Moj internet dnevnik
Blog - siječanj 2010
nedjelja, siječanj 31, 2010

Ne znam šta bih rekao na ovaj prizor, koji sam vidio jutros. Naime, nema valjda ni mjesec dana od kako je Turistička zajednica grada Ploče postavila prvi kvalitetni pano sa kartom grada, označenim ulicama i važnijim sadržajima. Nešto baš pristojno i što je falilo u gradu.
To je međutim nekome baš smetalo, pa je zavalio dobar kamen i slomio pano kako vidite na fotografijama.

ŠTA LI JE TO U NAMA LJUDI DRAGI?!U dnu slike vidljiv je kamen kojim je razbijen pano
srza @ 16:19 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
subota, siječanj 30, 2010Ma nije mu izdušila guma, nego je samo parkirao!
srza @ 22:10 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 26, 2010

U subotu, 20.01.2010. ja i barba Stipe Grgurinović-Micken smo iskoristili lijepo vrijeme za kraći izlet u brda iznad Čeveljuše, koji već duže vrijeme planiramo. Plan je bio obići stara sela iz kojih su uglavnom došli sadašnji žitelji Čeveljuše, obići nekropolu stećaka o kojoj povremeno čujem priče, a nisam je imao prilike vidjeti. Također je bio plan obići dvije špilje koje se nalaze u brdima, od kojih se za jednu predpostavlja da je mogla u pradavnim vremenima biti nastanjena.

Naravno poseban plan je bio iskoristiti prigodu za načiniti odlične fotografije sa te visine.

Obišli smo zaseoke Žderići i predio Kruševo u kojemu je staro selo moga prijatelja Mickena, Grgurinovići, gdje još jedna kuća ima sačuvan krov sa kupama. Sve ostale su zapravo davno napuštene i zapuštene ruševine, što ostavlja zaista gorak okus.

Tu sam se na licu mjesta uvjerio u ispravnost mojih zamisli iz predizbornog programa gdje sam zamislio izgradnju barem požarnih puteva do svih naših zapuštenih sela, revitalizaciju i obnovu, a sve to u turističke svrhe. Pokazat ću vam poslije kakav je pogled sa tih sela na prelijepu neretvansku dolinu i more. Kada se izgradi cesta, koja je već u realizaciji, to može biti vrhunska turistička oaza mira i čiste iskonske prirode. Na predjelu zvanom GREBINE nalazi se nekropola sa dvadesetak stećaka, koji su dosta dobro očuvani, ali nisu baš pošteđeni od znatiželjnika, koji su neke stećke prevrtali, da vide šta je ispod njih.

Ova nekropola je samo nastavak jednog čitavog niza nekropola sa većim ili manjim brojem stećaka i pojedinačnim nalazima, koje se nalaze u našem kraju, počevši od velike nekropole CRNOČA u Gnječima, pa značajne nekropole u Eracima, preko nalaza u VRBICI, potpuno devastirane nekropole na Sladincu, i sada ova nekropola GREBINE iznad Čeveljuše. Na čitavom tom području, kao i u baćinskom kraju se nalazi veliki broj kamenih gomila, koje su također grobni objekti, koji svjedoče o bogatoj prapovijesti ovog našeg kraja, koji je sigurno u davna doba vrvio životom.

Do špilja nismo stigli, jer nam je trebalo više vremena, pa njih ostavljamo za neku drugu prigodu. srza @ 00:08 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 13, 2010

Prije dva tjedna ugasio se život bratove supruge, moje nevjeste NADE SRZENTIĆ, rođ. Grgurinović u 59. godini, nakon samo četiri dana, koja je provela u dubrovačkoj bolnici, uglavnom prikopčana na aparate, koji su joj olakšali kraj.

 

A kraj je došao, za mene potpuno iznenada, ali za nju nakon duže agonije izazvane azbestozom. Znao sam da su joj prije dosta godina utvrdili dijagnozu azbestoze, ali ona nije imala mnoge godine nikakve veće teškoće, osim u zadnjoj godini, kada je morala uzeti pomoć u obliku kisika iz boce, koju je imala kući za slučaj problema s disanjem. Do desetak dana prije smrti je išla na pijacu i uglavnom normalno funkcionirala.

Azbest je u međuvremenu radio svoj nepovratni atak na pluća i vjerojatno obična prehlada je začas prešla u upalu pluća, koja je u takvom slučaju kobna, jer su pluća ostala na četvrtini svog prirodnog volumena.

Čudo bi bilo da se ovo nije dogodilo, jer je Nada provela 23 godine u najgorem pogonu Azbesta -u predionici.

Iako sam građevinski inženjer, u svom školovanju nisam bio dovoljno educiran, koje opasnosti prijete od azbesta, a mogu mislit kako su educirali radnike u Azbestu da se čuvaju od opake azbestne prašine.

Čuo sam nekidan priču našeg cijenjenog umirovljenog doktora, koji je odbio voditi radnike Azbesta kao pacijente, zbog toga što uprava tvornice nije htjela uložiti odgovarajuće novce u troškove zaštite radnika. Nije htio sudjelovati u takvoj raboti, ali se našao drugi doktor, koji je to radio i bio odgovarajuće stimuliran od tvornice.

Moram reći još jedan detalj, koji pokazuje gdje je naša ukupna svijest o trovanjima i zaštiti od raznih trovanja. Naime u jeku prošlih lokalnih izbora, kada sam bio kandidat za gradonačelnika, zajedno sa zamjenicima Anom Musa i Stipom Laurom, bio sam na pogrebu pok. Nedi Vizintiniju, koji je isto tako u 59. godini nakon mjesec dana grčevite borbe i na njemačkim klinikama umro od azbestoze. Tada mi je prišao jedan od dugogodišnjih radnika Azbesta, čak poslovođa, a mislim da i danas radi u Plobestu, i kaže on meni: „Najrađe bi za tebe glasao, ali neću radi nje“. Naravno, odnosilo se na Anu Musa, i danas najgorljivijega borca za zaštitu radnika od azbestoze (dakle i njegovu zaštitu). Iz toga je potpuno vidljivo koliko ni danas nije sazrila svijest od opasnosti koje nosi taj azbest. A on valjda neće da prihvati da će mnogi oni koji su bili i blizu azbesta, prije ili poslije vrlo vjerojatno skončati od tog zla-azbesta.

Vezano za ovu tragediju, koja je zadesila moju obitelj, poručujem svima da je puno važniji život, nego radno mjesto u takvim sredinama, koje donosi smrt.

Šta nama kao gradu znači naprimjer deset do dvadeset radnih mjesta, koja bi donio naftno, kemijski, otrovni, eksplozivni i opasni mastodont, kojega neke usijane glave planiraju i guraju u našoj Luci, ako će nas on nakon dugogodišnjeg trovanja, ili moguće eksplozije odnijeti prije vremena u smrt.

Ili stalno prašenje ugljenih i drugih elemenata iz Luke bez ikakve zaštite radnika i stanovnika Ploča i okolice, a već danas se zna da ćemo trovanja osjetiti nakon dvadesetak godina u obliku vrlo sličnom azbestozi. Ne mogu prihvatiti da rukovodstvo Luke ne poduzima mjere zaštite, koje istina nešto koštaju, ali čuli smo više puta da Luka posluje, bogu hvala, sa ostatkom dohotka od dvadesetak miliona kuna, pa mi je nevjerojatno da dio tog ostatka dohotka neće da ulože u zaštitu zdravlja.

I mogu vam odmah poručiti: Nemojte ni pokušavati ušutkavati me, jer sam pun ogorčenja, i ne daj bože i drugima da to osjete oni ili njihovi bližnji.

Zato i druge pozivam da dignu svoj glas za zaštitu svih nas, protiv korumpiranih, i gramzivih profitera, kojih nije briga za ništa, osim golog profita.

srza @ 17:30 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare