2013. god.

Foto Velimir Penović
Foto Julija i Vlado Pavlović
Foto Filipa Srzentić
Foto J Brajlović i A Šunjić-Ban
srza @ 22:45 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srza @ 00:30 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare